Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Természetes édesítőszer: méz

2011. augusztus 11. - AnitUp

Ezernyi szorgos méh gyűjti a virágok illatos nektárcseppjeit, hogy mézet készítsen belőle.  Mi mégsem becsüljük meg eléggé a természet egyik legnagyobb ajándékát, pedig szervezetünket annyi fontos anyaggal látja el, hogy mindennap fogyasztani kellene belőle. Hazánkban az egy főre jutó mézfogyasztás messze elmarad a nyugat-európai fogyasztástól.

A méznek mindig megbecsült helye volt a táplálkozásban és a gyógyításban. Vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz, cukortartalma könnyen emészthető. Pollentartalma miatt az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki. A gyerekek két éves koruktól fogyaszthatják.

Cukra túlnyomórészt gyümölcs-és szőlőcukor, a szervezetben gyorsan felszívódik, könnyen emészthető, nem raktározódik el, sokkal egészségesebb, mint az általánosságban használt répacukor. Energiatartalma igen nagy, a gyors felszívódásnak köszönhetően azonnal érezhetjük jótékony hatását.

Néhány a méz jótékony hatásai közül:

-a vitaminok közül C, B1, B2 vitamint tartalmaz nagy mennyiségben,

-a benne előforduló savak segítik az emésztést, javítják az étvágyat,

-erősíti az immunrendszert vitamintartalma, nyomeleme és ásványi anyag tartalma miatt,

-kiváló édesítőszer, fogyasztásakor édességérzete sokkal nagyobb, mint a répacukoré,

-tápanyagtartalma magas,

-fertőtlenítő hatású baktériumölő tulajdonsága révén a gyógyításban is helye van, torokfertőtlenítőként, kozmetikumként is használják.


Kisgyermekek csak két éves kor után kaphatnak mézet, egyszerre csak kis mennyiségben. Tea ízesítésére, vajjal összekeverve kenyérre kenve, süteménybe sütve a gyermekek étrendjébe illeszthetjük. Ha allergiára hajlamos a kicsi, két éves koránál tovább is lehet várni a méz bevezetésével.
 

Terhesség alatt jótékony tulajdonságai miatt érdemes fogyasztani a mézet, de magas cukortartalma miatt mértékletesen. Napi egy-két kiskanál méz jót tesz az egészségnek, ekkora adag még nem vezet elhízáshoz.

A virágporra érzékenyek egy része a mézre is allergiás. Ennek fő oka a pollentartalom, esetleg a méh-méreganyag. Az érzékenység attól is függ, hogy milyen pollent tartalmaz a méz. Tavaszi szezonban legyünk különösen óvatosak.

Az allergiás tünetek legtöbbször a szájüreg, nyelv, torok viszketésében nyilvánulnak meg, súlyosabb esetben torokvizenyő, gyomorfájás kíséri az allergiás rohamot. Kontaktallergiát is okozhat a méz a nyálkahártyával vagy a bőrrel érintkezve.

A pollenérzékenyek, illetve akiknek már voltak panaszaik a méztől, mindig olvassák el a torokfertőtlenítők, szopogatós gyógyszerek, cukorkák összetételét; kérdezzenek rá a sütemények alkotóelemeire.

Mézes édességek kicsiknek

Összekeverhetünk egy kis túrót némi gyümölcspéppel és egy kevéske mézzel a drága, tartósítószereket, színezékeket, állományjavítókat tartalmazó készen kapható krémek helyett.

Ha otthon készítünk piskótát, nassolnivalót a gyerekeknek, vagy süteményt készítünk, a tésztába cukor helyett mézet kavarjunk.

Mézeskalácsot nem csak karácsony körül süthetünk, hanem más ünnepeken is. Ha adunk egy kis darab tésztát a gyerkőcnek, amivel kedvére gyurmázhat, akkor élvezni fogja az előkészületeket.

A langyos mézes tej vacsora után sok gyereknek ízlik, és így, ha válogatós a kicsi, becsempészhetjük az étrendjébe a magas kalciumtartalmú tejet.

Sz. Banadics Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr693146278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása