Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Ételallergia I. Tojás

2011. március 28. - AnitUp

A tojásallergiát legtöbbször a tojásfehérje, de néha a sárgája is kiválthatja. Gyakran már az anyatejes csecsemőknél allergiás reakciót vált ki az anya által elfogyasztott tojás. Ez leggyakrabban hasfájásban vagy valamilyen bőrtünetben nyilvánul meg. A keresztallergia miatt csirkehúst sem ajánlott fogyasztani, és kerülni kell a tollal készült ágyneműk használatát is.

Amikor a baba egy éves kora után az étrendjébe kerül a tyúktojás, - előbb a sárgája, majd később a fehérje-, az csecsemőkori ekcémát, kiütéseket, hányingert, hasmenést okozhat. Súlyosabb esetben a szemhéj, a száj megduzzad, a légzés asztmatikus lesz, vagy köhög a kicsi. A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk is felléphet.

Tojásmentes étrend

A tojásallergia kinőhető, kezelése a teljes tojásmentes étrend. Minden ételt, a tésztákat, édességeket is ezeknek az alapanyagnak a kihagyásával kell elkészíteni. A készen vásárolt termékek összetevőt is gondosan át kell tanulmányozni, nem tartalmaznak-e tojást, tojásport. Jó tudni, hogy főzés és sütés alkalmával sem csökken a tojás allergizáló hatása.

A tojás étrendből való kihagyása viszonylag könnyű. A durum lisztből készült tészták például nem tartalmazzák, de süteményeket, édességeket is lehet készíteni nélküle.

Nem elég kihagyni egy allergizáló ételt az étrendből, de a benne lévő értékes tápanyagokat mással helyettesítve pótolni kell a szervezet számára. A tojás gazdag fehérjében, szénhidrátban, zsírban, és a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne.

Ha a kicsi elegendő húst, tejterméket, zöldségfélét és gyümölcsöt fogyaszt változatos formában, nem fog hiányozni a tojás ahhoz, hogy egészséges és jól táplált legyen.

Keresztallergia és védőoltások

A keresztallergia kialakulása miatt a tojásérzékenyeknek nem tanácsos csirkehúst fogyasztani, más baromfi tojását fogyasztani, vagy tollpárnát, tollból készült takarót használni.

Egyes védőoltások is tartalmaznak tojást. Ilyenek az influenza, az MMR (morbilli-mumsz-rubeola), a veszettség és a sárgaláz elleni vakcinák. Ezek beadása előtt mindig beszéljük meg az oltó orvossal, ha a kicsi tojásérzékeny. Bőrpróbával ellenőrizhetik az oltóanyagra adott reakciót, vagy mérlegelik a szülővel együtt az oltás elmaradásának esetleges következményeit.

Csak ellenőrzött táplálékot!

Mint minden táplálékallergiára, erre is igaz, hogy szigorúan ellenőrizzük, mit eszik a tojásérzékeny gyermek. Nem elég ezt otthon megtenni, de jelezni kell a bölcsődében, óvodában is.

A rokonokat, ismerősöket is tájékoztatni kell erről, hogy semmiképpen ne kínálgassák az allergiás gyermeket a tiltott alapanyagokkal készült ételekkel. A kisgyermeket pedig arra kell megtanítani, hogy csak abból egyen, amit a szülő ellenőrzött.

Ételallergia esetén nincs helye az udvariaskodásnak: nem sértés a visszautasítás.
Tojásmentes ételek leírását több helyen lehet találni az interneten, ételallergiásoknak készült receptkönyveket is érdemes keresni a nagyobb könyváruházakban.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr602778142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása