Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Terhesség – első hónap

2011. augusztus 30. - AnitUp

terhesseg-elso-honap.jpg

Pontosan mi történik velünk a terhesség első hónapjában? 

A terhességet az utolsó menstruáció első napjától számolják. Mindenképpen érdemes megjegyezni, mert ezt az adatot kérdezi majd legelőször a nőgyógyász, a védőnő.  280 nap vagy 40 hét a terheség átlagos ideje, így könnyen kiszámolhatjuk, hogy mikor születik meg körülbelül a kisbabánk.

Az első hónap legfontosabb történése természetesen a fogamzás, amikor a petesejt egyesül a hímivarsejttel. A harmadik hét végén-negyedik héten a méh elkezd megnagyobbodni, a petesjt beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Ez gyenge vérzéssel is járhat.

A testünkön még változás nem látszik, de odabent  már megindul a baba fejlődése: a gerincvelő és az agy kialakul.

A érfalhoz tapadó részből alakul ki a méhlepény, külső burkolatából lesz a köldökzsinór, a szikhólyag, az amnion és a chorion (a méhen belüli védőburkok). A blasztocita (a folyadékkal teli labda) belső részéből fejlődik ki a baba: a belső rész legbelső rétegből a máj, hasnyálmirigy, hólyag, pajzsmirigy, gyomor-bél-rendszer nyálkahártyája, a középső részből az izmok, csontok, porcok, véredények, vesék, míg a külső rétegből az agy, idegrendszer, haj és a bőr.   

A legtöbb várandós az első elmaradt vérzéssel egyidőben tapasztalja magán aj a terhesség egyéb tünetei is: érzékenyebb lesz a mellünk, fáradékonnyá válhatunk, megkezdődhet a reggeli rosszullétek időszaka, megváltozik a hormonháztartásunk, megváltozik a vérnyomásunk, a légzésünk és az anyagcserénk.

A babát váró nőknél általában az első kimaradt vérzéssel egyidőben megjelennek a terhesség leggyakoribb panaszai: a reggeli rosszullét, a szagokra való érzékenység, fémes íz érzése a szájban, émelygés, szédülés, ájulás; a mellek feszülését, a vérnyomás és a légzés megváltozását tapasztalhatja az állapotos nő; sokan panaszkodnak a fáradtságra az első hónapoktól kezdve.

A terhességi panaszok között szerepelnek még: a megváltozott anyagcsere, ennek következménye a székrekedés, az aranyér, gyomorégés, szél és puffadás, légszomj, a rossz álmok, illetve az álmatlanság is.

Az első három hónapban csak nagyon indokolt esetben engedhető meg bármilyen gyógyszer szedése.

Gondoljuk végig a család egészségügyi hátterét, az orvosi vizsgálaton, illetve a védőnőnél felmerülnek ezek a kérdések, nem árt tisztába lenni ezekkel. Az örökölhető betegségeket a terheskönyvbe is bevezetik.

Általában az első kimaradt menstruációt követően felkeressük a nőgyógyászt, aki megállapízótja a terhességet. Megtörténik az első ultrahangos vizsgálat, és megkapjuk a beutalókat a kötelező vizsgálatokra ( ekg, vér-, és vizelet vizsgálat, védőnői látogatás). Nem árt, ha kiválasztjuk a kórházat és orvost, akivel szülni akarunk majd, és már az első terhesgondozásra oda megyünk. De a terhesség bármely szakaszában változtathatunk, amennyiben nem érezzük magunkat biztonságban az addigi választott orvosunkkal.

Még biztosan kényelmesek az eddigi ruháink, esetleg a túlságosan szűk ruhadarabok lehetnek kicsit kényelmetlenek, de készüljünk fel, hogy hamarosan szükségünk lesz kényelmesebbekre is.

Készüljünk fel arra, hogy megnő a mellünk, kiszélesedik a csípőnk és megnő vagy kiszélesedik a lábunk, érzékenyebb lesz a bőrünk, megnőnek az anyajegyeink.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr893190905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása