Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Természetes vitaminforrásaink 2.0

2011. május 13. - AnitUp

Tavasszal még kevés hazai érésű gyümölcs áll a rendelkezésünkre, pedig a szervezet számára fontos a téli hónapok után a vitaminpótlás. A déligyümölcsök közül ilyenkor is fogyasztható a banán, melynek kiemelkedő a B-vitamin tartalma, de C és A-vitaminban is gazdag. Foszfor, vas, kálium, kalcium tartalma említésre méltó.

A banán az egyik legmagasabb energiatartalmú gyümölcs, egész évben kapható, először pépesített formában adjuk a babának. A csodálatos zamatú földieperrel vigyázni kell: ne vegyük meg az első, import szemeket, mert mérgező növényvédő szereket tartalmazhat!

Az igazi, szabadföldön, és nem fóliasátorban nevelt földieper az első hazai friss vitaminforrásunk a hosszú tél után. A, B, C-vitamint tartalmaz, ásványi anyag tartalma magas, vértisztító hatása közismert.

Az egészséges banán szalmasárga

Vásárlásakor és fogyasztásakor körültekintőnek kell lenni. A barna foltos, pöttyös banán már túlérett, nem alkalmas gyermekek táplálására. A legtöbb banán utóérleléssel lesz a zöldből sárga színű, de a kényszeredett sárga színű banánt mégse vegyük meg. Az egészséges gyümölcs szalmasárga, nem ráncos a héja, szemmel láthatóan még friss.

A banánnal egy éves kora körül ismerkedik meg a kicsi. Összetörve, pépesített formában kapjon először. Ne adjunk a kezébe egészben banánt, mert ha nagyot harap belőle, megfulladhat. Édes íze miatt nagyon szeretik a gyerekek. Nem csak önmagában fogyasztható, de a tipegőknek már turmix készítéséhez is felhasználhatjuk. A tejet elutasító gyerekek a banánturmixot esetleg szívesebben elfogyasztják.

A hazánkba kerülő déligyümölcsöket gombaölő szerrel kezelik, ez alól a banán sem kivétel. Soha ne adjuk az éppen megvásárolt banánt a gyerek kezébe. Mossuk le, majd úgy húzzuk le a héját, hogy ne érjünk hozzá a gyümölcshöz azzal a kezünkkel, amiben tartottuk. Csak a „kicsomagolt” gyümölcsöt adhatjuk oda a gyereknek.

Milyen földiepret vásároljunk?

Igazi idénygyümölcs az ízletes földieper, de nagy körültekintéssel kell vásárolni és fogyasztani. Már kora tavasszal hívogatók a bevásárló központokban a hatalmas szemű földieprek, de álljunk ellen a csábításnak, és várjuk meg a szabadföldi, hazai termesztésű gyümölcsöt. Az import eper tele lehet káros növényvédő szerek maradványaival.

Gyermekek másfél, kétéves korig nem fogyaszthatják, mert allergiát válthat ki. Ezek az allergizáló anyagok az eper héjában és magjában találhatók. Különösen óvatosnak kell lenni, ha van allergiás a családban. Mint minden új étel bevezetésével, itt még jobban ügyeljünk a fokozatosságra. Először csak fél szemet adjunk a kicsinek, majd óvatosan emelhetjük az adagot a következő napokon.

A földiepret mindig alaposan meg kell mosni, mert mint minden földön termő növény, parazitás fertőzést terjeszthet. A terhesség első három hónapjában ezért nem javasolt a fogyasztása.

Krémes eperleves
20 dkg friss eper, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál cukor
Az epret megtisztítjuk, folyó vízzel megmossuk. 1 dl tejjel és a cukorral pépesre turmixoljuk. 1 dl tejben kikeverjük lisztet, hozzáadjuk a turmixolt eperhez. Lassú tűzön állandóan keverve egyet forralunk rajta, addigra besűrűsödik a leves. Amikor már nem forró, üvegtálba öntjük, kihűtve, de nem túl hidegen fogyasztható, akár desszertként is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr882900253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása