Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Csecsemőtápszerek

2011. szeptember 05. - AnitUp

A babának és az anyának is a legjobb, ha a csecsemő hat hónapos koráig anyatejjel táplálkozik. Van azonban olyan helyzet, amikor nem termelődik elég anyatej, esetleg az édesanya valamely okból nem akar, vagy tud szoptatni, illetve, ha nem lehet hozzájutni megfelelő mennyiségű anyatejhez. Ilyen esetekben időben mesterséges táplálékhoz  kell fordulni. 

A csecsemőtápszerek többsége tehéntejből készül, azonban a gyártás során egyes összetevők arányát módosítják oly módon, hogy minél jobban hasonlítsák az anyatejre. Mivel a tehéntejben sokkal több, és más összetételű fehérje van, ezért nehezen emészhető a babának. Ezért kell a megfelelő összetételű tápszert használni. Azonban ezeket a csecsemőtápszereket sem fogyaszthajta minden baba, az allergiára hajlamos csecsemők szülei speciális tápszerek közül választhatnak.

A tápszereket két nagy részre oszthatjuk:  egészséges csecsemőknek készültek, vagy speciális táplálási igényt kell kielégíteniük.

Az egyszerű tápszerek közül az 1-es jelzéssel ellátott az úgynevezett „anyatejpótló” , melyet akár egyéves korig is használhatjuk. A következő korosztálynak a 2-es, majd a 2+-os és 3-as jelzésű tápszereket vásárolhatunk. Egyéves kor felett bevezethető a tehéntej, de ha megengethetjük magunknak, akkor a babatejet, illetve a kisgyermek korosztályának megfelelő tápszert használjuk inkább.

A hasfájós tápszeres babának laktózmentes (de tejalapú) tápszert adunk. Ha megszűnnek a panaszok, akkor nem tejallergiás, hanem "csak" laktózintoleranciás a baba. Ha nem szűnnek meg a panaszok, akkor nagy valószínűséggel tejfehérje-allergiáról van szó, és aminosavas gyógytápszer (tejfehérje-mentes) adása szükséges.

Tejfehérje-allergia és laktózintolerancia együttes előfordulásakor a H.A. jelzésű hipoallergén tápszer  a megoldás, amely ezen kívül még tejcukormentes is.

Ha valamelyik szülő allergiás (bármire), akkor emiatt a csecsemő is fehérjékkel szembeni allergiára veszélyeztetett. Ilyenkor biztonsági okokból jobb, ha hipoallergén tápszert kap a kisbaba legalább 2 éves koráig (feltéve, hogy szoptatás hiányában kiegészítő táplálékra van szükség).

Nem igazán kellemes ízű  az aminosavas gyógytápszer, ami miatt az egyéb tápszerrel, illetve anyatejjel táplált babák nehezen szoknak hozzá. A  gyógytápszer aminosavak elegyéből készül, ami fehérjéket alkot, nem allergizál, teljesen laktózmentes. Azok a csecsemők kapnak gyógytápszert, akik ételallergiában szenvednek, felszívódási zavarok esetén, krónikus hasmenés esetén, illetve egyes kis súllyal született koraszülöttek.

Létezik szója alapú tápszer is, amely eleinte segíthet a baba panaszain, mivel nem tartalmaz tejfehérjét, azonban hosszabb távon problémákat okozhat, mivel a szója is potenciális allergén.


Néhány fontos szabály:

 

Mindig frissen készítsük a tápszert!

Fontos betartani a higítási arányokat!

Szobahőmérsékleten két óra hosszat, hűtőben 24 órát áll el!

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr993204605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása