Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Nyár, szünet, nyaralás

2011. június 21. - AnitUp

Elkezdődött a nyári szünet az iskolákban és az óvodák egy részében is. Ismét át kell gondolnunk, hogy kisgyerekekkel hova is induljunk. Mivel minden családnak mások az elvárásai, igényei nem lehet általánosan elfogadható receptet adni, hol érdemes a gyerekekkel nyaralni.

Akár a Magyarországon, akár az országhatárokon kívül kívánjuk tölteni a jól kiérdemelt nyári pihenésünket a családdal, néhány dolgot nem árt előre végiggondolni.

Amennyiben nagyon kicsi még a gyermek, nem érdemes  nagyon hosszú autós túrákat, illetve városnéző körutakat terveznünk, hiszen nekik még fontos a napirend, nyugalom és az állandó személy, akivel eltölti a napjait. 

Két- háromévesekkel könnyebb is meg nem is az utazás, de valószínű, hogy a szülők  a nyaralás alatt nem fognak túl sokat pihenni, hiszen a gyerekek ebben életkorban  még nem fogják tudni magukat elfoglalni. Iskolásoknak már megmagyarázható ez is: velük megbeszélhetünk bizonyos órákat, napszakokat, amikor mindenkinek "szabadfoglalkozás" van.

Amennyiben szeretnénk a vakáció alatt passzívan is pihenni, érdemes olyan helyen nyaralni, ahol  vannak olyan lehetőségek is, mint gyermekmegőrzés, esetleg a szolgáltatások között szerepelnek külön gyerekprogramok is, hogy a szülők is eltölthessenek pár percet nyugodtan. Ma már nem csak a luxus szállodákban van erre lehetőség, egyre több család – és gyerekbarát üdülőhely közül választhatunk bel – és külföldön is.

A szálláshely kiválasztásakor fontos szempont lehet, hogy lehetőség van-e befizetni teljes ellátásra, félpanzióra; milyen messze van a hely a vízparttól; van-e játszótér; medence; van-e udvar, ahol szabadon szaladgálhat, vagy a harmadik emeleten leszünk, erkély nélkül. Nem árt rögtön az első napon megtudnunk a fontosabb infrormációkat: orvos rendelő, kórház, gyógyszertár pontos  helye. Ne legyen rá szükségünk, de ha kell, akkor ne a keresgéléssel teljen az idő. 

Mit vigyünk magunkkal? 

Minden attól függ, hogy mit választottunk, mert bizonyos szálláshelyeken vinnünk kell  például: ágynenőt, törölközőt; ha magunk főzünk: az alapanyagokat, lefagyasztott ételeket, amennyiben nem akarunk minden nap órákat a konyhában tölteni.

Ha a szálláshelyen nem tudnak biztosítani, utazóágyat is érdemes magunkkal vinnunk  a kisebb gyerekeknek, mert a pótágyak nem alkalmasak minden esetben a kisbabák biztonságos alvásához.

Amit még érdemes vinni a  szokásos listán kívül (ruhák, pelenka, fogkefe, stb.) nem árt beszereznünk a kicsinek egy szandált, amivel akár a vízben is, homokban is közlekedhet (esőben is hasznos lehet); úszógumit vagy mellényt.

Szúnyogriaszt; az árnyékoló sátor; egy gyógyszeres doboz; napvédő krém, spray; testápoló és szőlőzsír sem hiányozhat az útidobozunkból.

Ne feledkezzünk meg a rosszabb időről sem, 1-2 hétre előre nem mindig megbízható a meterológia előrejelzés, ezért vigyünk magunkkal esőkabátot, melegebb ruházatot is.

Apukákkal valószínűleg komolyabb harcot kell vívni, amikor a bőröndbe, utazótáskákba próbáljuk a még kimaradt holmikat begyömöszölni. De sokszor érdemes meggyőzni magunkat is a helyigényes homokózó vödör-lapát, labda, kismotor, és egyéb nélkülözhetetlen játék  (mesekönyv, ceruza, papír, plüssállat) elviteléről, mert nagy hasznát vehetjük a nyaralás során. Lehetőleg olyan játékokat válogassunk össze, amelyekkel kombinálhatók a mozgásos és egyhelyben maradós tevékenységek.

Ne feledkezzünk meg a fényképezőgépről, kameráról sem, sokan ugyan nem szeretik magukat visszanézni a képeken, de  a gyerekeknek szép emlék lesz a sok fénykép.

Ami azonban a legfontosabb, hogy áldozzunk időt, energiát a megfelelő hely kiválasztására, hogy a nyaralásunk alatt mi is tényleg jól érezzük magunknak és segítsük megtalálni a gyerekeinknek a szépet, emlékezeteset, még abban az esetben is, ha csak a megszokott környezetben van lehetőség eltölteni a vakációt.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr513003028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása