Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Játszóház

2011. április 15. - AnitUp

Játszóházat ma már az ország nagyvárosaiban, de még a kisebbekben is szép számmal találunk. Ha máskor nem, amikor vásárolni megyünk egy nagyobb bevásárlóközpontba, mert csemeténk az első öt percben kiszúrja, hol van a játszóház, és két kézzel húz felé minket.

A játszóházak feladatukat tekintve széles skálán mozognak. Az egyszerű gyermekmegőrzőtől kezdve a játszóház kategóriájába sorolt képességfejlesztő foglalkozásokat tartó helyekig.

Az egyszerű, gyermekmegőrző funkciót ellátó játszóházak a legkényelmesebbek a szülőnek és gyermeknek egyaránt. Bármikor be lehet kapcsolódni a játékba, szabadon kipróbálni olyan játékokat, amelyek otthon nincsenek, ismerkedni hasonló korú gyermekekkel.

Nem együtt, csak egy helyen játszanak

Azok a kicsik, akik otthon vannak mamájukkal óvodás korukig, általában nehezebben szocializálódnak, egyszerűen azért, mert nincsenek nap mint nap gyermekközösségben, mint bölcsődés társaik. Éppen ezért az otthon lévő gyermekek számára a játszóháznak igen nagy jelentősége van.

Első alkalommal keresünk fel egy olyat, ahol nincsenek foglalkozások, és engedjük gyermekünket egyedül a többiek közé menni, de maradjunk belátható távolságban a közelében. Az első néhány alkalommal sokszor fog minket keresni a szemével. Kiváló alkalom ez arra, hogy megtanulja, hogyan viszonyuljon a többi gyermekhez.

Aki visszahúzódóbb, az nehezen mer odamenni olyan játékhoz, ahol mások is játszanak. Aki rámenősebb, talán el is veszi a másiktól, amire szüksége van. Bátorítsuk a gyermekünket, ha nem mer a többiek közé menni, és figyelmeztessük, hogy a másik kezéből ne vegye ki a játékot.

Ezekben a játszóházakban ritkán mondhatjuk, hogy együtt játszanak a kicsik, inkább egymás mellett, egymás társaságában. Kialakulhatnak azonban barátságok is, különösen, ha gyakran futnak össze szülők és gyerekek.

Képességfejlesztő foglalkozások

Az igényesebb játszóházakban alkalmanként foglalkozások is vannak, amelyet szakképzett óvónők, pedagógusok tartanak. Előre meghirdetett zenei, mozgásos, nyelvi kézműves, kreatív foglalkozásokat tartanak, melyen vagy ingyenesen, vagy valamilyen összegért vehetnek részt a kicsik.

Az otthoni nevelést kiválóan kiegészítik ezek a foglalkozások, hiszen sokszor sem anyagi lehetőségünk, sem ötletünk nincs ilyen jellegű dolgokat kitalálni és megvalósítani.

Alkalmanként bábelőadást szerveznek, vagy közös programot a babáknak és a mamáknak, például jógát, baba-mama tornát, vagy más mozgásos tevékenységet.

Ha már elég önállónak tűnik a kicsi, és láthatóan nem keres bennünket percenként a szemével, először csak 10-15 percre, később az egész foglalkozás idejére ott hagyhatjuk. Nagyon fontos, hogy ezt soha ne szó nélkül tegyük, mindig beszéljük meg a gyermekünkkel, hogy elmegyünk egy kis időre, de hamarosan visszajövünk.

Szülinapi zsúrok

A babazsúrok kérdése is megoldódhat, ha van a közelben olyan játszóház, ahol ezt is vállalják. Van, ahol csak a helyet adják megfelelő terembérlet ellenében, van, ahol minden szervezési feladatot elvégeznek, a dekorációtól kezdve az italok, torták biztosításán át a takarításig.

A gyerekeknek minimum felügyeletet lehet kérni, de más szolgáltatást is nyújtanak, többek között kérhetünk animátort, aki a közös játékot szervezi, bohócot, bűvészt, arcfestést. A zsúrról fényképet, videót készítenek.

A játszóházi szolgáltatások igénybevétele jó ötlet, mert azt a két vagy három órát, amit együtt töltenek a gyerekek, érdekes és szervezett játékokkal tölthetik.

Tévedés azt hinni, hogy egy kisgyermeknek szabad vagy kötelező őrjöngeni, magán kívül rohangálni, mert akkor érzi jól magát. Tartalmas, szórakoztató program idején is jól érzi magát, mozgásos játékkal is ki lehet elégíteni a mozgásigényét. A játszóházak lehetőségeikkel, változatos programjukkal lehetőséget biztosítanak ehhez.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr722827668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása