Kicsivel jobb!

Babázó

Babázó

Bölcsödei beszoktatás

2011. augusztus 04. - AnitUp

A bölcsőde segít a gyerekeknek a szocializációban, pozitív ingerek érik, később könnyebben tud a gyermekközösségbe beilleszkedni. Ha sikerül megszeretnie a gondozónőt, ha nap mint nap jól érzi magát a gyerekek között, akkor a csemeténk nagyon fogja szeretni a bölcsődét.

Nem könnyű a babának és a mamának elszakadni egymástól, amikor a szülők úgy döntenek, a legjobb megoldás a bölcsőde lesz. Úgynevezett beszoktatási időszak előzi meg a mindennapi bölcsibe járást, hogy a változás ne okozzon törést a kicsinek.

Az is előfordulhat, hogy a családnak komoly anyagi jellegű gondjai vannak. Ilyenkor a bölcsődei ellátás során a kisgyermek sokkal jobb körülmények között van napközben, mint amit a család biztosítani tudna.

Néha nehéz gyermekünket bejuttatni ezekbe az intézményekbe, de ha sikerült, akkor néhány hetes úgynevezett beszoktatás után válik rendszeressé a bölcsibe járás.

Mielőtt közösségbe menne

Amikor a szülők elhatározzák, hogy bölcsődébe fog járni csemetéjük, igyekezzenek nyitni a külvilág felé, ismerjen meg a kicsi más gyerekeket, legyen más felnőttek társaságában is. Jó lehetőség erre a séta, a játszótér, a baráti találkozások.

Érdemes néhányszor játszóházba is elmenni, ahol idegen gyerekekkel találkozik a gyermekünk, de ott vagyunk mellette. Figyeljük meg, hogyan próbál kapcsolatot teremteni a hasonló korúakkal

Ahhoz is lassan hozzászoktathatjuk, hogy más felnőtt vigyáz rá. Erre a legjobb módszer, ha a nagyszülőkkel tölt el először csak pár órát, majd akár egy hétvégét is nélkülünk. 

Az első hetek

Amikor új gyermekek érkeznek egy csoportba, a gondozónők egyszerre csak egy gyerek beszoktatását kezdik el. A gondozónőnek kulcsfontosságú szerepe van, hiszen a kicsinek el kell őt fogadni, hogy mindig bizalommal tudjon hozzá fordulni.

Az anya, az apa, de néha nagyszülő is, aki először viszi a bölcsibe a kicsit, éreztesse a kisgyermekkel, hogy a gondozónővel ő is jóban van, elfogadja. Ha a szülőnek fenntartásai vannak, ellenérzése támad, válasszon másik intézményt, vagy kérje, hogy más személyhez kerüljön a gyermeke.

Az első néhány napban a mama és a kicsi együtt ismerkednek a bölcsődével. Ilyenkor még rövid időre se hagyjuk magára. Ha már láthatóan jól érzi magát, és az önfeledt játékban eltávolodik tőlünk, ha a gondozónőhöz fordul magától, akkor próbálkozhatunk azzal, hogy pár órára otthagyjuk a csoportban.

Mindig hosszabb lehet ez az egyedül töltött időszak, fontos, hogy az első héten még az étkezéseknél is ott legyen az anyuka vagy az apuka. Általában két hét után már a délutáni alvás idejére is hajlandó ottmaradni az újdonsült bölcsődés.

Ami segíthet

A saját plüssmackó, a kedvenc játék, a pelus, amivel el tud aludni a baba, segít, hogy könnyebben alkalmazkodjon az új körülményekhez. Fontos, hogy legyen egy megszokott tárgy a közelében, amit otthonról hozott.

Soha ne mutassuk előtte, hogy izgulunk, szorongunk, mert ott kell hagyni. Még rosszabb hatással van a gyermekre, ha sírni látja az anyját. Mosolyogva váljunk el gyermekünktől, mindig köszönjünk el tőle. Az elosonás nem jó taktika, csak félelmet, bizonytalanságot kelt a kisgyermekben, hogy magára hagyták. Mindig, minden nap mondjuk el, hogy délután jövünk érte, és hogy mennyire szeretjük!

Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://babazo.blog.hu/api/trackback/id/tr273125062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása