Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Nyúlszáj, ajakhasadék

2011. augusztus 22. - AnitUp

Veleszületett fejlõdési rendellenesség, amelynél a felsõ ajak oldalra nyitott. A köznapi nyelvhasználat nyúlajaknak, ajakhasadéknak (cheiloschisis) nevezi. A mai korszerű kezelési eljárásokkal igen szép esztétikai eredményeket érhetünk el, és a következményes táplálkozási-, beszédzavarokat is rendezni lehet.

A rendellenesség okát ma sem ismerik pontosan, a genetikusok szerint több tényező játszik szerepet a archasadék létrejöttében. A feltételezett tényezők között szerepel a dohányzás, bizonyos terhesség alatt szedett gyógyszerek (epilepszia elleni szer), egyéb anyát ért hatások (pld.: pszichés okok),  vírusfertőzés a terhesség ideje alatt, illetve ezen tényezők egymásra hatása.

A terhesség 12. hetébe történő ultrahangos genetikai szűrés során kimutatható az ajakhasadék és farkastorok is.

Az ajakhasadék különbözõ súlyosságú lehet. Legtöbbször az ajkat, a fogmeder-nyúlványt és a szájpadot is érinti, ritkábban korlátozódik csak az ajakra. Az elváltozás lehet egyoldali (inkomplett)  illetve kétoldali (komplett).

 Az elváltozás korrekciója műtéti úton történik, amellyel tökéletesen rendbe tudják hozni a baba száját.

A műtét során az ajak korrekciójával kezdik, majd a szájpadzárás és végül a fogmeder-nyúlvány és a fogak helyzetének kijavítására kerül sor, szükség esetén beszédjavítás a végső lépés. A műtétet követően  sem táplálkozási, sem beszédproblémák nem lépnek fel a későbbiekben.

A műtét előtt a súlyosabb ajakhasadék  megakadályozhatja az ajkak összezáródását, ez a szívóhatás gyengüléséhez, elmaradásához vezethet, ami a megakadályozhatja a szoptatást. Ilyen esetben a cumisüvegből szükséges táplálni a csecsemőt. A szerencsésebb helyzetben lévő babák képesek a szopásra, ha az édesanya a megfelelő szoptatási helyzet megválasztásával, és egy ujjának  az ajak nyílásába helyezésével tud segíteni a kisbabájának.

A műtét elvégzése után néhány óra múlva folytatható az anyamellből való táplálás. 

Hatásos megelőzése az ajakhasadéknak eddig nem ismert, mindenesetre a gyermeket tervező nőknek érdemes folsav kúrába kezdeni a fogagtatás előtt, és folytatni a várandósság ideje alatt is. Hiszen a folsav csökkenti az idegrendszeri károsodás és az arcfejlődési anomáliák kialalkulásának esélyét.

 

Hasznos eszközök:

Szájdaphasadékos gyógycumi: http://www.forbaby.hu/index.php?productID=3005

Ajakhasadékos gyógycumi: http://www.forbaby.hu/index.php?productID=3004

Medela Haberman etető: http://medela.hu/index.php/termekeink/etetes/4-haberman-etet

Pocifix párna: http://www.kismama-babaparna.hu/fejemel-tamaszto-baba-parna

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr123171355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása