Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Három nyári gyümölcs változatosan

2011. július 29. - AnitUp

A nyári gyümölcsök igazi kincsek: gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, növényi rostokban. A baba étrendjébe is bekerülhetnek a megfelelő időben és a megfelelő formában.  

A gyümölcsökkel való ismerkedés a baba hat hónapos kora körül kezdődik, 1-2 kiskanálnyi szűrt gyümölcslével. Ennek adagját fokozatosan emelhetjük, napról napra. Később, amikor gyermekünk már megszokta, megszerette a gyümölcsök ízét, 8-10 hónapos korában pépesítve adhatjuk neki. Egy éves koruk körül már maguk nyúlnak az étel után, nem ritkán megfogják, majd gondosan belehelyezik a kiskanálba. Ilyenkor jött el az ideje, hogy meghámozott, apróra vágott gyümölcsdarabkát kapjanak.

A gyümölcsöket lehetőleg cukor hozzáadása nélkül készítsük el, ez alól talán az igen savas meggy a kivétel. Ha a kicsi a természetes ízeket szokja meg, és kedveli meg, később nem kell küzdenünk azért, hogy kevesebb édességet fogyasszon.

Az első kanálka gyümölcslével főétkezés előtt kínáljuk meg a babát. Az ilyenkor fogyasztott gyümölcslé vagy gyümölcspép után garantált a jó étvágy. Két fő étkezés között szénhidrát vagy fehérje tartalmú étellel, lereszelt keksszel, puhára főzött rizzsel, vagy egy kevés túróval kiegészítve laktató tízórainak vagy uzsonnának számít.

Az egyes gyümölcsök bevezetésénél vegyük figyelembe a baba életkorát!

Meggy

Nagyon egészséges gyümölcs, az elsők között van, amelyek kipréselt levével megismertethetjük kisdedünket. Nem szokták kitörő lelkesedéssel fogadni az első cseppeket, de ha megszokják, megszeretik a meggy ízét, elégedetten cuppogják ki a kiskanálból a nedűt.

Gazdag C, B1, B2, A vitaminban ; az ásványi anyagok közül kalcium, kálium, magnézium, cink, vas található benne.

Érdemes télire is lefagyasztani a meggyet. Alapos, többszöri lemosás után távolítsuk el a magját, jól záró dobozkákba, kis adagokba tegyük a fagyasztóba.

Lekvárt is főzhetünk belőle tartósítószer nélkül. A megmosott, megtisztított, kimagozott meggyet turmixoljuk össze (néhány másodperc az egész), tegyük fel főni állandó keverés közben. Amikor sűrűsödni kezd, adjunk hozzá cukrot, és együtt főzzük, amíg teljesen sűrű lesz. Újonnan vásárolt csavaros fedelű kis üvegeket főzzünk ki ugyanúgy, mint a cumisüvegeket. Kifőzött, vasalt pelenkán vagy konyharuhán szárítsuk meg, majd a meleg, de már nem tűzforró lekvárt lassan adagolva merjük az üvegbe. A fedél rácsavarása után fordítsuk a tetejére az üveget kb. 5 percre. Így vákuum keletkezik. Kihűlés után tegyük hűtőszekrénybe. Kisgyerekek igazi csemegéje a meggylekvár, süteményhez, túróhoz, tejberizshez.

Ribizli

A ribizlinek csak a megszűrt levét adhatjuk az egészen kicsiknek. A héjat és a magokat gondosan távolítsuk el. Elég aprólékos munka, de megéri, mert nagyon finom és egészséges gyümölcslét nyerünk belőle. 

A ribizli C-vitamin tartalma kiemelkedő, vetekszik a citrusfélékkel. Emellett gazdag B vitaminokban, található benne A és E vitamin is. Erősíti a csontokat, a fogakat, az immunrendszert.

A ribizlilé nem csak önállóan fogyasztható, de kevés cukorral, babavízzel friss üdítőitalt is készíthetünk a nyári melegben csemeténknek.

Az átpasszírozott ribizliből remek mártást keverhetünk. Ilyenkor feltétlenül adjunk hozzá puhára párolt sovány húst, és burgonyát vagy rizst is. A ribizliszósz után elképzelhető, hogy a kicsi hamarabb megéhezik, annak savas jellege miatt.

Szőlő

A szőlőt legalább egy, de inkább másfél éves kor után javasolják a szakemberek. Akkor is először távolítsuk el a héját és a magját. A szőlőhéj veszélyes is lehet, könnyen maradhat rajta penész, levegőben lévő mérgező anyag, növényvédő szer.

A friss szőlőlé bővelkedik vitaminokban: B vitaminokat és C vitamint is tartalmaz. Kiemelkedő az ásványi anyag és nyomelem tartalma, mint a vas, magnézium, cink, réz, szelén. A benne található szőlőcukor a szervezet számára közvetlenül felhasználható. Folsavat is tartalmaz, ami a szervezet számára nélkülözhetetlen.

Amikor szőlőt vásárolunk, kóstoljuk meg, és figyeljünk a szőlőfajta kiválasztására. Édes, lédús gyümölcsöt válasszunk, aminek hústól könnyen külön tudjuk választani a magját.

A szőlő levét kezdetben kevés vízzel hígítva adjuk a kicsinek. A 2-3 évesek már szívesen szemezgetnek belőle. Mielőtt egy szőlőfürtöt a kicsi kezébe adunk, mindig alaposan mossuk meg folyó vízzel, és nézzük át, nincsenek-e rajta penészes, hibás szemek.

A nagyobbak szeretik a szőlős piskótát. A piskóta elkészítéséhez csak tojás, liszt és cukor kell, meg egy jó habverő. A kiválogatott, megszárított szőlőszemeket forgassuk meg lisztben, mielőtt a tepsibe öntött piskótát megszórjuk vele.

Szerző: Sz. Banadics Éva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr153110024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása