Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Játék a csecsemővel

2011. augusztus 24. - AnitUp

A kicsivel való játék nem korlátozódik bizonyos időre, hanem a napi teendőkbe beépíthető. Mondókákat mondhatunk öltöztetés közben, énekelhetünk neki, amikor a gyerekszobában vagyunk, vagy együtt várjuk apát, hogy hazaérjen.

A csecsemőkkel való játék soha ne legyen több 5-10 percnél, mert a kicsi hamar elfárad. Készen vásárolt játékok helyett fontosabb a közösen eltöltött idő. 

Már egy pár hetes baba is felfigyel a hangunkra, érintésünkre, mosolyunkra. Akár játszhatunk is vele az ő szintjén.

Tegyünk a kiságy oldalára színes kendőt, sálat. Fektessük hasára a babát, így különböző irányba nézelődhet. Hagyni kell őket szemlélődni és kipróbálni magukat. Érzékeltethetjük a világos-sötét különbségét: sétáljunk a lakásban a kisbabával az ablak felé, majd a sötétebb részekhez, és újra lassan vissza az ablakhoz.

Néha vegyük ki a kicsit az ágyból, és tegyük játszószőnyegre, ahova néhány játékot tegyünk, olyan közel, hogy elérje. Ilyenkor egy percre sem szabad egyedül hagyni a babákat. 

Tegyük össze a baba kezeit a szeme előtt, majd lassan nyissa szét. Kicsivel nagyobb babáknál ezt a kukucs játékok folytathatjuk úgy, hogy elbújunk egy kendő mögé, és onnan kukucskálunk ki. Nagyon élvezik, ha mi is nagyokat nevetünk játék közben, ő is kacagni fog, és megpróbál utánozni minket.

Ha csörgőt különböző helyen szólaltatunk meg, akkor fejmozgással válaszolni fog rá, így irányíthatjuk a figyelmét.

Akkor is beszéljünk hozzá, amikor nem lát bennünket. Naponta egyszer, kétszer szólhat a baba szobájában halkan valamilyen kellemes zene, de maximum 15 perc után kapcsoljuk ki. 

Akár mi simítjuk végig a kicsit, akár a plüss játékával tesszük azt, szívesen veszi. Számára ez is élvezetes játék, fõleg, ha mondóka is kíséri.

A plüss állatoknak már a tapintása is kellemes a kicsinek. Amikor már eléri, szívesen megragadja, gyűri, vonszolja, bújik hozzá.


Mosolyogjon gyakran a babára, "beszédét", gügyögését utánozza. Levegőzéskor egyre több időt töltsenek a szabadban!

 

Tilos játékok

-Tilos apró, lenyelhető dolgokat a kicsi közelébe tenni, vagy olyan játékot, amit apró darabokra szedhet szét. A darabokat lenyelheti, vagy megfulladhat tõle.

-Tilos olyan játékot adni a kezébe, ami mérgező festékkel van befestve, ami éles, szúrós, amivel megütheti magát.

Jó játékok

- Jók a puha plüss állatok, mert nem tudja magát megsérteni velük. Könnyen meg tudja fogni őket, puhaságuk miatt kellemes érzést váltanak ki belõle.

- Jók a színes műanyag játékok, amelyek rághatók, nem élesek, könnyen megfoghatók.

- Jók a puha, rágható, nyálazható baba-mesekönyvek. 


Nem drága gyermekjátékokat kell vásárolnunk csemeténknek, hanem néhány korának megfelelő, balesetet nem okozó érzékszerveit fejlesztő játékot.

Forrás: Szegedi Éva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr303175990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása