Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Babazsúr

2011. augusztus 15. - AnitUp

A hétköznapok és ünnepek közti különbséget, a születésnapok, névnapok ünneplését kisgyermekkorban kell megtanulni. Nem fölösleges kiadás, ha egy ilyen alkalomra a kicsinek babazsúrt rendezünk, ahová meghívjuk óvodás csoporttársait, és a család baráti köréből a vele hasonló korú kisgyermekeket.

A babazsúr nem fölösleges kiadás, így tanulja meg a kicsi, hogyan lehet majd egyszer vendéglátó, és hogyan viselkedjen vendégségben. Nem kell nagy összeget rászánni ahhoz, hogy jól érezzék magukat a gyerekek. 

Ha születésnapra, névnapra megy a csemeténk, vigyen valami apró ajándékot az ünnepeltnek. Előfordul, hogy a kicsi a kedvenc plüss állatát viszi el a barátjának, vagy rajzol, hajtogat. A gyerekek a tárgyaknak még nem a pénzben kifejezett értékét nézik, és éppen ezért nagyon tudnak örülni a szívből jövő ajándékoknak.

Szervezés

Mielőtt belevágunk a szervezésbe, tájékozódjunk, hogy más csoporttársnak nem szervez-e a szülő hasonló „bulit”, nehogy ütközzön a két időpont. 

Legalább egy hónappal előtte gondoljuk át, hány kisgyermeket hívunk meg, és hol tarjuk a babazsúrt. Ne toborozzunk túl sok vendéget, nem csak nekünk lesz nehéz vigyázni rájuk, de ők sem tudnak jól játszani, ha túl sokan vannak.

A kicsivel együtt állítsuk össze a névsort, és két héttel előtte jutassuk el a meghívókat, ami lehet egy-egy gyerekrajz, és amire mi ráírjuk a meghívott gyermek nevét, a dátumot. Egy kisgyermeknek elég másfél-két óra a közös ünneplésből, ezért nem udvariatlanság odaírni, hányra jöjjenek a szülők a gyermekükért.

Amíg régebben szinte csak kizárólag otthon szervezték ezeket az eseményeket, ma már nem ritka, hogy játszóházban tartják, és animátort hívnak a társaság szórakoztatására. Akár otthon, akár játszóházban tarjuk a babazsúrt, a meghívott gyerekek szüleitől kérjünk előre egy telefonszámot, amit probléma esetén hívhatunk.

Otthon családiasabb

Ha otthonunkba hívjuk a lurkókat, személyesebb lesz a hangulat, jobban összemelegednek, jobban megismerik egymást, esetleg olyan oldalukról is, ami az óvodában, iskolában nem derül ki.  

A vendéglátó anyukának jól jön egy kis segítség. Van, ahol úgy szervezik meg, hogy egy-két anyuka besegít az előkészületekben, mások pedig a babazsúr idejére maradnak ott, hogy a kicsik mindig felügyelet alatt legyenek, legyen, aki kiszolgálja őket és figyel rájuk.

Ilyenkor fokozottan figyelni kell mindenre. Nehogy egy szégyellős gyermek kimaradjon a tortából, arra is, nehogy túl sokat egyenek, és betegség legyen a vége, melegben mindenki iszik-e eleget, de még arra is, hogy nem kell-e valamelyik gyereknek vécére mennie.

Játszóházban könnyebb

Nagyobb városokban több játszóház is van, amit ki lehet bérelni bizonyos összegért az ilyen alkalmakra. A szolgáltatások is különbözőek. Van, ahol csak a helyet biztosítják, az üdítőket, némi sós harapnivalót és az elengedhetetlen tortát a szülő viszi, a közös játékról is ő gondoskodik.

Különösen előnyös játszóházban tartani a babzsúrt, ha otthon nem akarunk rendetlenséget, vagy a lakás nem alkalmas erre. Még könnyebb betartani a „zárórát”, hiszen a terembérlet meghatározott időre szól.

Animátort is hívhatunk az ünneplők szórakozatására, aki közös játékokat szervez, játszik velük, és segít a szülőnek abban, hogy a lurkók mindig felügyelet alatt legyenek.

Néhány játszóházban a torta elkészíttetését is vállalják, sőt, fényképeket készítenek a gyerekekről, majd ezeket felrakják a saját honlapukra. Az ennivalót és az innivalót általában a szülő viszi.

Vigyázzunk rájuk

Gyakorló anyukák a megmondhatói, hogy mennyire nehéz figyelemmel követni a kicsiket, hogy nehogy bajuk essen, esetleg a játszóházból nehogy elkószáljanak.

Ha olyan rendbontást tapasztalunk, ami veszélyezteti a saját, a többiek vagy a berendezés épségét, nyugodtan szóljunk rájuk. Ezen a délutánon mi vagyunk a felelősek értük. A nyugodt, határozott fellépés rendszerint hatásos. Ne vegyük el a vendég kisgyermek kedvét a bulitól, de éreztessük vele, hogy mi az, amit nem szabad. 

Sz. Banadics Éva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr653155917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása