Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Természetes tisztítószerek

2011. április 06. - AnitUp

precious-plastic-melbourne-n5qirfae6rq-unsplash.jpg

 

A háztartási tisztítószerek előkelő helyezést érnek el az egészségre káros anyagok versenyében. A bőrre kerülve, belélegezve, a szervezetbe kerülve allergizáló hatásuk lehet.

Azokban a családokban, ahol kismama vagy kisgyermek van, különösen fontos, hogy a háztartásban minél kevesebb olyan anyagot használjunk, amely ártalmas lehet az egészségre.

Kevesebb méreggel a háztartásban

Vegyszer nélkül használhatók a többféle árkategóriájú forró vízgőzzel tisztító készülékek. Ezekkel bútorkárpitot, függönyt, piszkos felületet szabadíthatunk meg a szennyeződéstől és a poratkától. Egészségre ártalmas vegyianyagok nélkül varázsolják tisztává a konyha, fürdőszoba kövezetét is.

Némi utánajárással, régi praktikák felelevenítésével, más módszerrel is csökkenthetjük a háztartásunkban használatos vegyi anyagok mennyiségét.

A fürdőszobában

Vízkőoldó helyett használhatunk ecetet, sót vagy citromot. Az ecet szaga elég erős, intenzív, csak nyitott ablaknál használjuk. Szelídebb megoldás citromlével és sóval eltávolítani a vízkövet.

WC illatosító helyett használjunk természetes illatot, mint amilyen a citromolaj és a levendula olaj. Az eukaliptusz fertőtlenítő hatású. Az ecet a vécékagyló és a csempe tisztítására is alkalmas, eltávolítja a szennyeződést és fertőtlenít.

Ha kézzel mosunk néhány ruhadarabot, háziszappant használhatunk. Nagyon jól tisztít, és nem vált aki allergiás reakciót a kéz bőrén. Ráadásként a ruhában sem marad káros anyag.

Gépi mosáshoz mosódiót ajánlanak a bio és öko szaküzletek. Aki kipróbálta már, az mind arról számol be, hogy van olyan jó, amint a gyári mosószerek.

Természetes kozmetikum a vízzel hígított citromlé, amelynek fehérítő hatása közismert. Nagyanyáink házi szappannal mosták a hajukat, majd ecetes vízzel öblítették ki, ennek eredménye a csillogó, egészséges haj lett. Érdemes kipróbálni.

A konyhában

Kiváló súrolószer a só! Tisztít, eltávolítja még az edény falára égett ételt, zsiradékot is. Az ecetet a konyhában is használhatjuk a mosogató és a csaptelep környékén található vízkő eltávolítására. Ha kisgyermek van a helyiségben, ne használjunk!

Lemosásra alkalmas a szódabikarbóna és víz keveréke. A szódabikarbóna semlegesíti a szagokat, így használhatjuk például a hűtő takarítására. Kiválóan kiszedi a konyharuhákból, az abroszokból és a szalvétákból a foltokat.

Fertőtlenítő felülettisztítók helyett elgendő az ecetes vízbe áztatott és alaposan kicsavart  törlőruha. A törlőruhákat időnként mossuk ki 90 °C-os programban mosószer nélkül, mivel sok baktérium és vírus csak ezen a hőmérsékleten pusztul el.

A szobában

Légfrissítőként a szobában is használjunk természetes anyagot. A szárított virágszirmok illata nem mérgező, a természetes illóolajok, mint a teafaolaj fertőtlenítő hatású. Szobanövénnyel is javíthatjuk a levegő minőségét, a zöldike, vagy más néven csokrosinda köztudottan nagyon sokat megköt a háztartások levegőjében található mérgező anyagokból.

A moly ellen ne mérgező rovarirtót tegyünk a szekrénybe, hanem olyan természetes ellenszerekkel próbálkozzunk, mint a levendula, amelynek illatát a molyok nem kedvelik. Egy másik tipp a vászonzacskóba kötött dohány- vagy diólevél, és az, ha időnként ecetes ruhával áttöröljük a szekrényeket, polcokat.

Az ablaktisztító szereket is elfelejthetjük. Lemosáshoz elég a forró víz, ezzel távolítsuk el a port az ablaktábláról és a keretről, majd tiszta, ecetes vízbe mártott törlőkendővel töröljük át. Tiszta, csillogó lesz ablakunk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr322804446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna Smith 2013.03.23. 20:55:27

A konyha és a fürdőszoba vegyszeres tisztántartása a legfontosabb feladat.
www.szonyegtisztitas.com
süti beállítások módosítása