Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Szájpenész

2011. szeptember 27. - AnitUp

 szajpenesz-kezeles-baba.jpg

A szájpenész, a bőr és a nyálkahártya gombás fertőzése csecsemőknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat. Bár nem súlyos betegség, aggasztó lehet az érzékenység, vagy fájdalom miatt.

A szájpenész sárga vagy fehér lepedékkel fedi be a szájüreg belsejét; a nyelvet, illetve a garatot is érintheti. Ellentétben a  szájban maradt tejlerakódással, ami könnyen letörölhető, a szájpenészt egyáltalán nem, vagy csak alig lehet letörölni.

A babák védelmi rendszere még nem fejlett annyira, ezért a szájpenész kezelése néha hosszú ideig eltarthat.

A csecsemők általában nem veszik észre a szájpenész-fertőzést, esetleg étvágytalanségot, kisebb nyűgösséget okozhat náluk, de hosszan fennálló fertőzés esetén pelenkakiütés is keletkezhet a szájüregből leváló gombatelepek gyomorba jutása miatt.  

A babáknál a szájpenész kezelésére rendszerint ecsetelőket javasol a gyermekorvos. Használatuk a következő: tekerjünk az ujjunkra steril gézlapot, majd mártsuk bele az ecsetelőbe, és erőteljes mozdulatokkal töröljük át a csecsemő szájüregét. A finom mozdulatok ebben az esetben hatástalanok lesznek, mert a fertőzés ha egyszer megtelepszik - nagyon makacs.

Ha a babának szájpenésze van, a mellbimbót is kezelni kell, mert felsebesedett állapotban könnyen behatolhatnak a kórokozók, és csúnya mellgyulladást vagy elhúzódó sebgyulladást, gombás fertőzést okoznak. Ebben az esetben indokolt lehet a borvizes lemosás.

Amíg a sebek begyógyulnak, szoptass alkalmanként viszonylag rövidebb ideig, például csak tíz-tíz percig mindkét mellből. Csak a komfortszopást korlátozd egy ideig, ha muszáj. 

Ne adjunk a babáknak ilyen esetben savas italokat, gyümölcsleveket, mert ezek kellemetlen csípős érzést okozhatnak, a hűs italok ellenben enyhíthetik a fájdalmat.

Érdemes ilyenkor a cumikat, a szájába vehető játékokat is alaposan fertőtleníteni és áttörölgetni az oldattal, hogy elkerüld a felül- és visszafertőzést.

Az alábbi gyógynövények is alkalmazhatóak a szájüreg gyógyítására:

Zsályalevél: antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatással rendelkeznek;
Kamillavirág: gyulladáscsökkentő, elősegíti a sebek gyógyulását, antibakteriális hatással rendelkezik;
Körömvirág: gyulladás gátló, a sebgyógyulást serkenti; mirha: elősegíti a sebgyógyulást.
 

Homeopátiás készítmények közül:

Borax: Abban az esetben használjuk ezt a szert, ha a baba szájában fehér pontokat, foltokat látunk. Az anyuka forrónak érzi a szoptatás alatt a kisgyermek száját. A babának erős fájdalmai vannak, még a szopizást is abbahagyja miatta.

Hydrastis: Amennyiben a kisgyermek nyelvén sárga lepedék található, illetve a köpet is sárga színű.

Mercurius: A szájpenész-fertőzés fokozott nyáltermelést eredményez, lepedékes nyelv, mely nedvesnek tűnik. A fekélyek megjelenhetnek a nyelven is.

Alkalmazzuk a szert 30-as potenciálban naponta 3x2 golyócskát a nyelv alá helyezni, hogy a nyálkahártyán keresztül felszívódhasson, vagy kevés vízben feloldva kortyonként adagolva a babának.  

Forrás: egeszsegkalauz.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr853260283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása