Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Nyári gyümölcsök

2011. június 17. - AnitUp

A kismamáknak és kisgyermekeknek minden nap kell valamilyen gyümölcsöt fogyasztaniuk, mert szervezetüknek fokozottan szüksége van az ásványi anyagokra, vitaminokra, rostokra.

A nyári hónapokat használjuk ki, és hazánkban is honos friss gyümölcsök vitaminjaival töltsük fel a szervezetünket . Együnk sárgabarackot, szilvát, őszibarackot. 

A gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg folyó víznél, és akármilyen jól esik is, ügyeljünk a mértékletességre: ne egyszerre együnk sokat belőlük, hanem naponta inkább többször, kisebb adagokat, az étkezések közötti időben.

Sárgabarack

Egyik legízletesebb és legnépszerűbb gyümölcsünk, nyersen és lekvárnak főzve egyaránt ízletes, zamatos, fagyasztva is eltartható.

Említésre méltó a C-vitamin, A-vitamin, B5-vitamin, folsav tartalma. Ez utóbbi nagyon fontos a terhesség korai szakaszában a baba egészséges fejlődése miatt. A sárgabarack vastartalma jelentős, de kálium, kalcium, foszfor, kénforrás is.

Szépségápoló hatása közismert: haj és körömerősítő, szépíti a bőrt. Antioxidáns, vízhajtó, méregtelenítő, közömbösíti a szabadgyököket. Erősíti a csontokat, ezért a gyermekek táplálkozásában lényeges szerepet játszik.

Az első gyümölcsök között van, amely bekerül a baba étrendjébe, természetesen fokozatosan adagolva és pépesített formában, hozzáadott cukor nélkül. Figyelni kell az egyéni érzékenységre, hogy nem okoz-e hasmenést a babának. Elkészítés előtt a babának adott sárgabarackot is meg kell hámozni.

Szilva

Legelterjedtebb gyümölcsünk, a szilva. Népszerűsége töretlen, mert ízletes, lédús, magas energiatartalmú gyümölcs, amely nem csak frissen fogyasztva, de süteménybe sütve, kompótnak és lekvárnak főzve is népszerű. Egész évben fogyaszthatjuk, mert aszalva különleges csemege, a szilvalekvár pedig különösen egészséges, mert cukor és tartósítószer nélkül készül, így is eláll évekig.

Kiemelkedően magas kalóriaértékkel bír, gazdag rostokban. Káliumban, magnéziumban, vasban bővelkedik, a vitaminok közül a B1 és E-vitamin tartalma méltó említésre. Vértisztító, emésztést serkentő hatása közismert.

A már gyümölcsöt fogyasztó baba kaphat egy keveset a szilva levéből. Ha gyümölcspépet készítünk a kicsinek, húzzuk le a szilva héját. Szilvalekvár nem adható csecsemőknek, gyermekeknek is csak napi egy kiskanálnyi. Ennyi éppen elég kenyérre kenve vagy csemegének, édességek, nassolnivalók helyett.

Felnőtteknek napi egy evőkanálnyi szilvalekvár ajánlott. A friss gyümölcsből bátrabban lehet fogyasztani. Bár székrekedés ellen jó, terheseknek csak módjával ajánlott fogyasztani, mert esetleg drasztikusan megmozgatja a bélrendszert.

Őszibarack

Magas víztartalmú, élelmi rostokban gazdag, kiemelkedő az A, C, B- vitamin, magnézium, kalcium tartalma. A benne lévő ásványi anyagoknak, nyomelemeknek köszönhetően vértisztító, gyulladásgátló hatású.

Az alma után a következő gyümölcs, amelynek leve adható a hat hónapnál idősebb babának. Ritkán ugyan ez a gyümölcs is hasmenést okozhat, ha így van, várni kell néhány hónapot, mielőtt ismét próbálkozunk vele. Hámozva és pépesítve adjuk a kicsinek, mert erős rostjai megakadhatnak a torkán.

Sz. Banadics Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr252991892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása