Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Érzékszervek fejlesztése

2011. május 19. - AnitUp

A babákkal való foglalkozás az egész napot áthatja. Mégis vannak olyan helyzetek, amikor tudatosan fejleszthetjük a kicsi érzékszerveit játékosan. Arra azonban ügyelni kell, hogy ne terheljük túl a babát. Az ingerszegény környezet hátráltatja a fejődést, a túl sok inger pedig megterheli a kicsit. Készen vásárolt játékok és úgynevezett készségfejlesztő foglalkozások helyett a napi rutinba építsük be érzékszervei fejlesztését.

Játék a csecsemővel

Hallás
A halk zene jó hatással van a csecsemőre. Megnyugtatja, zenei érzékét fejleszti. Csak rövid ideig hallgasson a kicsi zenét, egy idő után zavarja a pihenésben. A csönd és a zenei hangok váltakozása is fejleszti hallását.

A csörgő hangját is ismertessük meg vele. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl közel hozzá a csörgő, mert akkor megijedhet.

Pelenkázás, öltöztetés közben énekelhetünk rövid, egyszerű, dallamokat. Ne gondoljuk, hogy unni fogja, ha minden nap ugyanazt a dalt hallja. A csecsemők és a kisgyermekek nagyon szeretik az ismétlődő dolgokat. Az éneklés, akárcsak a zene, legyen halk, ügyeljünk, hogy hangerő erősödése ne ijessze meg a gyermeket.

Beszéljünk a kicsihez, amikor bármilyen tevékenységet végzünk körülötte. Elsősorban mondjuk, hogy éppen most mit csinálunk. „Most pedig tiszta pelust kapsz.”

A látás fejlesztése

Sétáljunk a babával a lakásban. Boldog lesz, hogy körülnézhet. Vigyük a világos ablakhoz, séta közben beszéljünk hozzá, hogy éppen most hol vagyunk.

A kiságy fölé akasztott színes műanyag játékok is fejlesztő hatásúak. Mozgásukat követi a baba a szemével. Ezek a játékok szívesek, hangot is adnak, ha sikerül a kezével vagy a lábával megérinteni.

Színes kendőt is tehetünk a kiságy oldalához, de ilyenkor egy percre se hagyjuk magára a csecsemőt, mert amikor már eléri, a szájába gyűrheti és megfulladhat.

Ne vigyük a kisbabát abba a helyiségbe, ahol TV van. A fények, a villogás a képek váltakozása nem a fejletlen érzékszerveinek és idegrendszerének való. Hamis az a nézet is, hogy még aludni is tud a baba a TV mellett. Évekkel később aztán csodálkozik a szülő, hogy mitől ideges a gyermeke.

Az érzelmek fejlesztése

Mutassuk ki minduntalan szeretetünket simogatással, gyengéd mozdulatokkal, odabújással. Csak az a gyermek képes majd szeretetet kimutatni, aki erre mintát kapott születésétől fogva.

Küldjünk gyakran puszit a kezünkkel, mosolyogjunk sokat a babára. A dicséret is nagyon fontos: mindig dicsérjük meg a babát, ha valamit sikerült megtennie. Egy játék elérése, a kislabda megfogása nagy teljesítmény.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr582917277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása