Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Kullancsveszély!

2011. április 14. - AnitUp

Itt a tavasz – még akkor is, ha néha ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk –, és ezzel a kullancsszezon is. Nem kell ahhoz az erdőben, csalitosban járnunk, hogy a bőrünkbe kapaszkodjon. Elsősorban valóban a kirándulókat fenyegeti ez a veszély, de a városban, kisebb zöldterületeken is megtalálhatók, mint az árnyékos játszóterek, az óvodák kertjei.

A közhiedelemmel ellentétben nem a magasban, a fákon él, hanem talajközelben, körülbelül másfél méteres, maximum két méteres magasságban. Amikor a testmeleget és a kémiai ingereket érzékelik, „nem látnak, nem hallanak”, csak hogy közel kerüljenek áldozatukhoz, és szabad testfelületet találjanak.

Védekezzünk ellene!

A legfontosabb, hogy séta, strandolás, kirándulás, játszótéren töltött órák után alaposan vizsgáljuk át a gyermekünket és magunkat, esetleg egy családtag segítségével. Érdemes nagyítót is használni, mert a szinte észrevehetetlen apró kullancslárvák is a bőrünkön köthetnek ki, nyakon, hajlatokban, a hajas fejbőrön. A levett ruhát is vizsgáljuk át, mert sokszor ott lapulnak meg, várva a kedvező alkalmat.

Amikor sok időt töltünk a szabadban, a kicsire adjunk zoknit. Hűvösebb időben a zoknit tűrjük a nadrág szárába, és hosszú ujjú ruhát adjunk a babára. Ahol számolni lehet a kullancsveszéllyel, ne hagyjuk, hogy a gyermekünk négykézláb kússzon-másszon a fűben.

Még felnőttek nyári cipőjébe is képesek bejutni pár perc alatt, de zárt öltözékkel megnehezíthetjük a dolgukat. Ha hosszabb a gyermek haja, nem árt feltűzni. Jó szolgálatot tesznek a világos színű sapkák, kendők.

Kullancsriasztó készítmények, spray-k és kenőcsök segíthetnek pár órán át távol tartani a vérszívókat. Mindig ellenőrizzük ezeknek a készítményeknek az összetételét, valamint azt, hogy használhatók-e gyermekek bőrén, vagy nem.

Eltávolításuk

Nem minden kullancs fertőzött, és a bőrbe fúródó állat sem az első pillanatban juttatja be a szervezetbe a kórokozókat, hanem a vérszívás során, amit 4-6 óra elteltével kezd meg. Éppen ezért az a fontos, hogy minél hamarabb távolítsuk el a bőrből.

A lárvákat steril injekciós tűvel is ki tudjuk emelni a bőrből. A nagyobb kullancsokat speciális csipesszel vagy kullancskanállal kell eltávolítani. Ez utóbbi csak a kifejlett, vérrel teleszívott állatok kiemelésére alkalmas. Mindkettőt gyógyszertárban lehet kapni.

Ha csipesszel távolítjuk el, a bőrhöz legközelebb eső résznél, a fejnél fogjuk meg, ügyelve arra, hogy a potroh ne sérüljön, és lassú húzással távolítsuk el.

Miután a kullancsot kihúztuk, fertőtlenítsük a sebet jóddal vagy alkohollal. Jegyezzük meg az időpontot, amikor a csípés történt, és figyeljük a helyét legalább egy hónapon keresztül. Kisebb piros folt maradhat utána, de ez néhány nap alatt elmúlik. A körkörösen növekedő piros folt azonban Lyme-kórra utalhat.

A kullancs eltávolításával kapcsolatban sok tévhit él.

-Nem igaz, hogy csak orvos szedheti ki, az a fontos, hogy minél hamarabb el legyen távolítva.

-Nem szabad tekergetni, csavargatni, tűvel szurkálni, mert így a potroh felszakadhat és a kórokozók a seben keresztül fertőznek.

-Nem szabad zsírral, olajjal bekenni, mert így öklendezésre kényszerítjük az állatot és a fertőzött anyag a szervezetbe kerül.

-Nem igaz, hogy a fej beszakadása a legnagyobb probléma. Általában néhány nap után magától kilökődik, és a fejben elhanyagolható fertőző anyag van a potrohhoz képest.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr742825190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása