Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Külföldi utazás várandósan

2011. augusztus 01. - AnitUp

Megfontolandó, hogy a kismama vállaljon-e külföldi utazást. Ha igen, ezt csak a terhesség második harmadában tegye. Kössön biztosításokat, és utazás elõtt konzultáljon nõgyógyászával. Az utazás előtt nézzünk utána, az adott országban milyen egészségügyi ellátásra számíthatunk, milyen biztosításokat érdemes megkötni.  

Külföldi utat - a védõoltások miatt - érdemes még a fogantatás elõtt megtervezni, így nem veszélyezteti a születendõ gyermeket az esetleges károsodás, amit az oltás okozhat.

A terhesség elsõ harmadában csak akkor kaphat védõoltást a kismama, ha a fertõzõ betegség jóval nagyobb veszéllyel jár, mint maga a védõoltás. 

A kismama ne utazzon egyedül, és mielõtt elindul, alaposan beszélje át a dolgot nõgyógyászával, vegyen részt a szükséges tanácsadásokon és vizsgálatokon.

Ha utazás alatt bármilyen olyan tünetet észlel, ami a fenyegetõ vetélésre utal - vérzés, görcsök, burokrepedés -, vagy általános rosszullétet - szédülés, ájulás, látászavar, végtagok nagyfokú megduzzadása - haladéktalanul forduljon orvoshoz.

A kismama vigye magával minden orvosi papírja másolatát. Az eredetit érdemes otthon hagyni, nehogy elvesszen.

Ha hiányos a nyelvtudása, elõre fogalmaztasson meg néhány fontos információt, panaszt, kérdést a célország hivatalos nyelvén, és ezt mindig legyen kéznél.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Aki Magyarországon is rendelkezik egészségügyi biztosítással, vagy más módon jogosult egészségügyi ellátásra, az az EU tagállamaiban is jogosult tartózkodása tervezett idejére az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásra, mégpedig olyan módon, mint az adott tagállam biztosított polgárai.

Az ellátáshoz Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) szükséges. Igényléséhez egy személyi azonosságot igazoló okmány, TAJ kártya, bizonyos jogosultságot igazoló okmány - mint a hallgatói jogviszony-igazolás - szükséges.

Az EEK-val csak olyan orvoshoz, rendelõbe, kórházba mehetünk, aki, vagy amely szerzõdött szolgáltatója az adott ország egészségbiztosítási szervezetének. Ha nem tartozik a szolgáltató a szerzõdõ felek közé, az ellátás költségeit a betegnek kell fizetni.

Egyes országokban úgynevezett visszatérítéses rendszer mûködik, vagyis a költségeket a betegnek ki kell fizetnie, és az összeget az illetékes biztosító utólag téríti. Indulás elõtt érdemes utánanézni, hogy az úti cél szerinti ország ezek közé tartozik-e.

A Kártyát a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP) adja ki, bõvebb információ a www.oep.hu oldalon található.

Utasbiztosítás

Ha valaki külföldre indul, különösen várandósan, vagy kisgyermekkel, felelõtlenség utasbiztosítás nélkül nekivágnia. Ha már az utazásra rászántunk egy nagyobb összeget, ezen ne spóroljunk, érdemes a legmagasabb kategóriából választani, hogy minél több kockázatra kiterjedjen, balesetre, betegségre, szükség esetén külföldrõl való hazaszállításra. 

Az utasbiztosítások élet-, baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást tartalmaznak.

Pusztán az EEK nem elég, még akkor sem, ha csak az EU államaiba utazunk; szükség van az utasbiztosításra is, egyébként olyan, akár több százezer, gyakran több milliós számlát is kaphatunk, ha baj ér bennünket, amit ki sem tudunk fizetni.

Az utasbiztosítással privát egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni. Az ellátások költségeit csak a szerzõdésben rögzített összeghatárig vállalja át a biztosító. A biztosítás összegeirõl és részleteirõl az utazási irodákban és a biztosítóknál lehet érdeklõdni.

Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr243117181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása