Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Babavárás előtt

2011. június 27. - AnitUp

Ma már sokan évekkel a tervezett gyermekáldás elõtt szakítanak rossz, ártalmas szokásaikkal, például a dohányzással. Akik munkamániások voltak, visszavesznek a tempóból és igyekeznek többet pihenni. Van, aki a vegetáriánus étrendrõl a szoptatás végéig áttér a teljes étrendre, mások a mértéktelen édességfogyasztást csökkentik és elkezdenek rendszeresen sétálni, úszni. Az ideális az volna, ha nem volna szükség ezekre a változtatásokra, mert úgy volnánk képesek élni. Az életmódváltás azt jelenti, hogy életünk minden területét érinti majd a változás.

Búcsú a káros szenvedélyeknek

Már a gyermekvállalás előtt évekkel érdemes letenni a cigarettát. Jó esetben a leendő kismamának olyan megbízható, felelõsségteljes társa van, aki szintén fontosnak tartja, hogy ő se dohányozzon, és így eleve egészséges környezetben foganhasson meg majd  a gyermekük.

A mértéktelen, illetve a rendszeres, napi alkoholfogyasztás sem tesz jót a szervezetnek. Különösen a „tömények” gyakori fogyasztása jár káros hatással. Az alkohol cukorrá bomlik, emeli a vércukorszintet és oka lehet a súlygyarapodásnak. Alkalmanként egy-egy pohár (legfeljebb 2-3 dl) száraz, illetve félszáraz fehér vagy vörösbor természetesen nem tragédia. 

Természetesen a kábítószerek használata szóba sem jöhet azoknál, akik gyermeket terveznek. Számos egészségügyi kockázattal jár fogyasztásuk a mama és a születendõ baba számára is! A kávé bizonyos vallásokban drognak számít, nem véletlenül. Izgató hatású a koffein, ezért a kismamáktól általában azt kérik, hogy ne igyanak kávét a születés elõtti 9 hónapban, és a szoptatás alatt sem. 

Gyógyszerek és orvosságok használata 

Érdemes a gyógyszerfogyasztást is átgondolni. Ha tehetjük még antibiotikumot se szedjünk a terhessége elõtt, alatt és a szoptatás idején. Ha  háziorvosunk nem idegenkedik az alternatív gyógymódoktól -folyamatosan konzultálva vele- homeopátiás készítményekkel, illetve megfelelõ herbáriumokkal a legtöbb betegség kezelhető. Még a gyógynövényeket sem szabad orvosi felügyelet nélkül, nyakra-fõre használni.

A krónikus betegségben szenvedõknek viszont szedniük kell a gyógyszereiket, ha azok nem jelentenek veszélyt majd a magzatra. Az asztmások önkényesen nem függeszthetik fel a kezelést. Ahogyan Erika, egy terhességre készülõ lány fogalmazott: „A kezelõorvosom megmondta, hogy inkább az asztmagyógyszer, minthogy befulladjak, és ne kapjak levegõt, amíg a gyermekemet várom.”

A hangsúly azon van, hogy feleslegesen ne terhelje egyetlen nõ sem a szervezetét. Ha pedig fájdalom jelentkezik, akkor ki kell deríteni, mi okozhatja.

Kivizsgálások a terhesség elõtt

Nem árt teljes kivizsgálást kérni, vér- és vizeletvizsgálattal. Az esetleges nõgyógyászati betegségektõl kezdve a lappangó cukorbetegségig számos problémára fény derülhet. A kezelést pedig jobb a gyermek fogantatása elõtt elkezdeni.

Sok nõ megfigyelte, hogy gyakoribbá válnak szájüregi panaszok a várandósság idején. Ezért nem ritka, hogy a reménybeli kismama fogászati szûrõvizsgálatokon is részt vesz. Akinek komolyabb beavatkozásra nincsen szüksége, az legalább a fogköveket leszedeti a fogsoráról. Ha lyukas a fog, be kell tömetni, a régóta elhúzódó ínybetegségekre is gyógyírt kell találni. Elõfordul, hogy a régi, már nem tökéletes állapotú koronákat, hidakat is le kell vetetni és újakat kell készíttetni. A fogszabályozásnak is ekkor jöhet el az ideje.

Sportoljunk, vagy csak lötyögjünk?

A kemény, hatalmas igénybevételt jelentõ sporttevékenység helyett inkább arra törekedjünk, hogy a mozgás rendszeres legyen. A tervezett fogamzás idején is tartózkodni kell attól, hogy megterheljük a szervezetünket.

Ugyanez vonatkozik a fizikai munkára is. A terhesség alatt pedig a megerõltetõ fizikai munkát végzõknek pedig törvényes joguk, hogy más munkakörbe helyezzék át õket.

Nagy lakoma helyett többször kevesebbet

Mindenképpen tanácsos több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Hazánkban ugyanis az egyik legnagyobb probléma az, hogy a megszokott étrendünkön nehezen változtatunk. Van, aki már a teherbeesés elõtt gondot fordít arra, hogy minden nap egyen gyümölcsöt, lehetõleg vegyszermenteset.

Az a legjobb, ha mindenbõl fogyasztunk, ám mértékkel. Fontos szervezetünk számára a fehérje és szénhidrát is, azonban nem mindegy, honnan nyerjük ezeket. A finomított cukor, fehér liszt helyett megoldás lehet például egy kis méz vagy egy kevés aszalt (de nem cukrozott) gyümölcs, illetve a teljes kiõrlésû, lehetõleg barna lisztek.

Tartsuk be a napi ötszöri étkezés szabályát, és ne pukkadásig lakjunk jól. Így elejét vehetjük annak, hogy amikor már gyermeket várunk, túlságosan megterheljük a gyomrunkat.

Az alapszabály persze a fokozatosság, hogy és ne csak kampányszerûen folytassunk a korábbitól eltérõ életmódot. Rosszabb, ha akkor fogunk bele hirtelenjében a reformokba, ha tudomásunkra jut, hogy kisbabánk lesz. Ugyanis akkor nehezebb tartós sikert elérni, és szenvedésnek érezhetjük a számunkra is hasznos változásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr183019409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása