Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

A csecsemő fejlődése 7-10. hónapig

2011. november 08. - AnitUp

Eltelt hat hónap, a baba egyre ügyesebb, már képes hasáról a hátára fordulni, testét minden irányba ki tudja csavarni. Amikor teheti édesanyja arcát vizsgálja kis kezével, annak minden területét feltérképezi, így ellenőrzi, hogy édesanyja egy másik ember. Érzelmeit a hirtelen hangulatváltozások jellemzik, egyik pillanatban hangosan kacag, majd hirtelen szívet szaggatóan sír.

Az elkövetkező hónapok is izgalmasnak ígérkeznek: gyors növekedés, hirtelen  nagy változások jellemzik  ebben az időszakban babákat.

Hetedik hónap

A 7 hónapos baba hason fekve fél kézzel is meg tudja tartani magát, kúszni-mászni próbál. A hason fekvésből is felülhet, támasztással ültethető. Felváltva hajtja be a térdét, "táncol", váltogatja lábait. Esetleg képes felállni úgy, hogy valamiben megkapaszkodik (bútor, járóka stb.).

Mindkét kezével fog. Használni kezdi ujjait, ki tudja egyenesíteni. Megragadja a tárgyakat, nehezen ereszti el, másikért nyúl. Keresheti az eldugott, letakart játékokat. Túl sok játékot egyszerre ne adjunk neki. Két játék is elég a figyelem lekötéséhez. Madzagos játékot véletlenül húz meg, csodaként éli meg a mozgást, keresi, mi történt. Magyarázzuk el, mutassuk meg, mit csinált. Elkezdi a játékokat kidobálni.

Bizonyos hangokat visszamondogat, elismétel. Kifejezi az akaratát, nemcsak sír, mozgásával is ellenáll, ha valami nem tetszik neki. Állandó figyelmet igényel. Már van humorérzéke, felfigyel a szokatlan dolgokra. "Énfogalmát" segítsük kialakítani.Kibújhat az első foga, általában az egyik alsó metsző.

Nyolcadik hónap

A 8. hónapban a baba már nem akar hason feküdni. Pár percig megül, de ha megmozdítja a fejét vagy utána nyúl valaminek, eldől. Oda-vissza gurul, kúszni kezd, négykézláb állva előre-hátra hintázik (kutyázik). Körbe forog, szemével követi a mozgó tárgyakat, örömét hangadással fejezi ki. A bútorokba kapaszkodva feláll, de leülni még nem tud.

Az egyik kedvenc játszóhelye a konyha, adjon lehetőséget a babának a pakolásra, bújkálásra, de a veszélyes tárgyakat zárja el, helyezzen biztonsági zárakat a többi fiókra, szekrényajtóra.

A látása tovább javul, a közeli és távolabbi személyeket, tárgyakat is észreveszi, felismeri. Kicsi tárgyakra is ügyesen fókuszál. A képernyőt is látja, a mozgás lekötheti, de nagyon egészségtelen a tévénézés (későbbi korban is!), ezért úgy kell elhelyezni a kiságyát, hogy este se zavarja a nyugalmát a képernyő.

Legyen minél többet a munkavégzés helyén, és mindig mindenről tájékoztassuk. Nagyon szereti a színes kendővel a "kukucskázást", a "hol a baba, hol az anya, hol a játék" keresgélést, és hangosan kacag, ha sikeres benne. Nagyon élvezi, ha magasból leejtheti a tárgyakat. Kialakul a csipeszfogás: hüvelykujj és mutatóujj közé csippentve emeli fel a kiszemelt játékot. Az ujjával mutatja a tárgyakat, embereket, egyre jobban ki tudja fejezni, hogy mit szeretne. Hangját egyre nagyobb hangerőn próbálgatja. Azt is tudja, hogy mit jelent a "nem", és rázza a fejét. Két szótagú hangsorokat formálhat, de ezek még nem igazi szavak. Egyre óvatosabb az idegenekkel, nagyon ragaszkodik az anyjához, közeli családtagokhoz.  

Kilencedik hónap

A 9. hónapban a baba már 1-2 percig egyedül is megül, kapaszkodva ülőhelyzetbe húzza magát. Oldalra és előre tud hajolni, anélkül, hogy felborulna. Vannak, akik kúsznak, vannak, akik négykézláb csúszkálnak a térdükön, egyesek kizárólag hátrafelé vagy oldalra haladnak. Olyan baba is akad, aki a fenekén ülve a lábával hajtja magát előre. Ül és mászik, párhuzamos a fejlődés. Álló helyzetből tovább próbálkozik a leüléssel, de most még többnyire csak elengedi, amibe addig kapaszkodott, és a fenekére huppan. Közben hátradőlhet, leesve a fejét is beütheti, de ez többnyire nem komoly baleset. Ha lábai leérnek a földre, egy-két lépést is megtehet. Félhet a magasságtól, mert tudatosul benne a függőleges tér.

Úgy tűnhet, hogy ebben a hónapban szinte semi újat nem tanul a baba, de a valóságban az eddigi tudását mélyíti el, gyakorolja, tökéletesíti.

A játékokkal egyedül játszik, a tárgyakat dobozba vagy vödörbe ki- és bepakolja, tornyot még nem épít, de mindig ledönti, a fiókokat kipakolja, a tárgyakat eldobálja. A szobában már nem lehet egyedül hagyni, az asztalterítőt már lehúzhatja (a tányérral, üvegpohárral, késsel együtt). Az étellel is nagy élvezettel játszik, szétkeni, beleturkál, ledobja. Mutatóujjal rábök arra, amit szeretne megkapni. Az "elengedés" fogalmát érti és szívesen gyakorolja. A "kérem"-re reagál.

Emékezete egyre fejlettebb, nevére már figyel, esetleg ismételgeti is. Ismételget hangokat, utánozza a beszédet, anélkül, hogy konkrétan értené. Felhívja a figyelmet, pl. kiabál, dalol. Elkezdi utánozni a szülei viselkedését. 

Forrás: informed.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr303363397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása