Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Nyuszi, bárány, festett tojás - húsvéti készülődés a gyerekkel

2022. április 15. - Babázó Blog

easter-gcc67d72d6_1920.jpg

A húsvét második legnagyobb családi és vallási ünnepünk.  Már az egészen kicsi gyerekeket is fel lehet készíteni az ünneplésre, be lehet vonni őket a tojásfestésbe, a sütésbe-főzésbe, együtt lehet várni, hogy mit hoz a nyuszi.

A kisgyermekek a családban tanulják meg, mit jelent az ünnep, mennyiben más ez, mint a hétköznapok. A gyermekek számára minden ünnep örömteljes. Életkoruktól függően vannak tisztában az egyes ünnepek jelentésével, a hagyományok sokszínűségével.

Az ünnepi készülődés hangulatával és mozzanataival beivódnak tudatukba az ünnepi szokások. A kisgyerekek számára az ünnep örömét részben az elmaradhatatlan ajándékozás jelenti, mint húsvétkor a lázas kutatás a nyuszi által hozott színes tojások után.

Játékok a nyuszival és a báránnyal

Az ünnepek mögött ma már csak megbúvó valós jelentéseket gyermekünk érettségétől és világszemléletünktől függően magyarázhatjuk el a kicsiknek. A húsvéti szimbólumok magyarázata (bárány, tojás, nyuszi) sokszor még a felnőttek számára sem egyértelmű, a kicsik érdeklődésétől és befogadóképességétől függően bátran nézzünk utána a különböző jelentéstartalmaknak és osszuk meg gyermekeinkkel, hiszen új világok nyílhatnak meg így előttük, és előttünk is.

A kicsikkel nyuszit, bárányt, tojást lehet formázni gyurmából, vagy mindezeket megrajzolni. A húsvéti kifestőkönyvet együtt színezhetjük ki, esténként olvassunk olyan mesét, amivel az ünnep hangulatát készítjük elő. Színes papírból is kivághatunk állatfigurákat, és feldíszíthetjük velük a gyerekszobát. A kivágott állatfigurákkal bábozhatunk is, a kicsik élvezik a rögtönzött otthoni előadást.

Húsvéti szokások

A húsvét szokásaiban a fiúk és lányok számára mást és mást jelent: a fiúk felkészülnek a locsolkodásra, a kislányok a locsolkodók fogadására. A locsolkodás sok helyen már nem divat, sokan ennek a hagyománynak az őrzését "cikinek" érzik. A fiúk viszont élvezik, ha apával kiválaszthatják a kölnit vagy parfümöt, és apa elmondja nekik, hogy azzal meglocsolják majd anyát, nagymamát, ha van, a lánytestvért, vagy az unokatestvéreket.
Elmesélhetjük, hogy régen a falvakban a lányokat a kútnál vízzel locsolták meg, de ma már a kölni helyettesíti a vizet. Családon belül tovább lehet ápolni ezt a szép szokást: a kisfiúkkal locsolóverseket taníthatunk, a kislányos pirostojást festhetnek, amivel várják a locsolókat, aki lehet családtag vagy közeli barát.

Készülődés a nagy napra

Ne legyünk ünneprontók, a szó szoros értelmében sem. Az ünnep legyen és maradjon számukra is ünnep, ami a hétköznapokba színt hoz. Öltöztessük fel otthonunkat is ünnepnek megfelelően, sok örömet, felejthetetlen élményt okozhatunk a közös készülődéssel gyermekeinknek. Döntsük el együtt, mit fogunk felvenni húsvétra. A lányok ilyenkor alig várják, hogy szép szoknyába és ünneplő cipőbe bújjanak, a fiúk pedig, hogy inget és ünneplő nadrágot húzhassanak, mint apa, nagypapa és a család férfi tagjai.

Az ünnepeknek, közös ünnepléseknek családformáló ereje van, fontos események a gyermek szocializációjában. Ha süteményt készítünk, ők is formázhassanak valamit tésztából, amit mi megsütünk. Aki kertes házban lakik, készíthet "nyuszifészket" a kert egy kedves zugában, de ezt elkészíthetjük akár egy panellakás bármelyik sarkába is, annál nagyobb lesz az élmény, ha a gyermek a lakás egy szokatlan részén fedezi fel a tojásokkal, egyéb apróságokkal teli kosárkát.

Tojásfestés, festék nélkül

Színes tojásokat készíthetünk festékek nélkül is. Ha a tojásra előzőleg zsírkrétával vagy hagyományos szappan darabkájával mintákat rajzolunk, ott nem fogja be őket a festék. Vékony spárgával is átköthetjük a színezés előtt a tojásokat.

Hagyjuk, hogy óvodás korú gyermekünk maga rajzolgathasson mindenféle vonalakat a tojásokra. Nem baj, ha egy összetörik közben, így azt is megtanulja, mennyire törékeny a tojás héja. Csak arra ügyeljünk, nehogy elvágja a kis kezét vagy ujját a tojáshéj.


Festésre alkalmas a fekete tea, a vöröshagyma és a lila hagyma száraz héja. Forraljuk fel őket külön-külön abban a vízben, amelyben a tojások fognak főni és miután keményre főttek, hagyjuk ázni néhány órán vagy egy éjszakán át.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr2617808899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása