Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Lázas, beteg kisgyermek

2011. május 17. - AnitUp

Az egészséges csecsemő mozgása élénk. Jól alszik és eszik, jókedvű, csak akkor sír, ha valami hiányzik neki: éhes, szomjas, melege van. Amint teljesítjük kívánságát, vége a rosszkedvnek!

A beteg baba szokatlanul nyűgös, étvágytalan, nem gyarapodik, inkább fogy, arcszíne sápadt vagy éppenséggel túl piros, széklete nem rendszeres. Sokat sír, vagy többet alszik, mint szokott, tétlenül fekszik kiságyában, nem mutat érdeklődést a külvilág iránt.

A beteg babával forduljunk orvoshoz! Csecsemőkorban különösen veszélyes ezt elmulasztani, hiszen nem tudhatjuk, hogy múló, könnyű lefolyású betegségről van szó, vagy valami súlyos bajt jeleznek a tünetek.

Az újszülöttek és csecsemők esetében különösen vegyük komolyan a következő tüneteket: ha akár láz nélkül is náthás, köhög, a széklete gyakori, híg, gennyes vagy véres. Figyeljünk arra is, hogy nem sír-e rekedten, légzése nem kapkodó, hangos-e. Figyelmeztető jelzés, ha a baba fájdalmasan sír, a szopástól sem nyugszik meg, kiütés jelenik meg az arcán vagy a testén, túl sokat alszik, eszméletét veszti. Ezek a tünetek azonnali orvosi ellátást igényelnek.

A láz mértéke nem áll mindig egyenes arányban a betegség súlyosságával. Gyakran előfordul, hogy hőemelkedés, nem túl magas láz mellett is komoly baja van a kicsinek.

Lázcsillapítás

Ha nincs rendben a baba, esetleg melegnek érezzük, mérjük meg a lázát. Tapintásra nem lehet megállapítani, hogy valóban lázas-e: 36 és 37 °C fok között normálisnak tekinthető a gyermek testhőmérséklete.

A lázcsillapítás kúppal, folyékony, szájon át beadható gyógyszerrel történik, amit magas vagy makacs láz esetén hűtő borogatással egészítünk ki. Hányós babának a kúp, hasmenéses betegségben szenvedőnek a szájon át beadható szer a jobb.

A hűtő borogatást csak jól fűtött szobában szabad elkezdeni. Egy textil pelenkát és egy puha, száraz törölközőt készítsünk elő. A pelenkát nedvesítsük be meleg vízzel, majd alaposan csavarjuk ki. Addigra langyosra hűl, a baba éppen elég hidegnek fogja érezni így is, ezért nem szabad hideg vizet használni.

Gyorsan vetkőztessük le a kicsit, és törzsét csavarjuk a nedves pelenkába, majd gyorsan terítsük rá két oldalról a száraz törölközőt. Tíz-tizenöt perc múlva ismételjük meg kétszer-háromszor, amíg néhány tizedet lejjebb megy a kicsi láza. Ezután gyorsan töröljük szárazra, és könnyű, jól szellőző ruhát adjunk rá, vékony takaróval takarjuk be.

Néha elég a végtagok borogatással való hűtése, de komoly lázcsillapítást ne várjunk ettől a módszertől. A lázas kicsit nem szabad nyakig betakarni, lehetőséget kell adni, hogy lehűljön a teste.

Hűtőfürdővel is csillapíthatjuk a kisgyermek lázát. A fürdőkádba engedjünk olyan hőmérsékletű vizet, amennyi a kicsi testhőmérséklete. Ültessük bele a kisgyermeket a vízbe, majd fokozatosan hűtsük a vizet 30 fok körülire, közben óvatosan locsolgassuk, fokozatosan hűtve a testét. 5-6 perc után vegyük ki, töröljük szárazra, és gyorsan öltöztessük fel könnyű ruhába. Nem szabad fűtetlen vagy hideg helyiségben hűtőfürdőzni, valamint tilos hideg vízbe ültetni a kisgyermeket!

Kíméljük a kis beteget!

A lázas betegnek adjunk sok folyadékot, nehogy kiszáradjon. Mivel egyszerre nem kíván sokat inni vagy enni, ezért sűrűn kínáljuk meg néhány korttyal.

Étrendje legyen könnyen emészthető; részesítsük előnyben a pépes vagy folyékony ételeket: különösen, ha fáj a torka, nem fogja megenni a száraz, nehezen nyelhető ételeket.

A betegszobát szellőztessük gyakran, de ne nyissuk rá a betegre az ablakot, még akkor sem, ha mi úgy érezzük, nincs is hideg odakinn. Inkább egy másik helyiségen keresztül szellőztessünk, vagy vigyük ki addig a gyerkőcöt, amíg a gyors levegőcserét elvégezzük.

A beteg gyermeknek nyugalomra van szüksége. Nem lesz edzettebb attól, ha betegen vagy a lábadozás alatt bevásárolni vagy vendégeskedni megyünk vele. Edzeni csak az egészséges gyermeket lehet sok-sok friss levegővel, mozgással, tápláló, vitamindús étkezés mellett.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr932910546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása