Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Itt a tavasz: irány a játszótér!

2012. május 11. - AnitUp

Itt a tavasz, végre ki lehet menni a szabadba. A játszótéri program nem csak a friss levegő és a napfény miatt hasznos, de fontos helyszín azoknak a kicsiknek, akik nem járnak bölcsődébe. Nagy élmény a kisgyermeknek, némi kikapcsolódás a szülőnek. 

Játszótér mellett elmenni kisgyermekkel, mindig "kockázatos". Legyen nálunk akárhány bevásárlószatyor, a melegben feleslegessé váló ruhadarabok, a gyerekek már messziről felfedezik útközben a játszóteret, és rendületlenül elindulnak felé, mi pedig igyekszünk tartani az iramot.

Ahogy a hőmérséklet emelkedik, hosszabbodnak a napok, egyre több időt tölthetünk csemeténkkel a szabadban. Legjobb, ha két-háromnaponta eleve beiktatunk egy kis játszótéri programot, amire számíthat a kicsi. Tavasszal a játszótéren együtt figyelhetjük, ahogy kizöldül a természet, előbújnak a rovarok. Itt ismerkedhetnek a közösséggel a gyerekek, és megtanulhatják, hogyan kell alkalmazkodni másokhoz, és milyen jó együtt játszani a többi gyerekkel.

Rendszeresen menjünk ki a levegőre

Legjobb, ha két-háromnaponta eleve beiktatunk egy kis játszótéri programot, amire számíthat a kicsi. Mehetünk délelőtt, tízórai és ebéd között, vagy a délutáni alvás után. Érdemes alaposan felkészülni ezekre az alkalmakra. Először is olyan öltözékre lesz szükség, amiben csemeténk szabadon csúszhat-mászhat. Mivel tavasszal változékony az időjárás, nem árt esőkabátot vinni, vagy eleve vízhatlan dzsekit, és olyan cipőt adni a kicsire, amely nem ázik át könnyen.

Rakjunk a táskába bőven kéztörlőt, zsebkendőt, gyermek számára is használható kézfertőtlenítőt. Legyen nálunk feltétlenül innivaló, uzsonna vagy egy kis harapnivaló, némi váltóruha, ha valami baleset éri azt, amiben elindultunk. A legfontosabbak azonban a játékok: a lapát, a vödör, a homokozó forma, esetleg labda, bicikli.

Együtt készülődünk

Jó, ha a kisgyermek maga pakolja be ezeket a játékokat, így hozzászokhat egy kis önállósághoz, bár valószínűleg sokkal többre mondja majd azt, hogy kell neki, mint amennyivel játszani is tud.

Érdemes kitapasztalnunk, melyik az a játszótér, amelyik minden szempontból megfelel: tiszta, nem oda viszik le a környékbeli kutya- és macskatulajdonosok egészségügyi sétára az állataikat, körül van kerítve, van árnyékos és napsütötte rész egyaránt, le lehet ülni padokra, zömében a csemeténkkel nagyjából azonos korú gyermekekkel járnak oda a szüleik. Ha megszokott helyre megyünk, egy idő után a kicsi már messziről figyeli, ki van ott az ismerős gyerekek közül.

Igazi társasági esemény játszótérre menni

Nagyon fontosak ezek az alkalmak az otthon lévő kisgyermek számára, aki szinte az egész napot az édesanyjával tölti. Amelyikük nem jár bölcsődébe, itt találkozhat idegen gyerekekkel. Kialakulhatnak barátságok, megtanulnak együtt játszani. Ezek az alkalmak arra is jók, hogy gyermekünk megtanulja, kölcsön is lehet adni a játékokat.

Hasonló korú anyukákkal találkozhatunk mi is, és kicserélhetjük tapasztalatainkat a gyermekneveléssel kapcsolatban. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy közben mindig figyeljük gyermekünket. A baj pillanatok alatt megtörténhet, elég csak egy percre önfeledten belefeledkezni egy beszélgetésbe, gyermekünk kiballaghat ezalatt a játszótérről, mert számára valami érdekeset vélt felfedezni.

Folyamatosan legyünk kéznél, maradjunk közel kicsihez, hogy mindig számíthasson a segítségünkre. Leülhetünk a homokozó szélére, még hálás is lesz érte, és valószínűleg mi is kapunk a féltett játékok közül. A játszótéri program ne legyen túl hosszú, hiszen még haza is kell érni egy fáradt kisgyerekkel. És ne feledjük, hogy a kicsiknek a legfontosabb, hogy együtt legyünk velük.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr84502245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása