Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Szemüveges babák

2011. április 12. - AnitUp

Már terhesség alatt el kell mondani a védőnőnek és a leendő gyermekorvosnak, ha a családban előfordult örökletes szembetegség, galukóma, szürkehályog, hogy idejében el tudja küldeni a kicsit szűrővizsgálatra.

Minél hamarabb észreveszik a kicsinél a látáshibát, annál rövidebb ideig kell hordania a szemüveget. A kisgyermek szeme akár 14 dioptriát is tud korrigálni, ezért nehéz észrevenni a fénytörési hibákat. Ha ezeket nem korrigálják szemüveggel, kancsalítani fog, és ezen a szemen tartós tompalátás alakul ki.

A fénytörési hibák a rövidlátás, a távollátás és az asztigmia (kancsalság). A rövidlátó nem lát messzire, ezt a problémát általában egy éves kortól ajánlott korrigálni. A távollátó közelre és távolra egyaránt lát, de erőltetni kell a szemét, ezért nehéz felismerni ezt a rendellenességet. Az asztigmia vagy kancsalság felismerése és korrigálása igen fontos, mert a kancsalító szem kikapcsolódik a látásból, kialakul a tompalátás.

Súlyos probléma, és szerencsére ritkán fordul elő, hogy a kisgyerek csak az egyik szemével lát. Olyan extrém eset is előfordult, hogy egy aktív sportolónál középiskolás korban vették észre, hogy az egyik szemével nem lát. A gyermek általában nem veszi észre, hogy csak az egyik szemét használja, mert az egészséges korrigálja a hiányosságokat.

Szűrővizsgálat

Az első vizsgálatot újszülött korban érdemes elvégezni, különösen, ha a családban örökletes szembetegség fordul elő. Mivel nincs kötelező szűrővizsgálat bölcsődés és óvodás korban, ezért a szülőnek vagy a gyermekorvosnak kell kezdeményeznie.

A következő vizsgálat 8-10 hónapos korban történhet, a harmadik, amely szintén nagyon fontos, iskolakezdés előtt. Természetesen az ettől eltérő korban is szemorvoshoz kell vinni a kicsit, ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztalunk a látásával kapcsolatban, vagy általános panaszok utalnak erre.

Minden esetben szemorvosi vizsgálat szükséges, nem elég optikus vizsgálata, mert a látásromlás hátterében meghúzódó szembetegségeket csak az orvos tudja megállapítani.

Számítógépes vizsgálat már 6 hónapos kortól elvégezhető, amikor a baba a mama ölében tud ülni. A további vizsgálatok szükségességét és módját az orvos javaslata alapján végzik.

Iskolakezdés előtt

Iskolakezdés előtt mindenképpen indokolt a szűrés, mert a látásproblémák a tanulmányi teljesítmény rovására mennek, és a kisgyermek hamar elfárad.

A tanító nénivel meg kell beszélni, hogy lehetőleg az első padba ültesse a szemüveges lurkót, és a szünetekben ne vetesse le vele a szemüveget, arra hivatkozva, hogy baleset történhet. Testnevelés órán való hordást vagy levételét pedig az orvossal kell megbeszélni, majd egyeztetni a testnevelő tanárral.

A számítógép használata a közhiedelemmel ellentétben nem rontja a szemet, de előhozza a rejtett töréshibákat. Mégsem helyes, ha a kisebb, vagy akár a nagyobb gyermek megszakítás nélkül a számítópép előtt ül. Egyrészt nagyon elfárad, másrészt az egyoldalú testtartás, a mozgáshiány miatt más egészségügyi problémák léphetnek fel.

Szemüvegviselés

A szemüvegviselést elsősorban a szülőnek kell elfogadnia, a gyermek számára ez ugyanolyan szoktatás kérdése, mint a biliztetés vagy a fogmosás.

Kisgyermeknek műanyag lencse ajánlott, keretek közül pedig olyat válasszunk, amely, ha elesik a kicsi, nem sérti meg. Legyen könnyű, hajlított szárral készült, hogy ne csússzon le. Fontos az is, hogy ne irritálja a bőrt. Gyermekeknek színezés nélkül készítik a lencséket, kivéve, ha a szemorvos mást javasol.

Könnyebb lesz elfogadtatni a kisgyermekkel a szemüvegviselést, ha dicsérjük milyen szép, milyen jól áll neki. A keret kiválasztásánál mindenképpen vegyük figyelembe, melyik tetszik neki, és ha minden szempontból megfelel, az ő ízlése alapján vásároljunk, hiszen így valószínűleg szívesebben fogja hordani.

Készítsük fel előre csemeténket, hogy a többi gyerek esetleg megjegyzést tesz a szemüvegére. Minden közösségben van csúfolódó gyerek, akivel nem érdemes foglalkozni. Ha otthon elegendő megerősítést kap, hogy jól áll neki a szemüveg, esetleg apu vagy anyu is szemüveges, könnyebb lesz figyelmen kívül hagynia a kötekedő társait.

Látásproblémára utaló tünetek

Fejfájás
Égő szem
Gyakran bepirosodik a gyerek szeme
Közel hajol a papírhoz rajzolás közben
Közelről olvas
Nem ismeri meg a szüleit messziről
Közelről nézi a tv-t
Az egyik szem letakarása után bizonytalan lesz
Az olvasás, rajzolás hamar elfárasztja
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr722820285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása