Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

A csecsemő fejlődése negyedik és hetedik hónap között

2011. szeptember 12. - AnitUp

Ezekben a hónapokban egyre intenzívebben és ügyesebben mozognak a babák, lassan hasról hátra és vissza is fordulnak.

Már nem csak a sűrűn látott arcokat: anyát, apát ismeri fel, hanem a ritkábban látott nagyszülőkre is emlékezni fog.

A hatodik hónap környékén megjelenik az igény a szilárd táplálékra is, az eddig csak szoptatott babák is nagy érdeklődéssel forgulnak a testvérke vagy a szülők által fogyasztott ételek felé.

 Nézzük most részletesebben a baba fejlődését:

Negyedik hónap

Nevetgél, ha foglalkoznak vele, sírással jelzi, amikor úgy érzi, hogy “elhanyagolják”. Felhívja magára a figyelmet gügyögéssel, kalimpálással. Különböző távolságokban lévő emberekre, tárgyakra már tud fókuszálni. Szerei nézegetni magát a tükörben, nevet a tükörképére.  Ebben a hónapban már hasra fordul, néha már vissza is.

Képes megtartani a fejét egyenesen, fekvő és ülő heyzetben elfordítja fejét, nézelődik.

Néhány babánál már elkezdődik a fogzás, ami nyugtalansággal járhat, ha fokozott nyálzással járna, érdemes krémezni az arcbőrt, a nyak redőit beszórhatjuk hintőporral, hogy felszívja a nedvességet.

Egyre hosszabb ideig képes figyelni, az emlékezete 5-7 másodpercig terjedhet.

Próbálgatja a hangokat utánozni, máshogy reagál különböző emberekre. A szeme előtt lévő dolgokat megfogja, szájába veszi, “megismerkedik” vele. Könnyes sírással jelzi, ha unatkozik, magára marad, vagy fél, esetleg fájdalmai vannak.

Jó a babamasszázs. Szereti háton fekvésben, ha biciklizést játszanak vele. 

Ötödik hónap                                                     

Az ötödik hónapban megjelenik az idegektől való félelem, ami a mami öléből sokkal biztonságosabbnak tűnő a helyzet. A hónap végére  akár meg is duplázódhat a születési súlya. Szeme irányítja a kezét, amit meglát mindent meg akar fogni. Két kézzel nyúl a nagyobb tárgyakért, a cumisüveget egy vagy két kézzel is megtarthatja. Könnyen fordul hasra és vissza, hason fekve “repülőzik”: a kinyújtja karját, lábát, majd hátrahajtja fejét. Ha ülő helyzetbe  húzzák, megtartja a fejét. Álló helyzetbe húzva súlyát jelentõs ideig még nem tartja meg, ezért nem is szabad felállítani. Ölben tartva is gyakran kirúgja magát, próbál felegyenesedni.

Szándékosan utánozza a mozdulatokat, hangokat, egyre többféle hangzót ejt ki. Ebben a hónapban megejthető egy korai hallásvizsgálat.

Továbbra is mindent a szájába vesz, megkóstol, ezt sokszor a fogzás miatt is teszi, ezzel is enyhíti a fájdalmat, viszketést.

Felfedezi, a lábát a szájába veszi és rágicsálja a lábujjait.

Hangokra, beszédre odafordul, figyel, nevét esetleg felismerheti.

Hatodik hónap

Vizsgálgatja az édsanyja arcát, tanulmányozza, meg akaja érinteni. Szereti a “kukucs” játékot, ezzel a biztonságérzetét is növeli. Kibújhatnak az első fogai. A csak anyatejjel táplált csecsemők étrendjébe megjelennek a szilárd ételek. Szeret játszani az étellel, kiveszi és visszateszi, forgatja a szájában.

Mozgáskoordinációja egyre jobb, erősíti végtagjait, kúszik, de még cask úgy, hogy a hasa lent marad. Megpróbálkozik a mászással is, kapaszkodva megállhat, de nem tudja huzmosabb ideig tartani magát.

Egyik kezéből átveszi a másikba a tárgyakat, szájába vesz, kóstolgat mindent, ami a kezébe kerül.

Képes kifejezni érzelmeket, felismeri az arcokat, nevét meghallva felfigyel rá. 

Forrás:Informed

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr613222040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása