Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Finomságok a babakonyhából 1. rész

2011. február 10. - AnitUp

Ha kiskorában megszokja a változatos ízeket, a különféle ételeket, az óvodában és majd az iskolában nem fogja elutasítani az ételek nagy részét, pusztán azért, mert még nem találkozott velük.

Varázsoljunk finomságokat a babánk asztalára, hogy jobb étvágya legyen. A változatos, tápláló ételek fontosak a kicsi fejlődéséhez.

Nehéz úgy összeállítani a kisgyermek menüjét, hogy minden nap hozzájusson tejhez, tejtermékhez, húshoz, zöldségféléhez, gyümölcshöz, szénhidrát tartalmú ételhez is. Olyan településeken, ahol az ivóvíz nem megfelelő, például arzénes vagy nitrátos, a kicsi ételeit babavízzel készítsük.

Könnyen elkészíthető, tápláló ételekre törekedjünk, amelyek elkészítéséhez most ötleteket adunk.

Almás burgonya rizzsel
6 hónapos kortól

Minden kicsi kedvencét, az almás burgonyát otthon is elkészíthetjük, és még finomabb is lesz, mint a készen vásárolt.

Hozzávalók: burgonya, alma, csipetnyi őrölt fahéj, kevés rizs, kevés elkészített tápszer.

Elkésztése: A burgonyát megtisztítjuk, felkarikázzuk kevés vízzel puhára főzzük. Az almát szintén megtisztítjuk, felszeleteljük, és inkább pároljuk, mint főzzük. A rizst vízben puhára főzzük. A burgonyát alaposan leszűrjük, és az almával együtt pépesítjük, majd amikor kissé elhűt, összekeverjük a leszűrt rizzsel és a tápszerrel. Nagyobb babáknak az almadarabokból néhányat villával törünk össze, ha később azt akarjuk, szokja a kicsi a darabos ételt.

Zöldbabfőzelék
8 hónapos kortól

Hozzávalók: zöldbab, sárgarépa, kevés elkészített tápszer, rizsliszt, csipetnyi őrölt köménymag, kevés só.

Elkészítése: A zöldbabot, a répát megtisztítjuk. A répát karikákra, a zöldbabot hosszúkás szeletekre vágjuk, majd vízben feltesszünk főni. Sózzuk, és meghintjük köménymaggal, puhára főzzük. Miután a zöldségek megfőttek, rizstejjel, rizsliszttel habarást készítünk, majd a főzelékhez keverjük, összeforraljuk.

A habarás úgy készül, hogy a lisztet kikeverjük a tejjel, majd lassan hozzáadagoljuk a forrásban lévő főzelékhez. A rántást hagyjuk ki a kisgyermekek étrendjéből, mert a hevített zsiradék káros hatású.

Az elkészült főzeléket kisebbeknek pépesítve, nagyobbaknak darabosan adjuk.

Zöldborsó krémleves
10 hónapos kortól

Az óvodába kerülő gyerekek sokszor tanácstalanok a levesek láttán, mert nem szoktak hozzá. Pedig a leveseknek is megvan a szerepük a táplálkozásban: mégpedig a folyadék és ásványi anyag pótlás. Először majdnem főzelék-szerű, sűrű krémleveseket kapjon a baba.

Hozzávalók: zöldborsó, kevés elkészített tápszer, pár csepp citromlé, csipetnyi só, csipet cukor, kevés nagyon apróra vágott petrezselyem zöldje, 1 szem burgonya.

Elkészítése: A borsót megfőzzük a sóval és a cukorral, amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított és felkarikázott burgonyát és a petrezselyem zöldjét. Amikor kihűlt, turmixgéppel vagy botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a tejet vagy tápszert, a két csepp citromlevet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr502651166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása