Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Felkészülés az apaságra

2011. március 01. - AnitUp

apa-apasag-felkeszules-szules.jpg

Az apaságra éppen úgy fel lehet készülni, mint az anyaságra. Ha az apák kiveszik a részüket az előkészületekből a baba születése előtt, és megtanulják a gondozását is, nem érzik majd kirekesztettnek magukat az első időkben.

Szülés előtt

Az apáknak több idő kell, hogy ráhangolódjanak az újszülött érkezésére, hogy elfogadják, ezentúl nem úgy működik a család, mint eddig, mert egy új jövevény körül forog majd minden.
Már hetekkel a szülés előtt el kell kezdeni a készülődést a baba fogadására. Ez igazi közös szülői feladat lehet: babakelengyét vásárolni, átrendezni a lakást, megkeresni a babaágy, a pelenkázó helyét. Jó, ha a leendő apuka is tisztában van vele, mit hol lehet kapni: melyik boltban tud majd hintőport vagy pelenkát beszerezni, hol van a legközelebbi gyógyszertár.

A gyakorlatias feladatok mellett, nem árt, ha esténként szánnak egy kis időt arra, hogy együtt olvasgassanak csecsemőápolással foglalkozó könyveket. Így nem csak felkészülten várja az apa is a gyermekét, de rá is hangolódik a gyermekneveléssel járó teendőkre.

A szülőszobába is mindenképpen kísérje el a leendő apuka a párját. Biztonságérzetet ad az anyának, ha tudja, ő is ott van.

Érdemes együtt elmenni szülésre felkészítő tanfolyamra - akad olyan kórház, ahol ez ingyenes a leendő szülőknek.

Az első időben

A baba megszületése után is bőven van teendő: ellátni a kismamát a kórházban szükséges holmikkal, otthon kitakarítani a lakást, megvásárolni az esetleg hiányzó kellékeket a babaápoláshoz. Ha nem a közelben élnek a nagyszülők, családtagok, akik finom ebéddel várják a kismamát, amikor hazatér a kórházból, a főzést is felvállalhatja az apuka, vagy rendelhet ebédet a hazatérés napjára.

Az első napok a szopizásról, büfiztetésről, pelenkacseréről szólnak, na, meg a sírásról. Szorosabb lesz a kötődés apa és gyermek között, ha már ezekben az időkben is többször kezébe veszi a kicsit, büfizteti, tisztába teszi, ott van minden fürdetésnél. Ha az apuka fél megfürdetni a kisbabát, elég, ha segédkezik a fürdetés közben. Odanyújthatja babának az ujját, beszélhet hozzá. Később pedig a közös séták a kismamának is kikapcsolódást jelentenek.

Érdemes otthonra beszerezni cumisüvegeket, tápszert, és a cumisüvegek tisztításához mikróba tehető sterilizálóedényt. Éjszakánként ugyanis az apa is felkelhet megetetni a picit, hogy az édesanya ki tudja magát pihenni, és erősödjön az apa-gyermek kapcsolat. A mai tápszerek összetétele és vitamintartalma már az anyatejhez hasonló, ezért nyugodtan adható a babának.

Házimunka, vendégek

A házimunka, mint takarítás, mosás, vasalás nem gyermekágyas anyának való! Sőt, később is legyen teljes munkamegosztás a két szülő között! Ha a kicsi körüli munkában nem tud részt venni az apa, munka után ezeket a feladatokat elláthatja. A nagyobb bevásárlásokat is elvégezheti, ha pedig már a mama nélkül is megvan a baba pár óráig, vigyázhat rá, amíg a párja elmegy bevásárolni. Nem is hiszi, ez mekkora élmény lesz a mamának!

Sok helyen még mindig divat, hogy a kismamát az első hat hétben meg kell látogatni, pedig inkább ezekben a hetekben kellene távol tartani minden vendéget a családtól. Éppen elég, ha legközelebbi rokonok jönnek, ők is csak segíteni. Ezeket a látogatásokat az apának kell összehangolni, tapintatosan a barátok értésére adni, hogy lesz még erre éppen elég alkalmuk, most viszont a babának és a mamának nyugalomra van szüksége

Lelki támasz

A kismamáknak nem csak tevőleges segítségre van szükségük, de lelki támaszra is az első időkben, főleg, ha első kisbabájukat gondozzák. Az apák ilyenkor lehetőleg ne sokat kritizálják őket ehhez hasonló megjegyzésekkel: „Ne úgy fogd! Nem hallod, hogy sír!?”
Az anyának önbizalomra van szüksége, hogy jól és gyorsan tudjon dönteni a nap minden egyes pillanatában.

Az apaság hosszú időszakra szól. Nem mindegy, hogyan alakul az apuka kapcsolata a gyermekével és a párjával. A kisgyermek születésekor az apák felelőssége nagy ebben, de tudatosan fel lehet készülni a helyzetre. Ilyenkor lehet megalapozni a bizalmat, és hogy boldog pillanatokat éljen át közösen a család.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr72701149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása