Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Tavaszi napsugarak

2011. április 08. - AnitUp

A napsugár ereje az évszaktól, napszaktól, földrajzi elhelyezkedéstől függ. Hazánkban tavasszal és nyáron legerősebbek a napsugarak. Hegytetőn és víz közelében erősebb a napsugárzás, mint máshol.

Az ózonpajzs vékonyodása miatt az életet adó napfény olykor káros lehet, különösen csecsemők és kisgyermekek számára. Védjük őket az évszakokhoz alkalmazkodó életmóddal, árnyékolással, megfelelő öltöztetéssel, fényvédő készítményekkel.

Az első tavaszi napsugarak kicsalják a kismamákat az utcára. A kora tavaszt az esőzések és a hűvös idő is beárnyékolta, de ha kisüt a nap, ne feledkezzünk meg erejéről, és arról, hogy a napon töltött túl hosszú idő veszélyes a csecsemőnek és kisgyerekeknek: napallergia, leégés, fejfájás, napszúrás lehet a következménye.

Öltöztetés

A tavaszi öltöztetésben fontos a rétegesség. A reggeli és délutáni órákban még hűvös van, kell a meleg ruhadarab, de ez már ne a télen használt dzseki legyen. Inkább több réteggel érjük el a megfelelő vastagságot, így fokozatosan lehet egy-egy ruhadarabot levenni a gyermekről, ahogy melegszik a levegő.

Ha árnyékoljuk a babakocsit, ami védi a kicsit, a babakocsiban több fokkal melegebb van, mint kint. Érdemes a kezünkkel megbizonyosodni arról, mennyire van meleg a kocsiban, a tartakaró alatt, a kabát alatt.

A csecsemők ruházatára még fokozottabban ügyelni kell. Bizonyára fárasztó többször ellenőrizni, nincsen-e meleg a kicsinek, de a baba jó közérzete és egészsége megéri. Általában egy réteggel többet adjunk rá, mint amennyiben mi jól érezzük magunkat, de ne vigyük túlzásba! Sokszor látni kismamákat a déli melegben rövid ujjú pólóban, közben a kicsi kabátban fő a babakocsiban.

A könnyű sapka valóban legyen jól szellőző anyagból. Ha ugyanis megizzad a kicsi feje, könnyebben megfázik.

Séta, játék közben

A már levegőzéshez szoktatott kisbabákat fokozatosan kell a naphoz is hozzászoktatni. Félárnyékban levegőztessük, a melegítő, de nem tűző nap a legmegfelelőbb.

Séta, játszótéri program idején védjük a kisgyermek fejét könnyű sapkával. Viselete nemcsak a hűvös szellőtől végi a kisgyermeket, de a tavaszi erős napsugárzástól is. Tavasszal is lehet napszúrást kapni. Ha a fejtetőt, homlokát éri huzamos ideig az erős napfény, napszúrást kaphat. A tünetek nem azonnal jelentkeznek, hanem órákkal később: hányás, fejfájás, láz kíséretében.

Arcát gyermekek számára készült fényvédő krémmel védhetjük. Ez utóbbiról gyógyszerész véleményét kérjük ki. Egyrészt arról mennyi idős gyermek használhatja, másrészt nem tartalmaz-e olyan anyagot, amiről tudjuk, hogy allergiát okoz gyermekünknek.

Nem csak nyáron lehet leégni, de már tavasszal is, ezért fokozatosan hosszabbodjon a kint töltött idő. A fokozatosan a napsugárzáshoz szoktatott kisgyermek arca egészséges, barnáspiros, de ha hirtelen, hosszú ideig tartózkodik a napon, könnyen leéghet. Bőre piros, később hámló lesz, akár égési sérüléseket is szenvedhet: bőre felhólyagosodhat, kisebesedhet.

Vigyünk magunkkal innivalót is, a szabadban hamarabb megszomjaznak a gyermekek.

Napirend

A napirend alkalmazkodjon a melegebb időszakhoz. A délelőtti vagy délutáni séta alkalmával elegendő napfény éri a kicsit a D vitamin képződéshez. A déli órákat, amikor a legerősebb a napsütés, hagyjuk ki. Az ebéd és az ebéd utáni pihenés ideje úgyis erre az időszakra esik.

Borús időben is lehet sétálni, játszani, nem csak a friss levegő miatt.

Egy éven aluli gyermek fél óránál több időt ne töltsön a napon!

Tudjunk róla!

Az UVB sugarak a bőr felső rétegébe jutnak, szép barna színt és sajnos a leégést is nekik köszönhetjük, de felelősek lehetnek a bőrrák kialakulásáért is. Erősségük évszaktól és napszaktól független, egyforma intenzitású.

Az UVA sugarak a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak. Kis mennyiségben jót tesznek a csontképződésnek, stimulálják az immunrendszert. Káros hatásuk a bőrbetegségek és a napallergia kialakulásában nyilvánul meg. Erőségük évszaktól és napszaktól függ.

Borult időben is az ultraibolya sugárzás 90 százaléka átjut a felhőkön.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr22809365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása