Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Folsav

2011. június 24. - AnitUp

A folsav a B vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitaminféle. Létfontosságú vitaminunk, különösen a gyermekvárás időszakában. Mesterséges pótlása a terhesség alatt, és a szoptatás idején is ajánlott, mivel sejtek szaporodása, osztódása, vér és idegszövetek képződése folsav nélkül nem jön létre.

Napi szükséglet ebből a vitaminból terhesség és szoptatás alatt 600 mikrogramm, terhesség előtt ennél is több, 1000 mikrogramm. A szükségesnél nagyobb bevitelt a szervezet nem hasznosítja folsavból, túladagolása azért sem tanácsos, mert a nagyobb bevitel csökkenti a cink felszívódását.

Természetes formában megtalálható többek között az élesztőben, a gyümölcsökben, a májban, a húsban, a leveles zöldségekben (mint a paraj), a céklában, a paradicsomban.

Érdekes, hogy ez a vitamin mesterséges formában a szervezetbe juttatva jobban hasznosítható, mintha a természetes módon vinnénk be.

Folsavval a fejlődési rendellenességek ellen

A folsavval legtöbbször a nők akkor találkoznak, amikor teherbe esnek, vagy babát terveznek. Köztudott, hogy hiánya egyfajta fejlődési rendellenességért bizonyítottan felelős, mégpedig a nyitott gerincért. Az embrió gerincének hibátlan záródásához – amely a terhesség első harmadában zajlik le – elegendő folsavra van szükség.

Az Egyesült Államokban már évtizedekkel ezelőtt felismerték ennek a vitaminnak a jelentőségét, éppen ezért 1998 óta minden gabonaféléből készült ételhez kötelező folsavat hozzáadni.

Talán nem ennyire közismert, hogy hiánya miatt a koponya és az agy sem fejlődik megfelelően.

Ezen kívül más fejlődési rendellenességet is okozhat, mint a magzat szívhibái, és a koraszülés.

Az anya szervezetésnek alacsony folsavtartalma felelős lehet a Down-kór kialakulásáért és a gyermekkori leukémiáért is.

Magzatvédő vitaminok

A magzatvédő vitaminok legfontosabb komponense a folsav. Ezeknek a vitaminoknak a szedését nem elég akkor elkezdeni, amikor a nő megtudja, hogy terhes lett, hanem a tervezett baba fogantatása előtt legalább egy hónappal.

A vitaminok szedését a terhesség első három hónapjában is folytatni kell, sőt, a baba születése után a szoptatás idején is.

Azokban az országokban, ahol a kismamák figyelmét felhívják a folsav szedésének fontosságára, vitaminkészítményekkel látják el őket, drasztikusan csökkent az idegcső-záródási rendellenességek száma.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr473011772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása