Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Szoptatás alatti étrend

2011. június 20. - AnitUp

etrend-szoptatas-alatt.jpg

A szoptatás időszaka nem a fogyókúra ideje. A szülés utáni első két hónapban semmit nem kell tenni az alak visszanyerése érdekében, azután már lehet csökkenteni a szénhidrátbevitelt, ezen belül a cukor fogyasztását. A további hízást előzhetjük meg, ha kevesebb zsíros étel kerül az étrendbe.  

Az anyatej mennyiségének és minőségének romlása mellett súlyos következményei is lehetnek a szoptatás idején elkezdett drasztikus fogyókúrának. A zsírszövetekben raktározódnak el a káros anyagok: nehézfémek, növényvédő szerek. Fogyáskor ezek felszabadulnak, és az anyatejbe kerülve veszélyeztetik a csecsemő egészségét.

A szoptató anya étrendje tartalmazzon elegendő szénhidrátot, fehérjét, zsírt, vitaminokat, ásványi anyagokat, egyszóval legyen változatos és elegendő. A tápláló anyatej előfeltétele a helyes étrend, a tej mennyisége pedig a szoptatás gyakoriságától és a folyadékfogyasztástól is függ.

A vegetáriánus étrend sem ajánlott, mert hiánybetegségek alakulhatnak ki a csecsemőnél. A vegetáriánus anyuka mindenképpen beszélje meg étrendjét dietetikussal.

Ajánlott ételek szoptatás alatt

A kiegyensúlyozottan táplálkozó kismama mindenhez hozzájut, ami a tejképződéshez és a saját egészsége megőrzéséhez szükséges.

 A napi étrendbe szerepeljen fehérje - lehetőleg állati eredetű -, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok. Naponta lehet két fő étkezés, egy ebéd és könnyű vacsora. Az ebéd tartalmazhat levest, sovány húst, zöldségféléket, burgonyát, rizst. A fő étkezéseke között gyümölcs és szénhidrát tartalmú ételek fogyaszthatók.

Zöldségféléket változatos formában ehet a kismama: nyersen, párolva, főzve, sütve egyaránt. A zsenge zöldbab, borsó, és a tök levesnek, főzeléknek; a vegyes zöldségféle, minta sárgarépa, burgonya párolva, sütve, húsok mellé ajánlott.

Saláták minden olyan zöldségféléből készíthetők, amelyeket a szoptató anyuka ehet. A zöldségsalátákat almaszeletekkel egészíthetjük ki, tavaszi alacsony vitamintartalma ellenére rosttartalma miatt előnyös az emésztésre. C-vitamin forrás a zöldpaprika, citrom, narancs kis mennyiségben, hogy aromája ne változtassa meg az anyatej ízét. 

A szoptató anyák szervezete naponta több kalóriát éget el, mint máskülönben, ez a tejképzéshez szükséges. Éppen ezért a táplálkozás része a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása, mint a vaj, tej, kenyérfélék, sajt: reggelire, tízóraira, uzsonnára. Szénhidrátot tartalmaz a búzából készült termékeken kívül a zab, a köles, a rozs. Ezekből is illesszünk be az étrendbe. B vitaminokat tartalmaznak a gabonafélék, a barna rizs, kukorica, zab.

Elsődleges fehérjeforrásnak az állati fehérjéket tekintjük. Ilyenek a hús, tojás, tej és tejtermékek. A zöldségfélék, gabonafélék olajos magvak is tartalmaznak fehérjét. Kalciumban gazdag a tej, a joghurt, sajt.

A tejképződéshez fontos az elegendő folyadékbevitel is. Naponta többször érdemes „kortyolgatni”, erre alkalmas a gyenge gyümölcstea, nem cukrozott gyümölcslé, szénsavmentes ásványvíz.

Tilos és nem ajánlott

Tilos az alkohol, a kábítószer, egyes gyógyszerek fogyasztása szoptatás alatt. Gyógyszerszedés csak orvosi javaslatra történjen. Tilos a dohányzás, a nikotin kiválasztódik az anyatejben, idegrendszeri károsodást okoz, a baba akár nikotinmérgezést is kaphat. 

A kávé, tea, kóla koffeint tartalmaz, csak minimális mennyiségben szabad fogyasztani, de legjobb, ha teljesen kihagyja a kismama az életéből, amíg szoptat.

Néhány ételt jobb kerülni, vagy kis mennyiségben kipróbálni, mert megváltoztatják az anyatej ízét. Ilyenek a paradicsom, az erősen ízesített sajtok, a citrusfélék, az eper, a málna, a savanyúságok. Ez utóbbi ráadásul, ha nem magunk készítjük őket, tele lehet tartósító szerrel is.

Egyes babák érzékenyek rá, ha úgynevezett „K” betűs zöldségeket fogyaszt az anya. Ezek a kelbimbó, kelkáposzta, karalábé, karfiol, de puffasztó hatású a körte, a hüvelyesek, mint a bab, sárgaborsó, lencse és a retek is. Legjobb kerülni ezeket az ételeket.

A gyümölcsök általában fogyaszthatók, a cseresznyével óvatosan kell bánni - egy-egy szem még nem árt-, mert hasmenést okozhat a babánál. Az alma, meggy, banán nyersen és elkészítve is beilleszthető az étrendbe.

Amelyik családban előfordult ételallergia, a babánál allergiás tünetek jelentkezhetnek az anya által elfogyasztott tojástól, tejtől, citrusféléktől, apró, magvú gyümölcsöktől, mint a földieper és a málna, szeder. Ételallergiára utal többek között a kiütés, hasfájás, de ennek eldöntését bízzuk orvosra.

Keményítő, laktóz tartalmú ételektől fokozott lehet a bélgáz képződés, az anyatejen keresztül a babánál is jelentkezhet ez a probléma.

Jó módszer - amennyiben a kismamának még erre is van energiája -, hogy a saját étkezését is „lekönyveli”. Így könnyen vissza tudja keresni, mikor mit evett, és könnyebben kiszűrheti a babának nem tetsző vagy ártalmas dolgokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr423001322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kismamaetrend · http://kismamaetrend.blog.hu/ 2013.03.11. 22:50:20

Nagyon jó ez az összefoglaló. Saját tapasztalaton alapszik?
A k-betűsükkel azonban nem tudok egyet érteni. Ha bennünket anyákat puffaszt az étel, az nem fogja a babát is puffasztani, a gázok nem tudnak a véráramba kerülni, így az anyatejbe sem.
süti beállítások módosítása