Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Védőnői szolgálat - szülés előtt és szülés után

2011. február 07. - AnitUp

A védőnők feladatköre univerzálisnak mondható. A terhesség megállapításának pillanatától segíti, egyengeti a mama és a kisbaba útját. Van, aki hetente találkozik a körzetébe tartozó terhes anyával, majd ugyanilyen gyakorisággal látogatja az újszülöttet is, van, aki ritkábban, csak a legszükségesebb feladatokra szorítkozik, és megvárja, amíg a mama magától keresi fel.

Segítségével könnyebben boldogul a kismama, minden aprónak tűnő, de mégis fontos kérdéssel meg lehet keresni őket.

A terhesség idején:
Tanácsadáson méri a kismama súlyát, vérnyomását, haskörfogatát, pulzusszámát; vizelet és vércukorvizsgálatot végez, ellenőrzi a magzatmozgást, a magzati szívműködést.

A várandós nőt elküldi a kötelező nőgyógyászati és belgyógyászati vizsgálatokra. Bármilyen egészségügyi probléma esetén időpontot egyezet a szakorvossal.

Terhesség alatt olyan tanácsokat ad a táplálkozással kapcsolatban, amelyek védik a kismama egészségét. Milyen gyümölcsöt ehet, milyet nem? Milyen következményei lehetnek, ha valaki nem tartja be a higiéniára vonatkozó szabályokat?

A szokásos terhességi problémák enyhítésére is javaslatot tesz, mint székrekedés, hasmenés, aranyér, visszérproblémák, gyomorégés.

Segítség a kicsi körül:
A védőnő ösztönzi a kismamát a hat hónapig tartó szoptatásra, ezért segít a szoptatás gyakorlatának kialakításában, majd az elválasztásban. Ha sok vagy kevés az anyatej, segít megszervezni, hogy a babák hozzájussanak. Ha tápszert kap az újszülött, esetleg házhoz hozza a receptet.

Folyamatosan figyeli a csecsemő gyarapodását, az érzékszervek működését, a baba mentális fejlődését. Tanácsokat ad az etetéshez, elmondja, milyen sorrendben lehet bevezetni az új ételeket, ha valamit nem szeret a kicsi, mivel lehet helyettesíteni. Ha a csecsemő széklete nincs rendben, híg, vagy nincs naponta, akkor is tanácsokkal látja el az anyát.

Látogatásai alkalmával, vagy tanácsadáson, nem csak az újszülött súlyát és hosszát méri meg, de figyel a mozgás fejlődésére és a bőrproblémákra is, komolyabb esetben orvoshoz irányítja mamát a gyermekkel. Fogzással kapcsolatban is útbaigazítást ad.

Felkészíti a kismamát a védőoltásokkal kapcsolatos teendőkre: mikor következik az esedékes oltás, milyen mellékhatások várhatók, mit kell tenni, ha picinek láza lesz vagy rossz a közérzete.

Praktikus tanácsokat ad az öltöztetéssel, a lakás fűtésével, a fürdetéssel kapcsolatban.

A védőnők főiskolai oklevéllel rendelkeznek. A védőnői szolgálat egyedülálló az Európai Unióban, védőnőképzés csak hazánkban folyik.

Törvényi szabályozások:
A védőnők munkáját jelenleg a 2005. január 1-jén hatályba lépett rendelet szabályozza. Eszerint a területi védőnő által kötelezően felajánlott családlátogatások gyakorisága a következő:

„-várandós anya:
a várandósság ideje alatt legalább 4 alkalommal, (ebből az első látogatás a gondozásba vétel után 2 héten belül), fokozott gondozást igénylők esetén havonta egy alkalommal és szükség szerint

- gyermekágyas anya:
az intézetből hazajövetel után 48 órán belül - szombat, vasárnap vagy munkaszüneti nap esetében az azt követő első munkanap -, majd az első 6 hétben legalább hetente

- újszülött, csecsemő:
a hazaadást követő 48 órán belül - szombat, vasárnap vagy munkaszüneti nap esetében az azt követő első munkanap -, majd ezt követően az első 6 hétben legalább hetente

- csecsemő (6 hét-1 éves kor):
havonta, fokozott gondozást igénylők esetében havonta és szükség szerint

- 1-3 éves korú kisded:
évente legalább 6 alkalommal, fokozott gondozást igénylők esetében évente legalább 6 alkalommal és szükség szerint”(49/2004. (V. 21.) ESzCsM rendelet a területi védőnői ellátásról, 3. számú melléklet)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr12644012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása