Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Három nyári betegség

2011. június 22. - AnitUp

Vannak tipikusan nyáron előforduló betegségek. Ilyen a napszúrás, az emésztőszervi fertőzések és a gombás fertőzések a lábon. A kismamáknak nem tanácsos házi módszerekkel kúrálni magukat: minden esetben orvoshoz kell fordulni és betartani az orvos tanácsait.

Jellegénél fogva mindhárom nyári betegség megelőzhető egészségtudatos magatartással, a higiéniai szabályok betartásával.

Napszúrást nem csak strandon, vízparton lehet kapni. A városban ugyanúgy védekezni kell a káros napsugárzás ellen: elsősorban ruházattal, kalappal, napszemüveggel, napernyővel, másodsorban fényvédő krémekkel.

Nyáron fokozottan vigyázni kell otthon is a tisztaságra. Csak folyóvízben megmosott, érett, egészséges, friss gyümölcsöt szabad fogyasztani. A hűtőszekrényben és főzéskor jól különítsük el egymástól a nyers húst, a felvágottakat, a tejtermékeket és a gyümölcsöket. Sütésre-főzésre lehetőleg legyen külön, állandó edény mindegyik élelmiszerfajtának.

Ha kicsit is gyanús egy étel a hűtőnkben vagy vásárlás után hazaérve, ne sajnáljuk kidobni. Inkább legyünk túl óvatosak, minthogy megbetegedjünk.

A terhesség alatt bekövetkezett hormonális változások hajlamosító tényezők lehetnek a gombás fertőzésekre is. A nyár amúgy is kedvez a bőrgombák terjedésének, mert a fülledt, meleg klímát szeretik.

Napszúrás

A napszúrást legjobb megelőzni. Kismamáknak tilos napozni, vagy hosszasan a napon tartózkodni, különösen a déli órákban kerüljék, délelőtt 10 óra és délután 4 óra között.

A kismama hasát nem érheti tűző nap, a has túlhevülése árt a babának. Mivel a D vitaminra szükség van, a terhesek lombok alatt, félárnyékban napozzanak. 

A kismamák napi folyadékszükséglete amúgy is nagyobb, melegben pedig mindenkinek többször kell innia. Nem szabad megvárni a szomjúságot, a folyamatos folyadékpótlásról egész nap gondoskodni kell.

A napszúrás a fej fokozott felhevülése, felmelegedése. Tünetei: fejfájás, hőemelkedés, láz, szédülés, hányinger, súlyos esetben magas láz, tudatzavar.

Az első teendő, hogy a beteget hűvös szobába vigyük, fejét kissé megemelve fektessük le, tarkójára tegyünk vizes borogatást, kortyonként kapjon folyadékot, és hívjunk hozzá orvost, aki ellátja.

Emésztőszervi fertőzések

A gyakori kézmosás, a gyümölcsök, zöldségfélék alapos megmosása, a higiéniai szabályok betartása mellett is összeszedhetünk nyáron gyomor-bélrendszeri fertőzést, ami hányással, hasmenéssel, de akár lázzal is járhat.

Tömeges szalmonellafertőzést okozhatnak a fagylaltok, a tejjel, tejszínnel készült levesek. Ilyenkor nemcsak a tünetek miatt kell orvoshoz fordulni, hanem azért is, hogy a székletminta alapján azonosítható legyen a kórokozó, ugyanis ettől függ a kezelés.

Külföldön csak palackozott vizet igyunk, és itthon sem árt, ha felforralt és lehűtött vizet fogyaszt a kismama.

A betegségek kezelésének alapja a kiszáradás megelőzése, és a diéta. Forralt vizet vagy gyenge gyógyteát, például kamillateát lehet fogyasztani, kevés cukorral. Folyadékpótlásra alkalmasak a zsírmentes sós levesek is, hiszen a szervezetből hasmenéssel vagy hányással kiürült sót is pótolni kell.

Szilárd ételként először a háztartási keksz és a reszelt alma kerülhet szóba. A gyümölcsök nem ajánlottak, kivéve a banán, amely védi a gyomor nyálkahártyáját, gyulladáscsökkentő, és kíméli a beleket.

A párolt alma és répa, főtt burgonya összetörve; sós vízben főtt rizs, később sovány párolt hús fogyasztható. Ezeknek a betegségeknek az egyik gyógymódja a szigorú diéta, a kismama azonban nem éhezhet. Sűrűn, de keveset egyen, gyakran igyon.

Gombás fertőzések a lábon

Nyáron nem csupán meleg miatt terjednek könnyebbek a gombás bőrbetegségek, hanem azért is, mert a betegek könnyebben fertőzik környezetüket, mivel kevesebb és lazább ruházatot hordunk, nyitott cipőket viselünk.

Leggyakoribb a lábfejen megjelenő gombás bőrfertőzés. Összeszedhetjük strandokon, uszodában, vagy akár egy tornaterem, mozgásstúdió szőnyegén. Ha nyári melegbe zárt, vagy műbőrből készült cipőt és nem természetes anyagból szőtt zoknit viselünk, gyakorlatilag előkészítjük a terepet a gombás fertőzésnek. Más cipőjét se próbálgassuk, cipővásárlásnál pedig vegyünk fel harisnyanadrág vékonyságú zoknit.

Csak saját törölközőt használjunk, nem árt nyáron az ”egyszer használatos”módszert bevezetni, és 90 fokos programban mosni a törölközőket, különösen azokat, amelyeket strandon és uszodában használunk. Tusolás után töröljük szárazra a lábat, különösen a lábujjak között. Érdemes nagy melegben hintőporral is beszórni. Mire elindulunk otthonról, már nem is fog látszani.

A lábujjak között és a talpon lévő viszkető, hámló foltok baktériumokkal felülfertőződhetnek, ami további súlyos betegségek okozója lehet.

A kismamák ne kezdjék el orvosi tanács nélkül kezelgetni a viszkető lábukat. Az orvos tudja, terheseknek milyen gyógyszert, kenőcsöt írhat, hiszen ez utóbbiak hatóanyagai is felszívódnak és a szervezetbe kerülnek.

Sz.Banadics Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr663006412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása