Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Negyvenen túli kismamák

2011. szeptember 16. - AnitUp

Nincs akadálya annak, hogy negyvenen túli nők is gyermeket vállaljanak, ha a szülők mindketten egészségesek, nem szenvednek krónikus betegségben, és elég erőt éreznek magukban arra, hogy felneveljék gyermeküket.

A negyvenes években is lehet egészséges kisbabát szülni. Nem ritka, hogy ebben az életkorban lévő nők vállalják, hogy világra hozzák második, harmadig, de akár első gyermeküket is. Az idősebb korban fogant gyermekeknél valóban valamivel magasabb bizonyos születési rendellenességek előfordulása, de ezt számos egyéb tényező is befolyásolja, például a szülők életmódja, környezeti ártalmak, általános egészségi és fizikai állapot. Ilyenkor a terhesség alatti ultrahangos vizsgálatok mellett genetikai vizsgálat is javasolt. 

Felkészülés a fogantatásra

A babatervezés első lépése egy alapos belgyógyászati és nőgyógyászati vizsgálat. Jó, ha ezután a pár felkeres egy orvos-genetikust, és kikéri a véleményét is. Itt a családban előforduló örökletes betegségekről, rendellenességekről, a szülők esetleges krónikus betegségeiről is tudni kell a vizsgálatot vezető orvosnak.

Tudatos, egészséges életmódra kell átállni a leendő kismamának, ebben az életmódban már a teherbeesést megelőzően sincs helye sem a nikotinnak, sem az alkoholnak. A táplálkozás legyen változatos, rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A testmozgás, a napi friss levegő pedig szintén elengedhetetlen.

A negyvenes éveikben járó nők már nem a karrierépítéssel vannak elfoglalva, így lehetőleg olyan munkát végezzenek a terhesség előtt és alatt, ami stressz-mentes. A szülés utáni időkre gondolva, ha van rá lehetőség, keressenek olyan munkát, amelyet később esetleg otthonról vagy részmunkaidőben is végezhetnek.

Vizsgálatok

A terhesgondozásban részt vett kismamák egészségi állapotát az orvos és a védőnő végig kíséri a terhesség alatt. Minél idősebb a kismama, annál fokozottabb ez az odafigyelés, mert a terhességet kísérő rendellések, mint a terhességi cukorbaj vagy magas vérnyomás betegség nagyobb százalékban fordulnak elő ebben a korban, és szülés után is megmaradhatnak.

A negyven fölött terhességeknél gyakoribban a vetélések, koraszülések és a fejlődési rendellenességek. Az ultrahangos vizsgálatok, melyekre többször is sor kerül a terhesség során, kiszűrik a látható rendellenességeket.

Az AFP vizsgálatot az anyai vérből vett mintán végzik el, amelynek segítségével rendellenesség gyanújára következtethetnek.

Minden 35 év feletti nőnek felajánlják a magzatvízből végzett genetikai vizsgálatot, amellyel a kromoszóma rendellenességeket szűrik ki. Ez a vizsgálat nagy biztonsággal szűri ki a nagy rendellenességeket, például a Down-szindrómát. A negyvenen túli kismama, ha az orvos és a védőnő nem küldi genetikai vizsgálatra, kérje ennek elvégzését.

Szülés után

Előnyei is vannak a késői gyermekvállalásnak. Mire ezt a kort elérik a szülők, nagyobb életbölcsességgel, türelemmel rendelkeznek, anyagilag stabilabb a család. Ha a nagyobb gyermekek kirepülnek, még marad egy kicsi mellettük, akiről jól esik gondoskodni.

A negyvenes nőknek szinte ugyanazokat a kérdéseket érdemes végiggondolniuk, mint a fiatalabbaknak: akivel a gyermeket tervezik, arra számíthatnak-e, ki segíthet a gyermek körüli teendőkben, mi lesz, ha nem tudnak újra elhelyezkedni gyes vagy gyed után.

Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr83231733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása