Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Így válasszunk nyárra cipőt a gyerekeknek!

2012. június 05. - AnitUp

A hűvösebb napok ellenére nem lehet halogatni a szandálok és nyári cipők vásárlását. Nem csak a legkisebbeknek szánt cipők kiválasztása fontos, hanem a gyermek egészséges lába, gerince érdekében az óvodás, kisiskolás gyermek lábbelijét is gondosan kell kiválasztani egészen a serdülő korig.

A gyermekszandálok külön kategóriát képviselnek a gyermekcipők cipők között. A jó szandál megfelelően szellőzik, lehetőleg természetes anyagokból készül. A magasított kéreg pedig a láb bedőlését, ezáltal a lúdtalp kialakulását akadályozza meg.  Nyáron is szükséges  a nyitott szandál mellé, egy zárt, nem téli, könnyű cipő a hűvösebb napokra.

Mindig a gyermekkel együtt vásároljunk 

A megfelelő méret kiválasztása a nyitott nyári cipőknél sokkal könnyebb, mint a zártaknál. Ha a kicsi lábára adjuk, ne lógjon le a lábujja róla, de ne is vásároljunk nagyobbat, mint amekkora kell, mert futáskor, de akár járáskor is megbotlik, elesik.

Ideális, ha néhány milliméterrel hosszabb a cipő, mint a gyermek talpa. Mindig állítsuk fel a gyermeket cipőpróbánál, mert ilyenkor nehezedik a súly a talpra, és minimum 3-4 milliméterrel előrébb kerül a láb.

Még szandált sem érdemes a gyermek nélkül vásárolni, mert ha körbe is rajzoltuk a talpát, és erre rászámoltunk 5-6 millimétert, a lábfej magasságát és szélességét nem tudjuk. Ez utóbb két tényezőtől függ, mennyire kényelmes illetve megfelelő a kicsinek a lábbeli.

A nyári zárt lábbeli készüljön jól szellőző anyagból. Hosszabb sétához, kirándulásra valóban ez alkalmas. A bőrrel és textillel kombinált nyári zárt cipők jól szellőznek, és kellően tartják a kisgyermek lábát.

Szandálok a legkisebbeknek

A Siesta cipőket gyártók a háromcsatos szandált javasolják, mert ez akár a keskeny akár a tömzsi lábfejű gyermek lábát is biztonságosan tartja.

A Siesta cipők harántemelővel készülnek, aminek használatával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A gyártó a lúdtalp kialakulása ellen javasolja, egyes szakértők szerint pedig a harántemelő nem készteti munkára a talp izmait, így nem segíti a harántboltozat kialakulását.

Ha láthatóan kényelmesebb ez a típus a kicsinek, biztonságosabban mozog benne, mint a betét nélkülivel, nyugodtan megvehetjük. Ha emellett sokat van a gyerkőc mezítláb, játékos lábtornát illesztünk a napirendjébe, sokat tehetünk a lúdtalp kialakulása ellen.

Ezek a szandálok hosszított kéreggel, csúszásmentes, hajlékony talppal készülnek, ami ma már elengedhetetlen egy gyermekcipőnél. És ami a legfontosabb, bőrből, természetes alapanyagból készültek.

Milyet ne vegyünk?

A papucs felnőtteknek és nagyobb gyermekeknek szánt viselet. Hat éves korig egyáltalán nem javasolt, azután is inkább csak otthon. A legkisebbek lábára otthon is adjunk szandált.

A papucsok nem tartják a gyermek lábát, hamar kilépnek belőlük, eleshetnek, megsérülhetnek. A szintetikus anyagból készült papucsok pedig egyáltalán nem alkalmasak hosszas viseletre, egyedül vízparton, strandon indokolt a viselésük.

A másik véglet, ha a legnagyobb nyári forróságban is zárt, legtöbbször sportcipőben vannak a gyermekek. Ha az még szintetikus anyagból is készült, akkor nemcsak kellemetlen, hanem a bőrgomba kialakulásnak is megteremtettük a feltételeket.

Nehéz, merev talpú lábbelit nyárra se vásároljunk. Ebben kész büntetés a játék, a futkározás, de még a járás is. Az ellenkező véglet sem jó, ha a cipő olyan laza, hogy inkább a gyerek lába tartja a cipőt, és nem a cipő az ő lábát. Ezekben a cipőkben egész nap csak arra ügyel, hogy megfelelően tudjon kapaszkodni a lábujjai.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr764567814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása