Az óvodába kerülõ gyermekek közül sokan idegenkednek a fõtt ételtõl, a fõzelékektõl. Ennek egyik oka, hogy étrendjükben nem szerepelt rendszeresen, pedig a fejlõdéshez, növekedéshez elengedhetetlenül szükségesek a zöldségfélékben található tápanyagok, rostjaikkal pedig az egészséges emésztést segítik elõ.
A csecsemõ hat hónapos kora után ismerkedik meg a zöldségfélékbõl készült pépes ételekkel, akkor is, ha anyatejet kap még. A fõzelékek bevezetése fokozatosan történjen: egy kanálnyival kezdjük, óvatosan emelve az adagot, közben figyeljük, hogy nem vált-e ki allergiás reakciót.
8-10 hónapos korára a baba már naponta kétszer is kaphat fõzeléket. Ez lehet a déli, és a koraesti idõpont, ha nem alszik tõle nyugtalanul.
Alapanyagok
A bébiétel készítéshez mindig gondosan válogassuk meg az alapanyagot. Csak kevés anyának adatik meg, hogy a család vagy ismerõsök által termesztett zöldségféléhez jusson hozzá nap, mint nap. Éppen ezért, ha vásároljuk ezeket a termékeket, elsõsorban bio piacról próbáljuk beszerezni, vagy ellenõrzött forrásból. A fóliasátorban nevelt, mûtrágyázott zöldségfélék nitrát tartalma magas. A nitrát okozta methemoglobémia csecsemõhalált is okozhat.
Részesítsük elõnyben az idénynek megfelelõ zöldségfélét az importtal vagy primõrrel szemben. Többek között spenótot, salátát, csak akkor vegyünk, amikor az már a magyar kertekben megterem. Piacokon hozzájuthatunk ilyen áruhoz. A készen vásárolt bébiétel is jó megoldás, ha nem tudunk megfelelõ alapanyagot beszerezni.
Hogyan fõzzünk fõzelékeket?
A baba ételei külön edényben készüljenek. Mindig frissen fõzzük, egyrészt a fagyasztott étel állaga már nem megfelelõ, nem fog ízleni a kicsinek, másrészt elszaporodhatnak benne a baktériumok.
Soha ne kóstoljunk bele a gyermek ételébe, mert így is baktériumok kerülhetnek bele. Egészségtelen, rossz szokás a kicsi ételének fújása is. Ne nyaljuk le a kanalát, ha leesik, hanem mossuk el. A Helicobacter pylori nevû baktérium a felnõtt nyálával bekerülhet a csecsemõ gyomrába. Ez a baktérium gyulladást, gyomorhurutot, fekélyt okozhat.
A zöldségféléket mindig alaposan mossuk meg folyó vízzel, tisztítás elõtt és után is. Ezután fõzzük vagy pároljuk puhára. Sûrítésre legalkalmasabb a burgonya, különösen az elsõ idõszakban. A burgonyát együtt fõzzük a répával, salátával, vagy más zöldségfélével. Ha különbözõ a fõzési idejük, ne egyszerre tegyük fel fõni õket.
Zöldségfélék bevezetése
A zöldségekbõl készült fõzelék a csecsemõk és kisgyermekek mindennapi étrendjében szerepel. Vitamin és ásványi anyag tartalma, tápláló tulajdonságai miatt már egészen kicsi korban érdemes megszerettetni a babával.
6-7 hónapos kortól
burgonya, sárgarépa, sütõtök, saláta, tök, brokkoli
8-9 hónapos kortól
spenót, paradicsom, vajbab, sóska, zöldborsó
10-11 hónapos kortól
vegyes zöldség, cukkíni,
12 hónapos kortól
kelbimbó, karfiol, karalábé, sárgaborsó, lencse