Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Néhány játékötlet tipegőkek

2011. július 18. - AnitUp

Egyre kevesebb időt tudunk együtt tölteni, ezért meg kell találnunk azokat a közös, önfeledt pillanatokat, melyekben mindenki jól érzi magát. Az alábbi játékötletekkel az így megteremtett perceket, félórákat tudjuk együtt kihasználni. 

Keressük együtt a formákat a lakás különböző részeiről: gyűjtsünk kör alakú, háromszög alakú, szögletes dolgokat (műanyag tányér, könyv, labda, stb.)

Míg mi az ebédet készítjük, szedjünk össze különböző mérető konyhai eszközöket (fém tálakat, műanyag poharakat, kanalakat, egyéb nem veszélyes tárgaykat a konyhából), kérjük meg, hogy válassza ki a legkisebbet, legnagyobbat a tárgyak közül.

Utánzásos játék: Ha jó a kedved… dallal a segíthejtük a testrészek megismerését, arra késztetjük a gyereket, hogy tudatosan és szándékosan utánozza a szülőt. Rengeteg variációt találhatunk ki a dalra.

Az elolvasott, megunt képes újságokból, a rengeteg szórólapból, amit kapunk kivághatjuk a képeket, ezzel különböző szerepjátékokat játszhatunk a gyermekkel. Nagy kedvenc szokott lenni a  boltos játék, ahol a képeken látható élelmiszereket vásárolhatjuk meg, míg a kisgyermek az eladó. Cserélgessük a szerepeket, mindez nagyon jól fejleszti a beszédkészséget.

Nagyon szeretik a gyerekek a meglepetéseket. Takarjunk le egy törölközővel különböző formájú játékokat, számára sem ismeretlen tárgyakat. Nyúljunk a törölköző alá, és fogjuk meg a tárgyat, mondjuk el milyennek érezzük, próbáljuk meg kitalálni, hogy mi az. Most ő következik, találja ki, mi van a kezében. A kicsiknek mutassuk meg előtte, hogy mit takartunk le, a  nagyobbakkal játszhatjuk “vakon” is. 

Mindig nagy sikere van az akadálypályának, ehhez ugyan kell egy kevés előkészület, de biztosan sokáig emlegetni fogják. Krétával megrajzolhatjuk az útirányt (esetleg el is mondhatjuk, ha nem akarunk utána nagytakarítást tartani), asztal az alagút, amin át kell bújni, kanapé lehet a hegy, amit meg kell másznia, ugrókötél a folyót átszelő híd. A lehetőségek a szülő fantáziájától függnek.  Nagyobb gyerkeknek készíthetünk 1-1 megállót is, ahol különböző feladatokat hajthatnak végre, és gyűjthetnek jutalmakat. 

Készítsünk puzzlet, vastagabb kartonra ragasszunk színes képet, és vágjuk nem túl apró darabokra. Majd rakjuk össze. Használhatunk kidobásra szánt képeslapokat is erre a célra.

A lényeg, hogy együtt legyünk, és élvezzük a közösen eltöltött időt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr443077609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása