Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Hajvágás

2011. március 17. - AnitUp

Minden kisgyerekes család életében elérkezik egyszer az idő, amikor a baba haját igazítani, vágni kell. Felmerül a kérdés, otthon kísérletezzünk, hogy szokja ezt a számára szokatlan, új helyzetet, vagy menjünk rögtön fodrászhoz. Hiszen a fodrászatban rengeteg izgalmas eszköz van, ami elterelheti a figyelmét, ráadásul a fodrász is -valószínűleg- gyakorlottabb  nálunk.

Otthon

Játsszunk fodrászost, amikor először ő a vendég, és mi "megmossuk", "levágjuk", "megszárítjuk", megfésüljük a haját - így azt is lemérhetjük, mennyi időt képes nyugodtan egy helyben ülni, és az eszközökkel is megismertethetjük.  Utána cseréljünk szerepet, és engedjük meg, hogy ő is megfésüljön, csatot tegyen a hajunkba. (Ha féltjük a frizuránkat, kérjük meg apát, nagyit, valakit, hogy vállalja a vendég szerepét.)

Nyírás előtt készítsünk elő néhány szükséges kelléket - a hajvágáshoz és a kicsi egy helyben tartásához egyaránt.

A nyaka köré, vállára tegyünk törölközőt, lepedőt vagy egy esőkabátot, hogy ne zavarják a lehulló hajszálak. Próbáljuk akkorra időzíteni a hajvágást, amikor már elég fáradt ahhoz, hogy nyugodtan tudjon ülni egy darabig. Ha tudjuk, vágjuk tükör előtt a haját, így ő is láthatja, követheti, mi történik vele, hogyan alakul a szép új frizura.

Sok fiúnak az édesapja is le tudja nyírni a haját - ha nem is nullásgéppel, egy jól beállított hajvágó géppel biztosan.

Ha nem szeret hajat mosni, ne idegesítsük az előtte-utána kötelező hajmosással - készítsünk ki egy tál meleg vizet, amivel a soron következő tincset benedvesíthetjük. Így elég lesz csak a vágás után zuhanyozni; erre viszont tényleg szükség lesz, hogy a levágott hajszálak ne maradjanak a testén (a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is képesek megtapadni a bőrön).

Fodrásznál

Amennyiben úgy döntünk, hogy szakemberre bízzuk a hajvágást, mert nem vagyunk elég ügyesek (bátrak), vagy nem akarunk hetekig hajszálakba botlani a lakásban, vagy éppen mert a gyerekünk könnyebben fogad szót egy idegennek, keressünk fel egy fodrászt.

Érdemes körülnézni lakóhelyünkön, mert egyre több helyen van kimondottan gyerekekre szakosodott fodrászat, de megkérdezhetjük saját fodrászunkat is, vállalkozik-e a feladatra.

Az első igazi hajvágás előtt elmehetünk a kicsivel megnézni, mi is zajlik a fodrászatban, hogy ne akkor és ott döbbenjen rá, hogy ollóval fognak a fején matatni, amikor a tényleges hajvágás történik.

Ha gyerekfodrászhoz megyünk, valószínűleg nem csak értő kezekbe fog kerülni, de sok játékot, kelléket is kipróbálhat majd, ami a várakozást, a hajvágást is kellemesebbé teszi majd. Ha felnőtt fodrászhoz megyünk, üljünk mi is vele együtt a székbe - ha anyával együtt "szépítkezhet", talán könnyebben megengedi majd, hogy neki is olyan szép hajat varázsoljon a fodrász, mint anyának.

Hajmosás, hajápolás

Az otthoni hajápolás alapja a megfelelő hajmosás; a szép, egészséges haj elengedhetetlen feltétele az egészséges fejbőr.

Igaz ez a gyerekekre is. Hajsampon vásárlásakor ne csak az illat vagy a habzás mértéke alapján válasszunk, sokkal fontosabb, hogy az adott sampon milyen összetevőket tartalmaz, mennyire ápolja, táplálja, védi a fejbőrt és a hajszálakat. 

Hajmosáskor langyos vízzel nedvesítsük be a hajat és a fejbőrt, a sampont hígítsuk vízzel, így vigyük fel a fejbőrre. A fejbőrt alaposan, de finoman maszírozzuk át a vérkeringés serkentés érdekében. Végül langyos vízzel alaposan mossuk le a sampont. Fontos, hogy ne maradjon a hajon semmi a samponból, mielőtt szárítani kezdjük.
Ha nagyon irtózik a hajmosástól, próbáljuk meg viccessé tenni a ceremóniát: hagyjuk, hadd húzzon fürdőruhát és úszószemüveget, mossa meg a játékbabafejét is, és így tovább.


A hajszárítót ne a legforróbb fokozatra állítsuk, és ne tartsuk nagyon közel a fejéhez. Így valószínűleg könnyebben is viseli majd, ha nem égeti a fejét, fülét a forróság, és a haját sem szárítja ki a meleg levegő.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr252747243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása