Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Tippek külföldi nyaraláshoz

2011. június 28. - AnitUp

Csecsemõvel, egy év alatti kisgyermekkel utazni soha nem könnyû. A babák érzékenyen reagálhatnak arra, ha megváltozik a környezetük, ha nem tudnak ott és akkor pihenni, ahol és amikor megszokták, vagy ha melegebb, illetve hûvösebb van, mint azt szeretnék. Ha a szülők külföldi utat terveznek a babával, mielõtt elutaznának tájékozódni kell az utazási lehetõségekrõl és feltételekrõl, az adott ország higiéniai körülményeirõl, valamint a szükséges és adható védõoltásokról.

Gondos szervezéssel sok meglepetéstõl, kellemetlenségtõl és veszélytõl óvhatjuk meg a kicsit és magunkat is. Mindenre fokozottan ügyeljünk, és ha lehet, inkább kerüljük azokat a helyzeteket és helyszíneket, amelyek sok kényelmetlenséggel járhatnak, vagy ahová túl hosszú az út. 

Nem baj, ha nem utazunk Közép-Afrikába vagy Dél-Amerikába a picivel, és talán azt is kibírjuk, ha elkerüljük az extrém idõjárási körülményeket.

Védõoltások 

A kötelezõ, korának megfelelõ védõoltásokat a baba mindenképpen kapja meg. Európán belül nem kell például trópusi betegségektõl tartani, vagy a Magyarországon megszokottól eltérõ járványhelyzetre felkészülni.

Nemzetközi oltóállomáson kérhetõ információ az Európán kívüli ajánlott és kötelezõ védõoltásokról, és arról is, hogy ezek közül a baba mit kaphat meg és milyen ütemezéssel. Bizonyos trópusi országokban például Hepatitis A, B, tífusz és tetanusz ellen is védõoltást kell kérni. A Nemzetközi Oltóközpont címe: Budapest, Gyáli út 2-6., telefonszám: 06-1-476-13-64. Nemzetközi Oltóállomásé pedig: Váci út 174., telefonszám: 06-1-465-38-09.

Mit vigyünk magunkkal?

Mindenképpen legyen nálunk rovarcsípés elleni szer, allergiás reakcióra adható szer, lázcsillapító, hányás és hasmenés elleni orvosság, köptetõ, köhögés csillapító, hámosító kenõcs, orrcsepp, kötszer és ragtapasz. A hazánkban is megtalálható drogéria hálózatokat érdemes felderíteni a neten még utazás elõtt, és ellenõrizni, hogy tartanak-e nálunk megszokott termékeket, mint a gyógyteák, a már bevált pelenka, babafürdetõ. Legyen elegendõ tápszer, babavíz, bébiétel.

Azt is jó tudni, hogy a gyógyszereket az egyes országokban hogyan lehet felíratni és kiváltani, mennyibe kerül az orvosi ellátás és a többi. Minden utazás elõtt kössünk biztosítást, soha nem lehet tudni, mi történik. Egyes biztosítások fedezik a kinti orvosi vagy kórházi ellátást, ezért nem érdemes éppen a biztosításon spórolni, ha már külföldre megyünk.

Az otthoni gyermekorvossal felírathatunk gyógyszereket, és ki is válthatjuk azokat az utazás elõtt, így biztosan nálunk lesz az, amire a babának szüksége lehet. Természetesen utazás elõtt az adott állam nagykövetségén kérjünk információt arról, hogy milyen gyógyszereket lehet az országba bevinni, mihez kell engedélyt kérni.

Utazás repülõgépen és gépkocsival

Úgynevezett bababarát járatokon vihetjük magunkkal a picit is. Az egyes légitársaságoknál eltérõ lehet a szabályozás, azért az úticélnak megfelelõ légitársasággal vagy légitársaságokkal vegyük fel a kapcsolatot.

A következõ kérdések lehetnek fontosak: mit takar a bababarát jelzõ? Hol lehet pelenkázni, etetni a gépen? Rossz néven veszik-e, ha a kismama meg szeretné szoptatni a csecsemõt? Soron kívül lehet-e becsekkolni? A fedélzetre mit lehet vinni? Milyen tápszer, gyógyszer lehet a szülõknél, és milyen kiszerelésben. 

A légi utazásnál kevésbé körülményes autóval elindulni. Kevéssé kötött az útvonal és a program, sokkal több holmit vihetünk magunkkal, nincsen szabályozva az, hogy mi lehet a kézitáskában, bármikor megállhatunk, vagy visszafordulhatunk, ha a kicsi miatt nem tudjuk folytatni az utat.

Szállás külföldön

Minden esetben tájékozódjunk pontosan, mennyire gyermekbarát a választott szálláshely. Az úgynevezett kolping hotelekben például megbízhatunk, a katolikus egyház tartja fenn õket.

Merülõforralót vagy vízforralót európai országokba is ajánlatos vinni. Forralt vízzel nemcsak teát készíthetünk, hanem a cumit, cumisüveget is elmoshatjuk forralt vízzel. Felforralt és lehûtött vizet iváshoz is készíthetünk. Cumi sterilizátort is ajánlott, ha befér a csomagba.

Van, aki hordozható babaágyat javasol az utazáshoz, és azt, hogy kicsi megszokott ágynemûje legyen nálunk. Takarót, lepedõt, a baba saját törölközõjét, bilijét mindig vigyük magunkkal, akkor is, ha esetleg olyan szállodába megyünk, ahol fel vannak készülve a kisgyermekekre. Ne feledkezzünk meg azokról a dolgoktól sem, amivel a kicsi el szokott aludni. Ha fáradt útközben, megnyugtatja a „pofikendõ” vagy a ronggyá gyûrt pelus.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr63021794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása