Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Hangulatingadozás babavárás idején

2011. október 03. - AnitUp

hangulatingadozas-babavaras-idejen.jpg

A terhesség bekövetkeztéről bizonyos tünetek, jelek árulkodnak. A mellek feszülésről, émelygésről mindenki tud, de kevésbé ismert, hogy a legkorábbi tünetek közé tartozik a hangulatingadozás is.

A hangulatingadozás nem más, mint a rosszkedv és a jókedv gyors váltakozása, amit sírás vagy nevetés kísérhet. Sok kismama olyan türelmetlenséget is észlel magán, ami korábban nem volt rá jellemző. Mindezt elsősorban a szervezetben lejátszódó hormonális változások idézik elő.

A hormonok hatása mellett az is labilissá teheti a kismamát, hogy egy új élethelyzettel kell megbirkóznia, különösen, ha első gyermekét várja. A terhességgel összefüggő orvosi vizsgálatok, a kellemetlen tünetek, az elhízástól, a szüléstől való félelem is megviseli a terhes nőt.

Életével ezentúl már nem rendelkezik szabadon, felelősséggel tartozik születendő, majd a megszületett gyermekéért. Mindez sokszor megterhelő a kismamának, és gyakorivá válhatnak a hangulatingadozások.

Kikapcsolódás minden nap

A terhes anya, ilyenkor elsősorban a babával és önmagával törődjön. Szervezzen párjával közös programokat: sétát, közös vásárlást, barátokkal való találkozást, amennyiben igényli a társaságot.

A munkahelyi kötelességeken túl csak annyi munkát vállaljon magára otthon, amennyit feltétlenül szükséges. Ezt természetesen csak az első gyermeknél lehet megtenni, ha már egy másik apróságot is el kell látnia, nehezebben megy a lazaság. Éppen ezért vonja be a családtagokat is teendők elvégzésbe, és ne most akarjon mindenáron mintaháziasszony lenni.

Minden nap szakítson magára időt, legalább egy órát, amikor egyedül lehet, amikor pihenhet, olvasgathat, vagy amit a hobbijának szentelhet. Pihentesse a testét és a lelkét egyaránt. Gondoljon kellemes dolgokra, örüljön mindennek, aminek csak lehet.

Segítség a környezettől

A családtagoknak leginkább arra kell vigyázniuk, hogy a rossz hangulatú kismamával ne vesszenek össze. Legyenek elnézőbbek, türelmesebbek, megértőbbek, mint máskor lennének.

Ha a kismama úgy érzi, beszélnie kell valakivel hangulatingadozásáról, először egy barátnővel, családtaggal is megoszthatja problémáit. Sok esetben már attól is jobb kedve lesz, hogy valakinek valakivel megoszthatta gondját.

Ha a hangulatingadozás súlyosabb, nevető és síró periódusok váltakoznak, alvászavarral, szorongással, levertséggel is küzd a leendő anyuka, érdemes szakemberhez, pszichológushoz fordulnia.

Gyógyszert, gyógyhatású készítményt, gyógyteát csak orvosi javaslatra fogyaszthat a kismama. Barátnőknek jól bevált tablettákat nem szabad kipróbálni, ezzel esősorban a baba, de a saját egészségét is veszélyezteti.

 Fotó: Sergiu Valenas/Unsplash

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr673275371

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A lányom pszichológus szeretne lenni 2011.10.04. 22:50:05

A lányom pszichológus szeretne lenni, ezzel nincs is bajom, de aggaszt valami: talán valami problémája van, azért találta ki magának ezt a szakmát, még csak 15 éves, nem tudom, miért éppen ez jutott eszébe. Érdemes lenne az iskolaorvossal beszélnem err...

Trackback: Hogyan vegyem rá barátnőmet, forduljon pszichológushoz? 2011.10.04. 22:49:37

Van-e valami jó tippje, hogy vegyem rá barátnőmet, forduljon pszichológushoz? Neki ez ciki, ugyanakkor ő is tudja, hogy rászorulna. Az önértékelése a béka feneke alatt van, amit megdobott még egy egészségi trauma, plusz egy szakítás. Egy fogamzásgátló ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzskaa 2011.10.21. 13:34:28

Ha rossz kedvetek van, gondoljatok ezekre a cukorfalat babákra! :)) surl.hu/hhKB3d
süti beállítások módosítása