Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Dohányzó szülők

2011. május 04. - AnitUp

Közismert az a tény, hogy nem csak annak az egészségét rombolja a dohányzás, aki ennek a káros szenvedélynek hódol, hanem a környezete egészsége is kockára van téve, amennyiben ők is kénytelenek a dohányfüstöt szívni. Passzív dohányosoknak nevezzük azokat, akik kénytelenek a mások dohányfüstjét belélegezni, így akaratukon kívül viselni annak káros következményeit.

Babavárás előtt nem elég a leendő anyának már hónapokkal a teherbe esést megelőzően megválni e káros szokástól, de jól teszi a leendő apa is, ha ebben követi társát.

Bizonyos kutatások arra utalnak, hogy a dohányzó férfiak termékenyítő képessége csökken. Éppen ezért, aki mesterséges megtermékenyítési eljárásban szeretne részt venni, a beavatkozás előtt hagyja abba a dohányzást.

A dohányfüstben lévő káros anyagok

A dohányfüstben lévő káros anyagok közül a nikotin a legveszélyesebb. Izgatja a szívet és érrendszert, a véredényeket összehúzza, ezáltal megemeli a vérnyomást. Izgatóan hat a központi idegrendszerre is.

A nikotin mellett még mintegy harmincféle rákkeltő anyag is megtalálható a dohányfüstben. A káros anyagok közül elég csak megemlíteni a radioaktív polóniumot, a kátrányt, az ólmot, a széndioxidot, az arzént, a kadmiumot.

Attól függetlenül, hogy a nem dohányzókat kisebb dózisban érik az említett káros anyagok, a passzív dohányzás káros hatásai így is kimutathatók.

Elég, ha a dohányzó apa terhes felesége mellett, vagy kisgyermekei közelében dohányzik, máris egészségkárosító hatásnak teszi ki őket.

Terhesség alatti káros hatások

A terhesség idején az anyának egyértelműen abba kell hagynia a dohányzást, de jó, ha a többiek is tekintettel vannak az állapotos nőre otthon és a munkahelyén egyaránt.

A nikotin miatt romlik a lepény keringése, így a magzat kevesebb tápanyaghoz és oxigénhez jut. Olyan vizsgálati eredmények és tapasztalatok nincsenek, hogy a dohányzás fejlődési rendellenességet okozna, de a növekedési és fejlődési visszamaradás igazolt, amennyiben az anya rendszeresen dohányzik terhesség alatt.

A passzív dohányzás asztmát, tüdőbetegségeket okoz a kismamánál, ami szintén a magzat egészséges életre való esélyeit rontja.

Dohányzó szülők gyermekei

A dohányzó szülők gyermekei az összes kockázatnak ki vannak téve, ami a passzív dohányzással hozható összefüggésbe.

A dohányfüst elsősorban a légzőszerveket támadja meg. A tüdőfunkciók csökkennek, krónikus tüdőbetegségek, tüdőrák, asztma, szívbetegségek alakulhatnak ki.

Gyakoribban a légúti fertőzések, a felülfertőzések is; a kisgyermek köhög, fáj a feje, a dohányfüst irritálja a szemet, az orr nyálkahártyáját.

Mindezeket végig kellene gondolnia minden szülőnek, aki rá akar gyújtani gyermeke közelében. Ha már nem tud leszokni a dohányzásról, válasszon olyan helyet, ami távol van a lakástól, családtól, gyermekektől, hogy ne közvetlenül rájuk fújja a füstöt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr802876691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása