Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Vegán anyák

2011. május 18. - AnitUp

Ha valaki vegetáriánus, és anya lesz vagy kisgyermeke van, döntés elé kerül. Saját személyén kívül egy másik élet feltételeiről is döntenie kell: folytatja a vegetáriánus táplálkozást, majd a kicsi étrendjét is ennek megfelelően állítja össze, vagy a terhesség idejére felhagy a húsmentes étkezéssel, a gyermeke esetén pedig megvárja, hogy az nagykorú legyen, és maga döntsön arról, milyen étrendet választ.

A húsmentes táplálkozás követői statisztikai adatokra hivatkoznak, mely szerint a húskerülők körében kevesebb a szív és érrendszeri betegség. A túl sok állati eredetű fehérje fogyasztása, ráadásul, ha ez zsíros húsokat tartalmaz, valóban egészségtelen. Mértékletes fogyasztásuk viszont nem vezet egyenesen az említett problémákhoz.

A vegetáriánus étrend

A vegetáriánus étkezésen általában azt értjük, ha valaki nem fogyaszt húst. Két speciális típusa lehet: a lakto (tejtermékes) és a lakto-ovo (tejtermékes-tojásos) vegetarianizmus.

A vegán étrendet követők semmiféle állati eredetű táplálékot nem vesznek magukhoz. Mivel a szervezet számára szükséges tápanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat teljes egészében növényi eredetű élelmiszerekből kell kinyerniük, a teljes húskerülők étrendjébe sokkal több zöldség és gyümölcsféle kerül, mint a vegyesen táplálkozókéba. A vegán étrendet sokkal körültekintőbben kell összeállítani, hogy fedezni tudja a szervezet számára nélkülözhetetlen B6-, B12-, D-vitamint, kalciumot, vasat, cinket stb.

A lakto-vegetáriánusok az állati eredetű fehérjék közül csak a tejet, tejterméket fogyasztják. Táplálkozásuk valamivel egyszerűbb, mert a szervezet hozzájut a nélkülözhetetlen kalciumhoz, fehérjéhez. Kisebb az esélye annak, hogy B12 vagy cinkhiány alakul ki. A vas pótlásáról azonban gondoskodni kell.

Az ovo-lakto vegetáriánusok a fentieken kívül tojást is fogyasztanak, ami vasat is tartalmaz. Még így is körültekintően kell összeállítani az étrendet.

Terhesség és vegetarianizmus

A kismama folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll, így hamar fény derül bármilyen hiányra, ami a baba vagy a mama egészségét veszélyezteti.

Nagyon sok vegetáriánus anya terhesség idején felhagy a húsmentes étrenddel, hogy a magzat minden szükséges dolgot megkapjon, de ebben az időben minimum tejterméket és tojást is fogyaszt.

A vegetáriánus kismamáknak orvosukkal és dietetikussal kell megbeszélniük az étrendet, és azt, hogy milyen vitaminok, ásványi anyagok mesterséges pótlására lesz szükség. Ezek közül kiemelkedő jelentősége van a folsavnak - amit amúgy is kapnak a kismamák -, és a vasnak.

Kisgyermekek táplálása

Sok vegetáriánus anya kisgyermekét vegyesen táplálja, annak ellenére, hogy ő nem eszik húst, abból a megfontolásból, hogy nem akarja veszélyeztetni a kicsi egészségét. A gyermekorvosok jelentős többsége is ezt a hozzáállást támogatja.

A kicsi fejődése naponta felelősséggel terheli a szülőt. Ha a szervezete számára szükséges tápanyagokat hiánytalanul megkapja, biztosítva van egészséges fejlődése. A vegán étrend gyermekkorban vérszegénységet, testsúlybeli lemaradást okozhat, amennyiben hiányos a táplálkozás. Az ovo-lakto táplálás, tehát amikor tejet, tejterméket és tojást kap a kicsi, jobban biztosítja a fejlődéséhez szükséges, nélkülözhetetlen anyagokat.

Recept:
Áfonyás töltött karalábé
Hozzávalók:
4 karalábé,
4 evőkanál héj nélküli napraforgómag,
1/2 cukkíni,
1 evőkanál szárított áfonya vagy egy teáskanál áfonyadzsem,
2 evőkanál étolaj,
2 csapott mokkáskanál só,
1 mokkáskanál apróra vágott petrezselyem,
1/2 mokkáskanál őrölt köménymag,
1/2 mokkáskanál majoránna,
1 késhegynyi őrölt feketebors.

Elkészítése:
A karalábékat alaposan megtisztítjuk: a szárakat levágjuk, eltávolítjuk a héjukat.
Félbevágjuk mind a 4 darabot, majd kivájjuk a közepüket. A kivájt belső részt egy evőkanál olajon a napraforgómaggal, az áfonyával, az apróra vágott paprikával, a fűszerekkel és egy mokkáskanál sóval puhára párolunk.
A karalábét sós vízben megfőzzük, majd megtöltjük a töltelékkel. Tetejére sajtot is reszelhetünk. Olajjal kikent tűzálló tálban közepes hőmérsékleten megsütjük.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr382914367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása