Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Cumisüveg vagy pohár?

2011. május 05. - AnitUp

Ha nem elég az anyatej, és hozzá kell táplálni, a pótlást adhatják pohárból, cumisüvegből, vagy kiskanállal. Már az újszülöttek is tudnak pohárból inni, és kiszürcsölik a kiskanál tartalmát is, de a cumisüvegből való etetésnek is vannak előnyei. Fontos, hogy bármelyiket választjuk, a pohár, az üveg és a cumi legyen tiszta, sterilizálható. Arra is ügyeljünk, hogy etetés közben helyesen tartsuk a babát.

Az újszülött osztályokon sok esetben pohárból itatják a csecsemőt, mivel a cumisüvegből való ivás másfajta technikát követel, mint a szopás. Az üvegből könnyebben jön a táplálék, nem kell érte megdolgozni, ezután esetleg a babának nem lesz türelme az „igazihoz”.

Főzeléket ne itassunk cumisüvegből. Amelyik baba már mást is kaphat anyatejen vagy tápszeren kívül, azt kanállal etessük. Sokkal munkaigényesebb feladat ez az anyának, de minél hamarabb kezdjük a kanállal való etetést, annál könnyebben megtanulja a kicsi.

Helyes testhelyzet

Az etetéshez ugyanúgy készüljön fel a kismama, mint a szoptatáshoz. Mosson kezet, ne az a ruha legyen rajta, amiben esetleg házi munkát végzett. Készítsen elő mindent: kényelmes ülőhelyet, tápszert, előkét, csak étkezéshez használt pelust, amivel letörölheti a mellécsöppent ételt.

Ha a kicsi még nem tud önállóan ülni, ölbe véve etessük. Felkarunkkal támasszuk meg a hátát, úgy, hogy a fejecskéjét a karunkra tudja tenni. Így inkább fekszik a karban, de szinte függőleges helyzetben. A kezét soha ne fogjuk le, ne szorítsuk magunkhoz. Hagyjuk, hogy szabadon használja: hol a cumisüveget, hol a mi kezünket fogva, vagy ha úgy tartja kedve, hadonászhat vele.

Tilos a babát háton fektetve etetni! Könnyen félrenyel, az étel a légcsövébe kerül, aminek fulladás vagy tüdőgyulladás lehet a következménye. Ha nem ízlik neki az étel, nem nyeli le, csak kicsurgatja a szájából. Ezt háton fekve nem tudja megtenni, az étel ilyenkor is rossz helyre kerülhet.

Pohár vagy cumi

Tévedés azt hinni, hogy a pár hetes, hónapos babák még nem elég okosak ahhoz, hogy megtanuljanak pohárból inni. Az igazság az, hogy minél kisebb, annál könnyebben tanul. Ha a szopást kell kiegészíteni, elég pohárból itatni a csecsemőt, így nem szokik le a szopásról, és nem jut túl sok tej a szájába a cumin keresztül.

Ha az első 3-4 hónapban tápszert kell adni a babának, szívesebben etetik őket az anyukák cumisüvegből. Az éhes kicsi egyenletesen, megfelelő mennyiségben kapja az üvegből a tápszert.

A cumisüvegnek is több előnye van: könnyen elkészíthető, mérhető benne a tápszer, a szopási ösztönt is kielégíti, nem folyik mellé az étel, nem lesz nedves a baba ruhája, egyenletesebben lehet kortyolni belőle.

Minél kisebb a baba, annál jobban ügyeljünk a tisztaságra, ellenálló képességét ne tegyük próbára! A cumisüveg és cumi kifőzése nem fölösleges óvatosság, ha nem alapvető higiéniai követelmény. Naponta egyszer főzzük ki ezeket az eszközöket, használat előtt pedig öblítsük át forró vízzel. Használaton kívül külön helyen tároljuk, letakarva.

Etetés kanállal

Az egészen pici babákat cseppenként itathatjuk kanálból. Ügyesen kiszürcsölgetik belőle. Ha még gyenge a baba, a kanálból való ivás kevesebb erőfeszítéssel jár számára, mint a szopás vagy a cumisüvegből való ivás.

A kanál használatára is igaz, hogy minél hamarabb találkozik vele, annál rutinosabb lesz, mire a főzelékekre sor kerül. Először pár csepp anyatejet, teát vagy tiszta vizet, később gyümölcslét fogyaszthat így.

A pépes ételeket, mint a gyümölcs, már nem tudja kiinni a kanálból, ezért rá kell vezetni, hogy más módon egyen. Nagyon kevés pépes ételt tegyünk a kanálra, óvatosan érintsük a baba szájához, hogy érezze az ízét. Lassan-lassan rájön, hogy ha jön a kanál, nagyra kel nyitni a száját, különösen, ha kedvenc ízeiről van szó. Fontos a fokozatosság, először valóban csak a kanál hegyén hagyjunk egy kis pépes ételt, és várjuk meg, míg megette. Ha még nem nyelte le a baba a szájába került adagot, a következő kanál tartalma már balesetet okozhat, fulladáshoz is vezethet.

Az ujjszopós babák evés közben is szájukba veszik az ujjukat, ilyenkor várni kell egy kicsit. Előbb-utóbb rájönnek, hogy az ujjszopástól nem laknak jól.

Ha a nyelve alá kerül az étel, az ösztönös szopó mozdulatoktól kicsurog, nem tudja lenyelni. Ezért etetéskor figyeljünk oda, hova tesszük az ételt.

Az etetés nem időre megy! Várjuk meg, amíg a kicsi ismét kinyitja a száját a következő falatért. A türelmes, nyugodt etetés nem csak a kulturált étkezés kialakításában segít, de a normális emésztés miatt is fontos.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr282879487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása