Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Természetes vitaminforrások

2011. március 23. - AnitUp

Vitaminokra egész évben szükségünk van, a tavaszi hónapokban azonban különösen. Közülük a legtöbb kiürül a szervezetből, mint a C-vitamin és a B-vitaminok csoportja, ezért ezeket folyamatosan pótolnunk kell. Az A és D-vitamint a szervezet már tárolni tudja, de a megfelelő, folyamatos pótlásukról gondoskodni kell.

Elsődleges vitaminforrásunk a gyümölcs. A kisgyermekek és a kismamák étrendjében minden nap szerepeljen, fontos a rendszeresség és a mértékletesség. Napi fogyasztásuk erősíti az immunrendszert, nélkülözhetetlen az életfunkciók működéséhez.

Tabletták, vitaminozott italok helyett lehetőleg friss gyümölcsök fogyasztása legyen a kisgyermek és a terhes nő elsődleges vitaminforrása. Az alma már hat hónapos kortól fogyasztható. A narancsot fokozatosan vezessük be az egy évnél idősebb gyerekek étrendjébe.

Vásárlásnál mindig olvassuk el, honnan származik a gyümölcs. Csak hibátlan, friss árut vegyünk meg. Ha drágább, inkább kevesebbet vásároljunk.

Alma

Az alma az őszi éréstől késő tavaszig fogyasztható. Tavaszra elveszti vitamintartalma nagy részét, de rostanyaga és az emésztésre ható jótékony tulajdonságai, ásványi anyag tartalma miatt a tavaszi hónapokban is érdemes fogyasztaniuk a kisgyermekeknek és terhes nőknek.

Korábbi korokban kiváló hatásai miatt a gyógynövények közé sorolták. Nyersen, reszelve gyógyítja a hasmenéses betegséget, ugyanakkor rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést. Szabályozza a vese és máj működését is. Betegek diétájában is minden nap szerepet kap a párolt alma. A baba első ételei közé tartozik a reszelt alma leve, majd az almapüré.

Lisztérzékenyek ne vásároljanak zöld héjú import almát, mert bevonata glutént tartalmaz. Egyébként is, a tavasszal a vastag héjú almát meghámozva adjuk a kicsiknek.

Narancs

Ez a gyümölcs egyik legfontosabb természetes C-vitamin forrásunk egész évben, így a tavaszi hónapokban is.
Emésztést serkentő, vértisztító hatása kiváló. Vírus és baktériumölő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Az import narancs héja nem fogyasztható, mert vegyszerrel kezelt, hiába mossuk meg. Csak a házilag termesztett citrusfélék héja használható fel ételek ízesítéséhez.

A gyemekek étrendjébe egy éves kor után kerüljön be a narancs, különösen, ha van allergiás a családban, vagy a kicsinek is voltak már allergiás tünetei. Kis kanálnyi, esetleg néhány csepp frissen kicsavart narancslével kínáljuk meg először a babát. Később egy-egy kanál naracslével lehet ízesíteni a reszelt almát is. Fontos, hogy ezt a citrusfélét fokozatosan építsük be az égtrendbe, és rostos narancsgerezdeket csak később adjunk.


Tipegők étrendjébe ajánljuk az alábbi receptet.

Narancsos túrókrémmel töltött alma

Hozzávalók: 2 alma. 1 narancs, 10 dkg túró, kevés porcukor vagy méz,
A megtisztított almákat négy részbe vágjuk és pár kiskanál narancslével ízesített vízben megfőzzük. A túrót összetörjük, 2 kiskanál narancslével és 1-2 kiskanálnyi porcukorral vagy mézzel. A kihűlt almákat megtöltjük a túróval. Apró narancsdarabkákkal arcot varázsolhatunk a töltött almára, nagyobb kedve lesz a kicsinek megkóstolni.

Tejfehérjére és laktózra érzékenyek nem fogyaszthatják.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr962764211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása