Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Apukák, egyedül

2011. április 13. - AnitUp

A köztudatban az egyedülálló anyákról esik több szó, pedig apaként sem könnyű egyedül maradni. Míg az apa nélküli családokban a férfi mintát, esetleg a szigort hiányolják, az anya nélküliekben a női minta, és női empátia hiányozhat. Ez utóbbit a jó apák rendszerint igyekeznek pótolni.

Több oka lehet, ha egy apa egyedül neveli gyermekét vagy gyermekeit. Ilyen ok lehet egy válás, amikor nála maradnak a gyerekek, vagy ha megözvegyül, vagy ha az anya hagyja el a gyermekeit, a családot.

Az egyedülálló apákról kevesebb szó esik, pedig nekik is kettő helyett kell a gyerek mellett állni. Fontos, hogy amíg egészen kicsi a csemete, munkáját, párkapcsolatát úgy alakítsa, hogy elsősorban a gyermek érdekeit vegye figyelembe.

Pici babával egyedül

Különösen nehéz, ha egy férfi pici, akár néhány hónapos babával marad egyedül. A kisgyermek első három évében az anya a meghatározó, az anyai gondoskodásra van szüksége. Nemcsak azokat a „műveletetek” kell egy apának megtanulni, amire talán a női kezek jobban ráállnak: pelenkázás, fürdetés, bébiétel készítése, etetés, öltöztetés, hanem a kicsinek elengedhetetlenül szükséges testi kontaktust is meg kell adni, a simogatást, odabújást, altatást.

Az egyedül maradt apa egy ilyen kisbaba mellé kérjen segítséget a családtól. Valamelyik nagymama, lánytestvér, unokatestvér biztosan besegít, de ha nincs ilyen, ne szégyelljen akár naponta is tanácsot kérni a védőnőtől, esetleg hivatalos csecsemőgondozót elhívni, hogy időnként besegítsen.

Jó megoldás a bölcsőde is, hogy a szülő a munkáját nyugodtan tudja végezni. A gondozónők esetleg bébiszittert tudnak ajánlani, ha időnként vigyázni kell a kicsire.

Nevelési problémák

Ha a gyerek kicsit is nagyobb, akár 2-3 éves, és valami oknál fogva elveszti az édesanyját, akár csak úgy, hogy az lemond róla, úgy éli meg a változást, hogy elhagyták. Ez a legnagyobb trauma a kisgyermek számára. Valószínűleg még sokáig fog attól félni, hogy az apukája szintén elhagyja majd.

A kicsi vagy befele forduló, zárkózott lesz ettől az érzéstől, vagy magatartási problémákkal, daccal válaszol a külvilágnak. Mindkét eset ijesztő az apának. A zárkózottságot sok közös programmal, sétával, beszélgetéssel, játékkal, mesével lehet oldani. Ha sok időt töltenek együtt apa és gyermeke, előbb utóbb a kicsi megnyílik, felszabadultabb lesz.

A csalódottság miatti magatartási problémákat sem könnyű kezelni. Nagyon sok türelem kell, és a szigorú nevelési elveket el kell egy időre felejteni. Mindenképpen érdemes pszichológushoz fordulni, aki tanácsokat tud adni az apának.

Meg kell nyerni és megtartani a kisgyermek bizalmát, elsősorban azzal, hogy mindig lehessen számítania az apjára. Legyen ez a délutáni óvodából való elhozás ideje vagy megígért program.

Új kapcsolatok

Nem csak a kicsinek nehéz, de az apának sem könnyű társ nélkül. Kisgyermekes apaként pedig lehet, hogy kevesen fogadják el őt, hiszen számára a gyermek az első. Aki ezt nem érti meg, nem is alkalmas olyan társnak, akivel később együtt nevelhetik fel a gyermeket.

Az alkalmi kapcsolatok, a rövid ideig tartó felületes románcok nem tartoznak a kisgyermekre. Az egyedülálló apa lehetőleg ne vigyen haza mindig más hölgyet, akivel a gyermekének meg kell ismerkednie, és még kedvesnek is kell lennie. Ha komoly kapcsolata alakul ki az apának valakivel, hosszas előkészítés után ismertesse meg a gyerekeivel, és adjon időt mindkét félnek arra, hogy megszokja és megszeresse a másikat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr242822292

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: website laten maken 2018.06.23. 02:21:47

Schwinn Csepel kerékpár - Bicikli bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása