Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Terhesség alatti alvásproblémák

2011. március 24. - AnitUp

A pihentető és elegendő alvásra babának és a mamának is szüksége van. Mégis előfordul, hogy a kilenc hónapot egyéb kellemetlenségek mellett alvásproblémák is végigkísérik. Az első trimeszterben az aluszékonyság a jellemző, a kismama gyakran úgy érzi, nem tudja nyitva tartani a szemét, és akármilyen korán kerül ágyba, mégis álmosan ébred.

A szervezet hormonális változásainak, a felgyorsult szívverésnek, a méhlepény-működés beindulásának a következménye ez. Gyakran az aluszékonyság még egyéb kellemetlenségekkel is társul, mint például a hányinger.

Mást nem is lehet tanácsolni a kismamának, mint hogy aludjon annyit, amennyit a szervezete igényel. Ne élénkítse magát kávéval, teával, Colával, mert az ezekben lévő koffein a babának is izgató hatású.

A terhesség előrehaladtával éppen az ellenkező probléma lép fel: a kismama nem tud elaludni, vagy annyi kényelmetlensége támad, hogy amiatt nem pihentető az alvása. Gyakran kell éjszaka pisilni, fáj a dereka, nehéz a terhesség vége felé pedig már jósló fájások is jelentkezhetnek. Gyakori az éjszakai gyomorégés is.

Az sem mindegy, hogyan fekszik a terhes nő. A háton fekvést nem javasolják a szakemberek, helyette inkább oldal fekve kell megtalálni azt a helyzetet, ami mindkettőjüknek jó. A kisbaba élénk mozgása azt jelzi, hogy jó a magzati keringés, eltaláltuk, milyen pózban kell feküdni.

Rémálmok

Gyakran panaszkodnak a várandós nők arról, hogy rémálmok gyötrik őket, főleg a babával kapcsolatban. Nem szabad hamis következtetéseket levonni ezekből az álmokból, nem a sötét jövőt álmodják meg, hanem a saját aggodalmaik, félelmeik gyümölcse mindez.

A kismama természetszerűen fél a szüléstől, aggódik a kisbabája egészsége, az ismeretlen jövő miatt. Ezeket a félelmeket egy megismételt orvosi vizsgálattal, a szülés várható lefolyásának megismerésével, a nőgyógyász megnyugtató szavaival orvosolni lehet.

A pozitív gondolatoknak is jó hatása van, hiszen a kisbaba szép és egészséges lesz, a mama minden aggodalma ellenére. Érdemes inkább erre gondolni.

Hogy jól tudjunk aludni

Általában tanácsolható, hogy a kismama soha ne szedjen semmilyen gyógyszert az orvosok javaslata nélkül. Jó, ha nem csak a nőgyógyásza, de a házi orvosa tanácsát is kikéri.

Néhány életvezetési változtatással a kisebb alvászavarokon segíteni lehet. A vacsora legyen könnyű, és ne tartalmazzon olyan ételeket, amelyek fokozzák a gyomorsav termelődést, és így gyomorégéshez vezethetnek. Az édességek, túl fűszeres, csípős ételek, a szénsavas ásványvizek és italok, a citromlé, a narancslé, mind nemkívánatos hatásúak.

Egy kiadós séta, különösen tavasztól őszig, amikor többet lehetünk a szabadban, kellően elálmosíthatják a kismamát. Egy pohár meleg cukros tej – aki szereti, nem tejérzékeny, és nincs terhességi cukorbetegsége – szintén álmosító hatású.

Nem kell álmatlanul forgolódni az ágyban, ötpercenként megnézni az órát és mérgelődni, hogy még mindig fönt vagyunk, helyette inkább olvassunk, hallgassunk zenét, amíg elálmosodunk.

Gyógyteák és tabletták nélkül

A gyógyteákkal óvatosnak kell lenni. A kamilla és a hársfatea valóban nyugtató hatású és terhes nők is fogyaszthatják, de a készen vásárolt teakeverékekben szinte biztos, hogy van olyan összetevő, ami árt az állapotos nőnek és a kicsinek. Többek között ellenjavallt az aloé, bazsalikom, édeskömény, kömény, fehér fűzfa, macskagyökér.

Soha ne a barátnő, szomszéd jó tanácsai alapján igyon a kismama gyógyteát, hanem csakis azután, hogy a gyógyszerésszel alaposan megbeszélte, mi az, ami biztonsággal fogyasztható.

Régebbi orvosi gyakorlat szerint altató, nyugtató hatású gyógyszereket is adtak a terhes anyának, elsősorban fenyegető vetélés miatt. Igaz, valóban nem tudni emiatt károsodásról, de azóta éppen ezek a gyógyszerek nem ajánlottak várandósoknak. Hiába tanácsolja az anya vagy a nagymama, hogy biztosan nem árthat, mert ő is ezt szedte, a mai hivatalos orvosi álláspontot kell követni.

Ha komoly alvásproblémája van a kismamának, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, aki a megfelelő, veszélyek nélkül szedhető gyógyszert írja fel.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr322767847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása