Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Nemi sztereotípiák és tévhitek

2011. szeptember 08. - AnitUp

nemi-sztereotipiak.jpg

Rengeteg tévhit és legenda forog közszájon a kisfiúk és kislányok tulajdonságaival kapcsolatban már a fogantatásuktól kezdve. Összegyűjtöttünk néhány soha nem igazolt nemi sztereotípiát.

Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk gyermekeket, és erről beszélünk is a környezetünkben, óhatatlan, hogy ne bombázzanak bennünket információkkal a még meg sem született gyermekekről. Az ismerősök számos tanáccsal és népi bölcsességgel látnak el minket a születendő gyermekek nemével kapcsolatban. Akár fiúról, akár lányról van szó, sokan bizonyos tulajdonságokat, attitűdöket tulajdonítanak nekik A legtöbb, a gyermek neméhez kapcsolódó „bölcsesség” nem más, mint sztereotípia vagy belevetítés, azaz projekció. Minden baba külön egyéniség lesz, részben eszerint alakul majd a viselkedésük, részben aszerint, mit tapasztalnak a környezetükben. Van, aki előszeretettel riogatja a gyermeket tervező párokat – különösen a sokszor előre aggódó nőket. Már az is sztereotípia, ha a kisfiút váró szülőkkel kék, míg a lánygyermeket várókkal rózsaszín holmikat vetetnek.

Tévhitek és a kislányokról és a kisfiúkról

 „A fiúk többet sírnak”

Nem a baba nemétől függ, mennyit fog sírni. A sírás egyébként is a kezdeti kommunikáció egyik eszköze. Nem jelent többet, mint: Éhes vagyok! Szomjas vagyok! Melegem van! Fázom! Bepisiltem! Bekakiltam! Fáj valamim! Egyedül vagyok!

„Ha hegyesen domborodik a kismama pocija, a baba fiú, ha kerekdeden, akkor a baba lány.”

A várandós nők hasának alakja az egyéni alkati adottságoktól függ, valamint attól hogy ő maga és a baba mennyit híznak a terhesség alatt. Egyébként is viszonylag hamar kiderül a baba neme az ultrahang vizsgálat segítségével.

„A lányok jobb gyerekek lesznek.”

Főleg a neveltetéstől és a környezettől függ, hogyan viselkedik majd a gyermek. Ha a kicsi megkapja, mindazt, amire életkorának megfelelően szüksége van, eleget pihenhet, és szeretetben nőhet, nyugodtabb lesz. Ez a fiúkra és a lányokra egyaránt érvényes.

„A fiúk jobban szeretik az anyjukat, a lányok pedig az apjukat szeretik jobban.”

Ez nem igaz. Ahhoz ragaszkodik jobban a gyermek, akin érzi, hogy feltétel nélkül szereti, elfogadja, aki mellett biztonságban érzi magát, és aki ugyanúgy szereti őt, mint a testvérét. Ha mindkét szülőtől megkapják ezt a szeretetet és figyelmet, egyformán szeretik őket.

„Amelyik fiú csecsemő az első hat hónapban sokat sír, utána nyugodtabb lesz.”

Erre semmilyen tudományos bizonyíték nincsen. Nem lehet előre tudni, mennyit sír majd a baba. Eleinte, amíg rá nem jönnek a szülei, mikor mi a teendő, lehet, hogy többet kesereg. Fiú és lány csecsemők között is vannak nyugodtabb és mozgalmasabb életet élő egyéniségek.

„A fiúk hamarabb indulnak el, a lányok előbb beszélnek.”

Nem a gyermek neme határozza meg, mikor indul el, vagy mikor mondja ki az első szavakat. Vannak kisfiúk, akik nagyon hamar beszélnek, valószínűleg azért, mert sokat beszéltek hozzájuk, édesanyjuk énekelt, mondókákat mondott. Az pedig, hogy melyik baba mikor indul el, egyénileg változó.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr283211394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása