Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Gyermekcipők

2011. szeptember 11. - AnitUp

A jó gyermekcipők minőségi alapanyagokból készülnek, és úgy fejlesztették ki őket, hogy használatukkal egészséges maradjon a láb, a testtartás.

Az első cipőnek nemigen örülnek az egy év körüli csemeték. Mérgesen igyekeznek megszabadulni tőle, hogy önfeledten, mezítláb gyakorolhassák a gyaloglást. A járni tanuló kicsik sokat mozgatják a lábujjukat, még szívesen állnak lábujjhegyre, sokszor az első lépéseiket is így teszik meg. Ezért a baba első cipője legyen rugalmas, hogy ne akadályozza a mozgásban. A puha felsőrész, hajlékony talp legyen a fő szempont a vásárlásnál.

Születéskor még nem alakul ki a talpon a boltozat, ez az izmok munkájától fejlődik ki. Éppen ezért a gyermekorvosok és ortopéd szakorvosok a harántemelős cipőket nem javasolják, mert nem kényszeríti az izmokat arra a munkára, ami a talp boltozatának kialakulásához szükséges. 

Egy és három év között gyorsan nő a gyerkőc lába, egy év alatt két-három méretet is. Éppen ezért havonta ellenőrizzük, nem nőtte-e ki a lábbelijét.  

A jó gyermekcipő bőrből készült, megfelelően illeszkedik a lábhoz, elegendő mozgásteret biztosít a lábujjak számára, a sarokkiképzés megelőzi a lúdtalp kialakulását.


Supinált sarkú gyermekcipő

A lábdeformitások legjobban a supinált, vagyis döntött sarkú lábbelikkel előzhetők meg. Ezeknek a lábbeliknek a sarokkiképzése kissé megemelt, stabilan tartják a gyermek sarkát, megelőzik a szalagok nyúlását, megakadályozzák a boka dőlését.

Supinált kiképzéssel készül többek között a Szamos gyermekcipők, amelyek a gyártó ajánlása alapján szigorú minőségi követelményeknek felelnek meg. Cipőiket magasított, megerősített kéreggel árusítják, méretenként egy szélességben. Az erős kéreg jól tartja a gyermek sarkát, nem engedi befele fordulni, ami a lúdtalp kialakulásához vezetne. A döntött sarokrész stabilan tartja a sarkot.

A Salus Kids preventív lábbeli erős, párnázott kérgével a láb egészséges fejlődését segíti. A sarok belső oldalon magasabb, ék alakú, így alátámasztja a láb sarokrészének belső élét. A rugalmas talp pedig követi a láb lépéskor kívánatos átgördülését. Ezek a cipőcskék megakadályozzák a boka befelé dőlését; a megerősített kéreg és a megemelt szármagasság pedig segít abban, hogy a gyermek lába stabilan álljon a cipőben.

A Supy márkájú cipők cipők szintén supinált sarokrésszel készültek. A gyártó ajánlása szerint természetes, puha anyaguk biztosítja a láb szellőzését, így egészséges, egész napos kényelmes viseletet jelentenek, kialakításuk a deformitások megelőzését szolgálják. A magas kéreg és a kifelé döntött sarok segíti a láb izomzatának teljes működését, stabilan tartja a sarkat, így megelőzheti a lúdtalp kialakulását. A széles gumitalp a kényelmes járást biztosítja.

Ha nem tartjuk elég hajlékonynak a supinált cipők talpát, a választás olyan lábbelire essen, aminek elég erős, kemény a kérge. Kéreg nélküli szandál semmiképpen nem javasolt a kisgyermeknek négy éves kor alatt.

WMS méretezés

A Deichmann cipők gyermekeknek kifejlesztett Elefanten modelljeinél a cipőhossz a láb hosszából és 12-15 milliméter ráhagyásból adódik össze. Ez a ráhagyás teszi lehetővé a lábujjak mozgását, és 6 milliméteres növekedési ráhagyást biztosít.

A jó cipőméret kialakításánál a lábfej hosszúsága mellett figyelembe veszik a szélességben és a  magasságban lévő különbségeket is. Az Elefanten modelleknél ugyanahhoz a hosszhoz két vagy három szélességben is kínálnak lábbelit. A Deichmann WMS rendszerében a W a széles, az M a közepes, az S a keskeny fazont jelöli.

Ezekben a cipőboltokban nem gond a megfelelő méret kiválasztása. Az üzletekben elhelyezett úgynevezett WMS mérőkészülékekkel meg lehet határozni a kicsi cipőméretét. Mezítláb kell a mérőműszerre állítani, ahol a láb hossza és a lábfej szélessége alapján le lehet olvasni a megfelelő méretet. Az Elefanten Green lábbelik a gyártó ajánlása szerint nem csak biztos tartást nyújtanak a gyermek lábának, de előállításuk során nem kerültek felhasználásra környezetszennyező anyagok: készítéséhez növényi cserzésű bőrt használtak fel, oldószermentes ragasztóanyagot, a talp pedig természetes kaucsukból készült.

Az egészséges láb érdekében

Ne csak a cipő készüljön természetes anyagból, hanem a zokni és a harisnya is. Legjobb a 100%-os pamut. Naponta akár többször is cserélhetjük a gyermek zokniját, különösen nyáron.

Vékony pamut zoknit nagy melegben is hordhat a kicsi. Abban nem lesz melege, de megkíméli attól, hogy feltörje a cipő a lábát. A lába is kevésbé izzad meg.

Ha van rá lehetőség, ne csak egy cipője legyen a csemetének egy évszakban a megfelelő méretben. A cipőcsere, ugyanúgy, mint a felnőtteknél, jót tesz a lábnak.

Minél többet van a kisgyermek mezítláb egyenetlen terepen, például finom homokon, pázsiton, annál nagyobb az esélye, hogy felnőtt korára egészségesek legyenek a lábai. A parketta nem alkalmas terep erre, nem csak azért, mert csúszik, hanem mert nem fejleszti a talp izmait. Rendszeres lábtornával szintén sokat tehetünk az egészséges gyermeklábakért.

 Szegedi Éva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr683218319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása