Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Ha természetes úton nem érkezik a baba

2011. június 08. - AnitUp

Amikor egy pár eldönti, hogy nem védekezik a nő teherbeesése érdekében, nem fogan meg azonnal a gyermek. Ha csupán néhány hónap telik el „eredménytelenül”, akkor még semmi ok az aggodalomra. Másfél-két év után azonban már felmerülhet a kérdés, hogy nincs-e valamilyen egészségügyi oka a sikertelenségnek.

A nő és a férfi szervezete is oka lehet annak, ha elmarad a gyermekáldás. Előfordul, hogy nem termelődik elég férfi hímivarsejt. Más esetben például a női havi ciklus rendszertelen, vagy egy korábbi betegség miatt elzáródik a petevezeték, és így a petesejt nem jut el az anyaméhbe. 

Szomorú dolog, ha egy pár szeretne gyermeket, de természetes úton nem fogan meg a várt gyermek. Ilyenkor nem kell feltétlenül feladni, a mesterséges megtermékenyítés segíthet.

Néhány dolgot érdemes tudni a mesterséges megtermékenyítésről. Több fajtája létezik, ilyen például az in vitro fertilizáció és az introcitoplazmatikus spermainjektálás. Az előbbi az injektálás nélküli megtermékenyítést jelenti, az utóbbi pedig azt, amikor a férfi hímivarsejteket a női petesejtbe injektálják. Mindkét esetben a női testen kívül történik a fertilizáció, és a megtermékenyülés jeleit mutató petesejtet az anyaméhbe helyezik.

Az inszemináció során a spermiumot a méhüregbe juttatják, a GIFT módszer lényege pedig az, hogy az ondó a petevezetékbe jusson.

Az életkor növekedésével sajnos a mesterséges megtermékenyítés sikere csökken. Negyven év felett fele akkora eséllyel indul egy nő, mint negyven éves kor alatt. Számít a leendő anya életvitele, testsúlya, táplálkozási szokásai. Jelentős súlyfölösleg leadása után például növekedhet a teherbeesés esélye.

Fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen a pár kapcsolata, és a nő is harmóniában legyen önmagával. A fokozott fizikai és lelki igénybevétel egyáltalán nem tesz jót a megtermékenyítés előtt és alatt. Le kell mondani a káros szenvedélyekről: a dohányzásról, az alkoholfogyasztásról, a túlzott kávéfogyasztásról.

Azt sem árt tudni, mit térít a társadalombiztosítás és mit nem. A 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szabályozza a kérdést.


A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr522968153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása