Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Apa a konyhában

2011. január 21. - AnitUp

Vannak családok, ahol rendszeres, hogy a férfinak is fakanál van a kezében időnként, mert szeret főzni, és kikapcsolódás számára ez a munka. Az sem utolsó szempont, hogy ilyenkor az anya pihenhet, vagy játszhat a gyerekekkel.

Legtöbb családban azonban az a hagyományos családi munkamegosztást, hogy az anya feladata a főzés, de ezt megváltoztathatja egy váratlan helyzet. Ha az anya második, harmadik babáját hozza világra és éppen a kórházban van, ha olyan munkát vállalt, hogy időnként este nincs otthon, ha tanul, vagy éppen találkozik a barátnőivel, az apa nyugodtan átvállalhatja a főzést.

A gyerekek örömmel szokták üdvözölni az új szereposztást, és előfordul, hogy a máskor rosszul evő gyermek jó étvággyal vacsorázik, mert most apa főzött.

A férfiak általában a „fiús”ételeket készítik el szívesen, mint a különféle pörköltek, grillek. A kisgyermekeknek azonban a zöldségfélékből készült, vagy a könnyebb ételek az egészségesebbek. Nincs szükség erős fűszerezésre ezekhez a fogásokhoz.

Két könnyen és gyorsan elkészíthető, finom és tápláló ételt ajánlunk, amelyekhez nem kell sokféle, különleges hozzávalót vásárolni.

Húsos paradicsomos tészta
Hozzávalók négy személyre:
40 dkg darált csirkemell
1 kg durumtészta
15 dkg reszelhető sovány sajt
1 dl paradicsompüré
1 evőkanál olaj
1/2 mokkáskanál majoránna
2 kávéskanál só
Elkészítése:
Az olajon megpirítjuk a darált húst. Megsózzuk, megfűszerezzük, puhára pároljuk. Közben feltesszük főni a tésztát, rugalmasra főzzük, leszűrjük. A húsra öntjük a sűrített paradicsomot, elkeverjük és felforraljuk. A tésztát előmelegített tálra tesszük, ráöntjük a mártást, reszelt sajttal szórjuk meg.

Csőben sült karfiol
Hozzávalók négy személyre:
1 fej karfiol, 4 tojás, 2 dl tejföl
15 dkg reszelt sajt, diónyi vaj, 1 csapott evőkanál liszt, mokkáskanál só
Elkészítése:
A karfiolt kis rózsákra szedjük, alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük, majd feltesszük egy mokkáskanál sóval annyi vízben főni, amennyi ellepi. Puhára főzzük, de vigyázni kell, nehogy szétfőjön. Közben a tojásokat felverjük, a reszelt sajttal, a tejföllel, liszttel és a maradék sóval összekeverjük.
A megfőtt karfiolt leszűrjük, a vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, a karfiolrózsákat pedig a tálba borítjuk. Ráöntjük a tojásos masszát és 180 C fokon sütjük, míg a teteje pirosodni kezd.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr332602931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása