Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

A rajzolás öröme

2011. október 26. - AnitUp

Az egy éves kisgyermekkel már megismertethetjük a rajzolás örömét. Ha zsírkrétát kap, olyat, amelyet könnyen meg tud markolni, és egy kellően nagy papírt, lelkesen kezd firkálni. A figyelmét még nem köti le ez a tevékenység, csak nagyon rövid ideig, de szemmel láthatóan élvezi.

Másfél éves kor körül a céltalan firkálást lassan felváltja az az időszak, amikor a kicsi tudatosan húzgálja a vonalakat, bár a végeredmény a felnőtt számára még alig megkülönböztethető a korábbiaktól. 

Két éves kor körül már kivehetők az egyenesek és hajlított vonalak. Két és három éves kor között a vonalak lassan alakzatokká válnak.

Az óvodás korú gyermek firkálóból lassan tudatos rajzolóvá válik. Próbál emberi arcot, egész emberi alakot rajzolni. A fej még feltűnően nagy, hiszen a kicsik számára az arc fontos. Az óvodai foglalkozáson készült rajzokon a szülő nyomon követheti gyermeke fejlődését, és az otthoni rajzoláshoz is ötleteket kaphat.

A rajzolás tudományának fejlődési fokai nem egyformák. Fölösleges aggodalmaskodni, hogy az ugyanolyan idős csoporttárs már milyen szép ábrákat készít, a mi gyermekünk pedig még szinte csak firkál. Egyszer csak behozza a lemaradást, és mire iskolába kerül aprólékos rajzaival és szép füzetével elkápráztathatja a szüleit

Asztal, szék, ülőke

Rajzolni, festeni csak kényelmes helyzetben lehet. Erre a célra egy olcsó, műanyag, a legkisebbek méreteihez igazított kerti asztal és kisszék is megfelel. Az otthoni foglalkozás után le lehet mosni, nem kell kapaszkodniuk egy nagy asztalnál, és kényelmesen tudnak ülni a megfelelő széken, ahol a lábuk is leér.

Kezüknek, karjuknak, könyöküknek elegendő hely van, könnyen mennek a nagy, karból vagy könyökből kiinduló mozdulatok. A kisgyermek legelőször ugyanis nem csuklóból rajzol, vagy fest. Mozdulatai szélesek, nagy ívűek. Ehhez méretezzük a papírt is, hogy a lendületes vonalak, firkák elférjenek rajta.

Zsírkréta, festék, színes ceruza 

Kezdetben rövid, vastag zsírkrétát vásároljuk a rajzolással próbálkozó kisgyermeknek, amelyet ekkor még marokra fognak. Óvodás korban fokozatosan alakul ki az egyre vékonyabb, és hosszabb ceruza használata.

Először elég csak néhány színt elé tenni, kezdetben kettő-három is megfelel. Rajzolgatás közben a színek nevét is gyakorolni lehet. A rajzeszköz legyen puha, ehhez legalkalmasabbak kréták. A kihegyezett ceruza nemcsak megnehezíti a rajzolást, de balesetveszélyes is. 

Óvodákban is szívesen használják a gyerekek az ujjfestéket. A kicsi közvetlenül megtapasztalja, hogyan születnek az ábrák a szó szoros értelmében a keze alatt. Amikor áttérünk az ecsetre, az legyen széles, hogy könnyen tudjon összefüggő színes foltokat festeni, azt szeretik a gyerekek.

Az átlagosnál vastagabb és nagyméretű papír nem csúszik le az asztalról „munka közben”, és a nagyívű vonalak is elférnek rajta.

Ne javítsunk bele

Könnyű nekünk olyan emberi figurát rajzolni, amelynek minden testrésze megvan és még arányos is! A kicsik rajzaiban sok esetben elmarad ez-az, néha tudatosan. Van, amelyik kisgyermek nem szeret orrot rajzolni, és elrontottnak érzi a munkáját, ha a szülő nagy igyekezetében pótolja a hiányzó testrészt.

Ne kritizáljuk a rajzát, és főleg ne rajzoljunk bele „Látod, így kell!” kezdetű mondattal. Lassan-lassan ő is rájön, hogyan kell rajzolni, másrészt hagyjuk meg, hogy érvényesüljenek elképzelései az alkotást illetően. A dicséret mindig jól esik nekik, és növeli önbizalmukat. 

Otthoni kiállítás, ajándékkészítés

Az elkészült alkotásokat állítsuk ki a lakás különböző részein. Jó ötlet az is, ha a hűtőszekrényre tesszük mágnessel, de más bútordarabon is helyet kaphat, lehetőleg olyan magasságban, ahol a gyermek is jól látja. A falra is tehetünk kartonpapírt vagy csomagoló papírt, ahova feltehetjük az elkészült rajzokat, festményeket.

A kicsik nagyon szeretnek ajándékozni, és erre a legalkalmasabb, ha alkalomra, vagy akár alkalom nélkül személyre szabva készítenek rajzot: „Ezt most anyának/apának rajzolom!” Mindig figyeljünk arra, hova tesszük az így kapott ajándékokat, mert számon tartják, hogy megvan-e még, és megbecsültük-e!

Veszélyek

Soha ne hagyjuk magára a kisgyermeket rajzolás, festés közben azzal, hogy jól elvan. Számos baleset történhet, amíg mi máshol vagyunk. Belekóstolhatnak a zsírkrétába, festékbe, vagy csak egyszerűen a szájukba veszik az ujjukat.

Megszúrhatják magukat a még oly ártalmatlannak tűnő tompa végű ceruzával is, vagy bármely testnyílásukba dughatják. Ha a széken billegnek, könnyen felborulhatnak, és megsérthetik magukat.

Üljünk le tehát melléjük, és figyeljük érdeklődéssel, hogy mi születik meg a rajzlapon. Nagyon hálásak lesznek az érdeklődésért és az elismerésért.

Méregmentes rajzeszközök

Némi utánajárással olyan rajzeszközöket is beszerezhetünk, amelyek nem tartalmaznak ártalmas anyagokat.

ÖKO, méregmentes zsírkréta, ujjfesték, aszfaltkréta, színes ceruza, filctoll is kapható. Ezek a termékek természetes anyagokból készülnek, nem mérgezők, élelmiszerfestéket tartalmaznak. A méregmentes kréták, festékek, ceruzák vízzel lemoshatók és textilből kimoshatók. Az ÖKO filcek szintén eltávolíthatók vízzel, és nem tartalmaznak formaldehidet.

Néhány közülük méhviaszt tartalmaz. Az ÖKO rajzeszközök használata közben is figyeljünk, nem fordul-e elő alkalmazásuk közben vagy azt követően allergiás reakció. Alapos szappanos kézmosás ezek használata után is kötelező.

Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr113332360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása